Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
38,2634
Dolar
Arrow
34,1520
İngiliz Sterlini
Arrow
45,9557
Altın
Arrow
2934,0000
BIST
Arrow
9.777

Ermenistan Başbakanı Paşinyan: 'Türkler, Ermenilere soykırım yapmadı'

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 1915 olaylarıyla ilgili, sözde soykırım iddiasının SSCB tarafından ortaya atıldığını söyledi. Paşinyan, "Soykırım iddiası, Türkiye-Ermenistan ilişkilerini kötüleştirmek için SSCB tarafından icat edilmiştir" dedi.

Ermenistan Başbakanı Paşinyan: 'Türkler, Ermenilere soykırım yapmadı'

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, son zamanlarda yaptığı çarpıcı açıklamalarla adından söz ettirmeye devam ediyor.

Paşinyan, basına kapalı gerçekleştirilen bir toplantı esnasında 1915 olaylarıyla ilgili ezber bozan bir tavra sahip olduğunu ortaya koydu.

Toplantıda yaptığı açıklamalarda Paşinyan, Türklerin Ermenilere karşı soykırım yapmadığını iddia etti.

"Ermenilere karşı soykırım yapılmadı" diyerek Türkiye'yi bu konuda suçlamaktan kaçındı ve soykırım iddiasını Sovyetler Birliği'nin uydurduğunu vurguladı.

'SSCB' İDDİASI

Paşinyan, "Soykırım iddiası, Türkiye-Ermenistan ilişkilerini kötüleştirmek için SSCB tarafından icat edilmiştir" şeklinde konuştu.

Paşinyan'ın bu çarpıcı sözleri, özellikle Rus basınında geniş yankı bulurken bu açıklamaların bölgedeki siyasi ve tarihi gerilimleri daha da artırarak Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde yeni bir tartışma dalgasına yol açması bekleniyor.

1915 OLAYLARI HAKKINDA KİM NE DEDİ?

Eski Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Trakya Üniversitesince çevrim içi düzenlenen 'Ermeni İddiaları ve Tarihi Gerçekler' panelinde yaptığı konuşmada, Ermeni soykırımı iddialarının tarihi belgelerle yalanlandığını ifade etti.

Ermenilerin geçmişten bu yana batılı devletlerin yönlendirmesiyle soykırım iddialarını gündemde tuttuğunu belirten Halaçoğlu, "İlmi araştırmaları bir kenara bırakıp sadece siyasi düşüncelerle hareket eden bir propagandist hareketin sonucu Ermeniler, kendilerinin 1915 yılında soykırıma tabi tutulduğunu, bazıları 1,5 milyon bazıları 2 milyon Ermeni'nin katledildiği gibi iddialarla ortaya çıkıyorlar. Bir iddia var, bunun yanında bir de gerçekler var. Bu gerçekleri görmezden gelen, tamamen siyaset yapmaktalar" diye konuştu.

'KORKTUKLARI İÇİN...'

Prof. Dr. Justin McCarthy, Birinci Dünya Savaşı döneminde Trans Kafkasya'ya göç eden Ermenilerin bölgeye Osmanlı'nın zorlaması ile değil, kendi rızaları ile gittiğine işaret ederek, "Bu Ermeniler, korktukları için Trans-Kafkasya'ya gittiler. Ne de olsa Ermeniler, başta Kürtler olmak üzere nüfusun büyük bir kısmını öldürdü ve zorla yerlerinden etti ve fark ettiler ki Ruslar çekilirken geride kalırlarsa acı çekeceklerdi. Kürtler intikam alacaktı. Ve bu kesinlikle doğrudur. Böylece kaçtılar" değerlendirmesinde bulundu.

'KURGUDAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL'

Rus tarihçi Oleg Kuznetsov, Ermenilerin, Rus okullarında çok sayıda tez yazdığına, bu tezlerle soykırımın yaşandığını doğrulayamadıklarına dikkati çekerek, "Ermeniler, tarihi ve yasal belgelerle bu propaganda teriminin (soykırım) geçerliliğini doğrulamanın mümkün olmadığını biliyor. Bu yüzden sözde Ermeni soykırımı iddiaları, kurgudan başka bir şey değil" dedi.


Haber Kaynağı : 12punto

İlgili Haberler

Nikol Paşinyan Ermenistan Türkiye soykırım SSCB