Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Hakan Fidan İslam ülkelerine seslendi: 'Tüm ümmet bizi izliyor'

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye'yi temsilen Gambiya’nın başkenti Banjul’da gerçekleştirilen İslam İş Birliği Teşkilatı (İİT) 15. Toplantısı’na katıldı. Fidan, bugün tüm ümmet ve dünyanın dört bir yanındaki sağduyulu insanların kendilerini izlediklerini belirterek Filistin-İsrail konusunda İslam ülkelerine seslendi.

Hakan Fidan İslam ülkelerine seslendi: 'Tüm ümmet bizi izliyor'

Batı Afrika’nın en küçük ülkesi Gambiya’nın başkenti Banjul'da gerçekleşen, İslam İş Birliği Teşkilatı 15. Toplantısı’na Türkiye’yi temsilen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan katıldı.

Bakan Fidan, zirvenin resmi açılışı öncesinde üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarıyla birlikte aile fotoğrafında yer aldı.

"Sürdürülebilir kalkınma için diyalog yoluyla birlik ve dayanışmanın güçlendirilmesi" başlığıyla gerçekleştirilen zirvede Fidan, Türkiye'nin İsrail'e karşı aldığı önlemleri ve Filistin meselesine verdiği önemi vurguladı.

İsrail'in Filistinlilere yönelik politikalarını eleştiren Bakan Fidan, uluslararası alanda bu konuda adımlar atılması gerektiğini belirterek, 'İsrail'in cezasız kalmaması için mümkün olan tüm diplomatik yolları kullanacağız' dedi.

"BU BİZİM SINAVIMIZDIR"

Edinilen bilgiye göre Bakan Fidan, zirvede şunlardan bahsetti:

"Bu bizim sınavımızdır. Birlik olabileceğimizi kanıtlamalıyız. İslam aleminin diplomatik yollar ve gerektiğinde zorlayıcı önlemler aracılığıyla sonuç alabileceğini göstermeliyiz. İslam tarihi yıkıcı bölünmelerle doludur. Bugün bu hataları tekrarlayamayız. Filistin davası bölgesel rekabetlere kurban edilemez. Hiçbirimiz Filistinlilerin kanı üzerinden aramızdaki meseleleri ya da rekabetleri çözme hakkına sahip değiliz. İslam aleminin dayanışması ve birlikteliği kaybolursa tek kazanan İsrail ve destekçileri olacaktır."

"HUKUKU İHLAL ETMENİN BİR BEDELİ OLDUĞUNU..."

Bakan Fidan, bu tarihi adaletsizliğin şimdi ve sonsuza kadar düzeltilmemesi halinde bir sonraki merhalenin her zamankinden daha büyük bir felaket getireceğini söyledi. Fidan, herkesin, İsrail'i Filistinlilere yaptığı zulme son vermeye ve iki devletli çözüme zorlaması, İsrail'e uluslararası hukuku ihlal etmenin bir bedeli olduğunu göstermesi gerektiğini aktardı.

Fidan, "İsrail'e karşı elimizdeki mevcut ve etkili tüm araçları, tüm baskı unsurlarını seferber etmemiz şarttır" ifadesini kullanarak Türkiye'nin İsrail'e karşı tam ticaret yasağı getirdiğine vurgu yaptı.

Fidan, 1 Mayıs'ta Türkiye'nin Güney Afrika'nın İsrail'e karşı Uluslararası Adalet Divanı'nda açtığı soykırım davasına katılma kararını açıkladığını hatırlatarak, İsrail'in cezasız kalmaması için mümkün olan tüm diplomatik yolları kullanacaklarını, hiçbir girişimden kaçınmayacaklarını tekrar etti.

"İSRAİL'E ÖNEMLİ BİR DARBE VURACAKTIR"

Fidan, bugün tüm ümmet ve dünyanın dört bir yanındaki sağduyulu insanların kendilerini izlediklerini belirterek şunları söyledi:

"Halkımız bu zirveden somut sonuçlar çıkmasını bekliyor. Filistin'in daha fazla ülke tarafından tanınması İsrail'e önemli bir darbe vuracaktır. Ayrıca Filistin'in BM'ye tam üyeliğini sağlamak için tüm çabalarımızı ortaya koymalıyız."

İKİLİ GÖRÜŞMELER YAPILDI

Bakan Fidan, toplantının yanı sıra ikili görüşmelerde de bulundu.

İkili görüşmeleri çerçevesinde Gambiya Cumhurbaşkanı Adama Barrow tarafından kabul edilen Dışişleri Bakanı Fidan, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Somali Başbakan Yardımcısı Salah Jama ile görüştü.

Gambiya’da Sudan Dışişleri Bakan Vekili Hüseyin Avad Ali Muhammed ile bir araya gelen Fidan, Gambiya’da faaliyet gösteren Türk şirketlerinin temsilcileriyle de buluştu.


Haber Kaynağı : İHA

Afrika Batı Afrika Azerbaycan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan iş birliği İslam Teşkilat İsrail Uluslararası Adalet Divanı