DeepSeek Chat GPT'yle aynı özelliklere sahip yapay zeka motorunu erişime açtı: 200 dolarlık hizmeti bedavaya veriyorlar
Çinli yapay zeka şirketi DeepSeek'in, OpenAI'ın son model yapay zeka modelleriyle aynı performansta bir ürün geliştirdiği ortaya çıktı. DeepSeek, OpenAI'ın 200 dolar ödeme istediği modeli 'o1'e denk olan R1 yapay zeka motorunu ücretsiz olarak kullanıcıların erişimine sunuyor.
DeepSeek'in, OpenAI'ı alt edebilecek bir yapay zeka geliştirdiği haberi, geçtiğimiz hafta Başkan Donald Trump'ın yapay zeka endüstrisine 500 milyar dolar yatırım yapacağını açıklamasının ardından yayıldı. İngilizce haricindeki dillerde daha üstün performans verdiğini iddia eden R1, 5 buçuk milyon dolara geliştirildi.
2021 yılında internetle bağlantısı kesilen DeepSeek yapay zeka modelleri, güncel veriler içermiyor. Ancak DeepSeek'in yapay zeka motoru, performans olarak Chat GPT o1'le aynı klasmanda yer alıyor.
DeepSeek, OpenAI'ın aksine bilgileri anlık olarak internetten almıyor. Yapay zeka modelinin kullandığı internet verileri 2021 yılından sonrasını kapsamıyor. Buna karşın Deepseek, güncel haberler ve verilerle çalışılmayan diğer alanlarda Chat GPT o1'le aynı işlevlere sahip.
MIT Technology Review'a konuşan Emory Üniversitesi'nden Hancheng Cao, R1'le ilgili şu ifadeyi kullandı:
''Bu, özellikle Küresel Güney'deki sınırlı kaynaklara sahip araştırmacılar ve geliştiriciler için harika bir fırsat olabilir.''
ABD'NİN YAPTIRIMLARI R1'İN GELİŞİMİNE YOL AÇTI
DeepSeek'in başarısı, Çinli AI şirketlerinin ABD'nin son teknoloji çipler üzerindeki artan ihracat kısıtlamaları göz önüne alındığında dikkat çekici. Ancak son haberler, bu kısıtlamaların amaçlandığı gibi çalışmadığını gösteriyor.
MIT Tech Review'a göre yaptırımlar, ''Çin'in yapay zeka yeteneklerini zayıflatmaktan ziyade, DeepSeek gibi şirketleri; verimliliği, kaynak havuzunu ve iş birliğini geliştirecek şekillerde yenilik yapmaya yönlendiriyor.''
Çinli şirketin, R1'i oluşturmak için eğitim sürecini yeniden düzenlemek zorunda kalması, Çin'e uygulanan yaptırımlarla alakalı. Dünyanın en büyük çip üreticisi Nvidia, Çin pazarı için dünyanın geri kalanına sunduğundan yarı yarıya daha düşük performanslı GPU'lar üretiyor.
Çinli yapay zeka üreticisi, GPU'lar üzerindeki yükü azaltmak için yapay zekasının geliştirme sürecini değiştirmek zorunda kaldı. Northwestern Üniversitesi'nde bilgisayar bilimi alanında doktora öğrencisi olan Zihan Wang, bu değişim sayesinde Deepseek'in GPT o1'e denk bir yapay zeka üretebildiğini öne sürdü.
Open AI, yeni modeli o1 için ayda 200 dolar talep ediyor
DEEPSEEK'İN ARDINDAKİ 'BASİT MÜHENDİSLİK'
DeepSeek R1, araştırmacılar tarafından özellikle matematik ve kodlamada karmaşık muhakeme görevlerini ele alma becerisi nedeniyle övüldü. Model, ChatGPT o1 tarafından kullanılana benzer bir 'düşünce zinciri' yaklaşımı kullanıyor. Bu da R1'in sorguları adım adım işleyerek sorunları çözmesine olanak tanıyor.
Microsoft'un AI Frontiers araştırma laboratuvarının baş araştırmacısı Dimitris Papailiopoulos, R1'de kendisini en çok 'şaşırtan' şeyin 'basit mühendislik' olduğunu dile getiriyor. Papailiopoulos, konuya ilişkin şunları kaydetti:
'DeepSeek, her mantıksal adımı ayrıntılı olarak anlatmak yerine doğru yanıtları hedefliyor ve yüksek düzeyde verimliliği korurken hesaplama süresini önemli ölçüde azaltıyor.'
DEEPSEEK'E HIRSIZLIK SUÇLAMASI
DeepSeek ayrıca dizüstü bilgisayarlarda yerel olarak çalıştırılabilecek kadar küçük olan altı adet R1 sürümü yayınladı. Bu modellerden birinin, belirli ölçütlerde OpenAI'ın o1-mini'sini geride bıraktığı iddia ediliyor. Bu gelişmelere karşın ABD'den DeepSeek'e bir hırsızlık suçlaması da geldi.
Perplexity CEO'su Aravind Srinivas, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda 'DeepSeek, o1-mini'yi büyük ölçüde kopyaladı ve açık kaynaklı hale getirdi' diye yazdı.
Srinivas'ın 'hırsızlık' suçlaması, ABD'li şirket konu hakkında henüz kamuoyunun bildiği bir araştırma yürütmeye başlamadan yapıldı. Srinivas, ABD basınının yorum taleplerine de yanıt vermedi.
DEEPSEEK NEDİR?
R1 etrafındaki tartışmalara karşın DeepSeek nispeten bilinmiyor. Çin'in Hangzhou kentinde bulunan şirket, Temmuz 2023'te bilgi ve elektronik mühendisliği geçmişine sahip Zhejiang Üniversitesi mezunu Liang Wenfeng tarafından kuruldu ve Liang'ın 2015'te kurduğu bir hedge fonu olan 'High-Flyer' tarafından desteklendi.
Liang, OpenAI'ın CEO'su Sam Altman'la benzer şekilde, çeşitli görevlerde insanlara denk olan veya onları geçebilen bir AI türü olan yapay genel zeka (AGI) oluşturmayı hedefliyor.
Çinli yapay zeka şirketi, iki yıllık bir araştırma-geliştirme sürecinin ardından ABD'li Chat GPT'nin yapay zekasına denk bir model üretmeyi başardı. Yapay zeka araştırmaları için milyarlarca dolar harcayan rakiplerine karşı DeepSeek, aynı başarıyı 5 buçuk milyon dolarlık bütçeyle yakaladı.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar
İşte O Komutan!..
Teğmenler 'Poz' vermedi!..
BEDAŞ 5 Şubat'ta İstanbul'da elektrik kesintisi yaşanacak mahalleleri açıkladı
Devlet yetkilileriyle yapılan görüşmenin detaylarını anlattı...
Anket sonuçlarında dikkat çeken sonuç!
Çetenin kilit isimlerinden Turan Yıldırım nasıl kaçırıldı? Film gibi operasyon..
Meteoroloji ve AKOM'dan peş peşe uyarı! İkinci kar ne zaman yağacak?
Naci Görür'den deprem açıklaması! En güvenilir şehir neresi?
Skandala imza atan Kanye West ve Bianca'nın konuşmaları deşifre edildi
Mansur Yavaş ile ilgili dikkat çeken ön seçim iddiası