Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
41,1866
Dolar
Arrow
37,9467
İngiliz Sterlini
Arrow
49,2524
Altın
Arrow
3823,0000
BIST
Arrow
9.484

Dünya genelinde nükleer silahlanma yarışı hız kazandı: 'Küresel güvenlik tehdit altında'

Üçüncü Dünya Savaşı endişeleri nedeniyle Çin, Pakistan, Hindistan, İsrail ve Kuzey Kore gibi ülkeler, nükleer silah stoklarını artırdı. Küresel nükleer cephanelik 12 bin 121 savaş başlığına ulaştı.

Dünya genelinde nükleer silahlanma yarışı hız kazandı: 'Küresel güvenlik tehdit altında'

12punto DIŞ HABERLER

Dünya genelinde artan gerginlikler ve Üçüncü Dünya Savaşı korkuları, birçok ülkenin nükleer silah stoklarını artırmasına neden oldu. Amerikan Bilim İnsanları Federasyonu’nun (FAS) 2024 raporuna göre, Çin, Pakistan, Hindistan, İsrail ve Kuzey Kore, son 40 yılda nükleer savaş başlığı stoklarını 700'den fazla artırdı.

FAS’ın raporunda, dünya çapında dokuz ülkede toplam 12 bin 121 nükleer savaş başlığı bulunduğu belirtildi. Bu stokun yaklaşık yüzde 88'i Rusya ve ABD tarafından kontrol ediliyordu. FAS, Rusya'nın 2024 yılından itibaren 5580, ABD’nin ise 5044 nükleer başlığa sahip olduğunu kaydetti.

Diğer ülkelerin nükleer cephanelikleri, Çin (500), Fransa (290), Hindistan (172), Pakistan (170), İngiltere (225), İsrail (90) ve Kuzey Kore (50) şeklinde sıralandı. FAS, mevcut stokların artmaya devam etmesinin, yaşanmakta olan uluslararası krizler göz önüne alındığında bütün dünya için 'çok ciddi bir güvenlik tehdidi' oluşturduğunu ifade etti.

1986'dan bu yana nükleer silah stoklarını en çok artıran ülkeler arasında Çin, Pakistan, Hindistan, İsrail ve Kuzey Kore yer alıyor. Çin'in savaş başlığı sayısı 224'ten 500'e, Pakistan'ın ise sıfırdan 170'e yükseldi. Hindistan’ın stoku sıfırdan 172'ye, İsrail'in 44’ten 90’a, Kuzey Kore'nin ise sıfırdan 50'ye çıktı.

ABD VE RUSYA'NIN STOKLARI

Rusya ve ABD, dünyadaki nükleer silahların büyük çoğunluğunu elinde tutuyordu. Ancak iki ülke, Yeni START Anlaşması’nın gerektirdiği stratejik savaş başlığı ve fırlatıcı verilerini paylaşmayı durdurdu. Bu anlaşma, kıtalararası nükleer silahlara sınırlama getirerek ABD’nin güvenliğini artırmayı amaçlıyordu.

FAS raporuna göre, dünya genelindeki 12 bin 121 nükleer savaş başlığının yaklaşık 9 bin 585'i askeri stoklarda bulunuyor. Bu silahlar, gemilerden, denizaltılardan veya uçaklardan fırlatılmaya hazır durumda. Geri kalan 2536 savaş başlığı ise emekliye ayrılmış ve sökülmeyi bekliyor.

'İNSANLIK YOK OLABİLİR'

Michigan Tech'ten bir ekip, 2018'de yaptığı çalışmada, sadece 100 nükleer füzenin patlatılmasının 'toplumu' 'etkili bir şekilde' yok edebileceğini öne sürdü. Nükleer silahların yarattığı riskler üzerine çalışan ekip, nükleer tehdidin gerçeğe dönüşmesi durumunda 'sosyal-kültürel yapıyı' yıkacağını vurguladı.

Daily Mail'a FAS raporunu değerlendiren Michigan Tech'ten Profesör Joshua Pearce, nükleer silahların yıkıcı etkilerine dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:

''1000 nükleer savaş başlığı kullanıldığında, misilleme olmasa bile, artçı etkiler nedeniyle 11 Eylül'de ölenlerin 50 katı kadar insan hayatını kaybedebilir.''

ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'e bir mektup göndererek nükleer silahlar konusunda anlaşma yapmak istediğini bildirdi. ABD, nükleer silahları bulunmayan İran'ın gizli bir nükleer programı olduğunu iddia ediyor. Trump, Rusya ve Çin'e de silahlanma yarışını durdurma çağrısı yaptı

NÜKLEER CEPHANELER GENİŞLİYOR

1990’larda Soğuk Savaş’ın sona ermesi ve silah kontrol anlaşmalarının imzalanmasıyla nükleer savaş başlığı sayısı hızla azaldı. 1980’lerde dünya genelinde yaklaşık 70 bin 300 nükleer silah bulunurken, bu sayı 2024 itibarıyla 12 bin 121'e düştü. Ancak son yıllarda artan gerginlikler, nükleer silah stoklarının yeniden artmasına neden oldu.

Uzmanlara göre, dünya genelinde nükleer silah stoklarının artması, uluslararası toplum için büyük bir tehdit oluşturuyor. FAS, hükümetlerin nükleer silahlarla ilgili şeffaflık politikalarını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini vurguladı. Araştırmacılar, nükleer silahların kontrolsüz artışının küresel güvenliği tehlikeye atabileceği konusunda uyardı.


Haber Kaynağı : 12punto

3. Dünya Savaşı Nükleer nükleer silah nükleer başlık nükleer cephane
English Guru