Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

Cumhurbaşkanı Tebbun'un kolay bir zafer elde etmesi bekleniyor: Cezayir'de seçim günü

Cezayir vatandaşları bugün (7 Eylül Cumartesi) cumhurbaşkanlığı seçimleri için sandık başına gidiyor.

Cumhurbaşkanı Tebbun'un kolay bir zafer elde etmesi bekleniyor: Cezayir'de seçim günü

12PUNTO DIŞ HABERLER

Cezayirliler, ikinci kez seçilmesi beklenen mevcut Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun'un yüksek bir katılımla gerçekleşmesini umduğu cumhurbaşkanlığı seçimleri için bugün (7 Eylül Cumartesi) günü oy kullanmaya başladı.

78 yaşındaki adayın, ılımlı İslamcı Abdelaali Hasani ve sosyalist aday Youcef Aouchiche'yi yenmesi bekleniyor.

Başkent Cezayir'in sokakları cumartesi sabahı oldukça sakindi. Seçmenlerin büyük çoğunluğunun öğle saatlerinden itibaren sandık başına gitmesi bekleniyor.

AFP'ye konuşan 70 yaşındaki seçmen Sid Ali Mahmudi, 'Görevimi yerine getirmek ve ülkemin cumhurbaşkanını demokratik bir şekilde seçmek için erken geldim' dedi.

Oy verme işlemleri saat 08.00'de (07.00 GMT) başlayacak ve saat 19.00'da sona erecek.

İlk sonuçların cumartesi gecesi açıklanması bekleniyor. Seçim otoritesi ANIE'nin en geç pazar günü resmi sonuçları açıklaması bekleniyor.

Siyasi yorumcu Mohamed Hennad, oylama başlamadan önce Facebook'ta Tebbun'a atıfla, 'Kazanan önceden belli' ifadesini kullandı.

Hennad, Tebbun'un rakiplerinin düşük destek ve 'seçim kampanyasının gerçekleştiği koşulların bir komediden başka bir şey olmaması' nedeniyle pek şansları olmadığını yazdı.

Görevdeki başkanın başlıca sorunu, 2019'da oyların yüzde 58'ini alarak kazandığı Kuzey Afrika ülkesindeki seçime, yapılan anketlere göre yüzde 60'ın üzerinde rekor bir çekimserlik oranına rağmen katılımı artırmak olacak.

Cenevre merkezli CERMAM Çalışma Merkezi'nde analist olan Hasni Abidi, 'Başkan yüksek bir katılım oranı istiyor. Asıl hedefi bu' dedi.

2019'daki düşük katılım, eski Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika'nın devrilmesinden önce, artan polis müdahalesi ve yüzlerce kişinin hapsedilmesiyle bastırılan demokrasi yanlısı protestoların ardından gerçekleşti.

Cumhurbaşkanlığı adayı Hasani de cumartesi sabahı yaptığı açıklamada, kendisinin de yüksek katılım beklediğini söyledi.

Hasani gazetecilere, 'Cezayir halkının oylarını güçlü bir şekilde kullanacağını umuyoruz. Yüksek katılım, bu seçimlere daha fazla güvenilirlik kazandırır' dedi.

GENÇ SEÇMEN SONUÇLARI BELİRLEYECEK

45 milyonluk nüfusa sahip ülkede kampanya mitingleri, kısmen yaz sıcakları nedeniyle coşku yaratmakta zorlandı.

Yurt dışında yaşayan 850 binden fazla Cezayir vatandaşı pazartesi gününden bu yana oy kullanıyor.

Nüfusun yarısından fazlasının gençlerden oluştuğu seçimlerde, adayların tamamı yaşam standartlarını iyileştirme ve hidrokarbonlara olan bağımlılığı azaltma vaatleriyle gençlerin oylarını hedefliyor.


Haber Kaynağı : 12punto

cezayir Cumhurbaşkanlığı seçim