Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,0698
Dolar
Arrow
34,2356
İngiliz Sterlini
Arrow
44,4960
Altın
Arrow
2993,0000
BIST
Arrow
8.654

Eski CIA casusunun Çin'e çalıştığı ortaya çıktı: On yıllar süren istihbarat savaşı

71 yaşındaki eski Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) görevlisi Alexander Yuk Ching Ma, Çin Halk Cumhuriyeti'ne (ÇHC) ulusal savunma bilgilerini toplama ve iletme komplosu kurmak suçundan mahkum edildi.

Eski CIA casusunun Çin'e çalıştığı ortaya çıktı: On yıllar süren istihbarat savaşı

12PUNTO DIŞ HABERLER

Eski CIA çalışanı Alexander Yuk Ching Ma'nın, 2020 yılında yapılan bir operasyon sonucunda, Çin adına casusluk yaptığı ve CIA'den elde ettiği bilgi ve belgeleri, Şanghay Devlet Güvenlik Bürosu'nda (SSSB) çalışan istihbarat görevlilerine sızdırdığı tespit edilmişti. Ma, 2003'ten bu yana yaşadığı Hawaii'de 11 Eylül günü sonuçlanan mahkemede suçlu bulundu. CIA'le iş birliği yapmayı kabul eden Ma, ceza indiriminden yararlandı.

Mahkeme belgelerine göre Ma, 1982'den 1989'a kadar CIA için çalıştı. Belgelerde, suç ortağı #1(CC #1) olarak tanımlanan bir kişinin de 1967'den 1983'e kadar CIA'de çalıştığı belirtildi. CIA görevlisi iki casus, kendilerine hassas ve sınıflandırılmış CIA bilgilerine erişim hakkı veren üst düzey gizli güvenlik izinlerine sahipti ve her ikisi de gizlilik anlaşmaları imzalamıştı.

50 BİN DOLARA BİLGİLERİ SATMIŞLAR

Ma'nın daha az ceza alabilmek için imzaladığı itiraf anlaşmasında kayda geçirilenlere göre, CIA'den istifa etmesinden on yıldan fazla bir süre sonra, Mart 2001'de Ma, SSSB istihbarat görevlileri tarafından arandı. Çinli istihbaratçılar, Ma'dan CC #1 ile SSSB arasında bir toplantı ayarlamasını istediler. Ma, CC #1'i ikna etti ve hem Ma hem de CC #1, üç gün boyunca Hong Kong'daki bir otel odasında SSSB istihbarat görevlileriyle görüştü.

Toplantılar sırasında CC #1, SSSB'ye 50.000 dolar nakit karşılığında büyük miktarda gizli ABD ulusal savunma bilgisini sızdırdı. Ma ve CC #1 ayrıca aynı toplantıda SSSB'ye yardım etmeye devam etmeyi de kabul ettiler.

FBI CASUS AĞINI DEŞİFRE ETMEK İÇİN İŞE ALMIŞ

Mart 2003'te Hawaii'de yaşarken Ma, FBI'ın Honolulu Saha Ofisi'nde sözleşmeli dilbilimci olarak işe başvurdu. Ma'nın Çin istihbaratıyla olan bağlarının farkında olan FBI, Ma'yı SSSB ile olan faaliyetlerini ve temaslarını izlemek ve araştırmak için bir hilenin parçası olarak işe aldı. Ma, Ağustos 2004'ten Ekim 2012'ye kadar FBI için ofis dışı bir yerde yarı zamanlı çalıştı.

İtiraf anlaşmasında ayrıntılı olarak açıklandığı üzere, Şubat 2006'da Ma, SSSB tarafından CC #1'den SSSB'nin ilgisini çekebilecek dört kişiyi fotoğraflardan tespit etmesini istemekle görevlendirildi. Ma, CC #1'i kimlikleri gizli ABD ulusal savunma bilgisi olan kişilerden en az ikisinin kimliğini vermeye ikna etti.

Ma, ABD'ye zarar vermek amacıyla kullanılacağını bildiği bilgileri ilettiğini ve CC #1 ve SSSB istihbarat görevlileriyle bilerek ve isteyerek komplo kurduğunu itiraf etti.

HAYATININ KALANINDA ABD İÇİN ÇALIŞMAYI KABUL ETTİ

İtiraf anlaşmasının şartlarına göre Ma, ABD hükümet kurumlarının verdiği sorgulamalara katılmak da dahil olmak üzere hayatının geri kalanında ABD ile işbirliği yapmak zorunda. Karar duruşmasında, hükümet avukatı mahkemeye Ma'nın işbirliği yaptığını ve hükümet ajanlarıyla birden fazla görüşme oturumuna katıldığını söyledi.

Ma'ya 10 yıl hapis cezası verildi, ancak eski casusun iş birliği sebebiyle cezası 5 yıl denetimli serbestliğe dönüştürüldü.


Haber Kaynağı : 12punto

casus casusluk CIA Çin ABD ABD Adalet Bakanlığı