Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Danimarka'nın yeni Kralı Federik, düzenlenen törenle tahta çıktı

Danimarka Kraliçesi 2. Margrethe’in tahttan çekilmesinin ardından yeni Kral 10. Frederik, 100 binden fazla Danimarkalının katıldığı törenle tahta çıktı.

Danimarka'nın yeni Kralı Federik, düzenlenen törenle tahta çıktı

Danimarka’da yılbaşı konuşmasında tahttan çekilme kararı aldığını açıklayan Danimarka Kraliçesi 2. Margrethe, 52 yıllık hükümranlığının ardından tahtı oğlu 10. Frederik’e devretti. Bu ana şahitlik etmek isteyen pek çok Danimarkalı da başkent Kopenhag’da toplandı.

ON BİNLERCE KİŞİ BAŞKENTTE TOPLANDI

Reuters’ın aktardığına göre, yaklaşık 900 yıllık Danimarka monarşi tarihinde kendi isteğiyle tahttan çekilen ilk kral ya da kraliçe olan Margrethe, parlamentodaki Devlet Şurası’nda tahttan çekildiğine dair bildiriyi imzalayarak tahttan çekildiğini resmen ilan etti. Dünyanın en eski monarşilerinden biri olan Danimarka’da İngiltere gibi ülkelerin aksine taç giyme töreni yapılmıyor. 

10. Frederik’in resmen Danimarka Kralı olduğu toplantıya hükümet yetkilileri, Margrethe, 55 yaşındaki oğlu Frederik, Avustralya doğumlu eşi Mary ve 18 yaşındaki en büyük oğulları Christian katıldı. 10. Frederik’in resmen kral olduğu ülkede, eşi Mary kraliçe, oğlu Christian ise yeni veliaht prens oldu. 

Bildirinin imzalanmasının ardından Başbakan Mette Frederiksen’in parlamento binasının balkonundan yeni kralı ilan etmesi ve Frederik’in kısa bir konuşma yapması beklenirken, dondurucu soğuğa rağmen, Danimarka’nın farklı bölgelerinden gelen on binlerce kişi başkentte bu ana şahitlik etmek için toplandı.

Başbakan Frederiksen’in Parlamento binasının balkonunda Frederik'in tahta çıktığını ilan etmesinin ardından Danimarka Kralı 10. Frederik ve eşi Kraliçe Mary, burada halkı selamladı.

"KRALİYET SARAYINDA NÖBET TUTTUM"

Bu ana şahitlik etmek için Parlamento binası önüne gelen kişilerden biri de 30 yaşındaki Soren Kristian Bisgaard'dı. Bisgaard, neden orada olduğunu, “Bugün buraya geldik çünkü gözlerimizin önünde tarih yazılıyor. Orada olmalıydık” sözleriyle anlattı. Üç arkadaşıyla şampanya içen ve birlikte parlamentonun önünde kamp sandalyelerinde oturan pilot Bisgaard, “Kraliyet ailesine çok bağlıyım. Kendim de Kraliyet Muhafızları’ndanım, kraliyet sarayında nöbet tuttum. Bunu yaptığım için ve bugün burada olduğum için de kendimle gurur duyuyorum” dedi. 

Günün ilerleyen saatlerinde yeni kral ve kraliçenin 1750’li yıllarda inşa edilen ve Kopenhag’ın merkezinde bulunan Amalienborg konutuna gitmesi bekleniyor. 

Öte yandan, yeni kral ve kraliçenin ülkede monarşiye kamuoyu desteğinin oldukça yüksek olduğu bir dönemde tahta çıktığı ifade ediliyor. Margrethe’nin tahttan çekileceğini açıkladığı dönemde yapılan bir anket, halkın yüzde 82’sinin Frederik’in yeni rolünde iyi ya da çok iyi iş çıkarmasını beklediğini söylemişti. Katılımcıların yüzde 86’sı da Mary için benzer bir beklenti içinde olduğunu dile getirmişti.


Haber Kaynağı : 12punto

Danimarka tören Kraliçe