Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,7132
Dolar
Arrow
33,9851
İngiliz Sterlini
Arrow
44,6900
Altın
Arrow
2728,0000
BIST
Arrow
9.771

Hamas lideri Heniyye Tahran'da suikast sonucu öldürüldü

Hamas lideri İsmail Heniyye'nin, İran'ın başkenti Tahran'da kaldığı konutunda uğradığı saldırıda öldürüldüğü bildirildi.

Hamas lideri Heniyye Tahran'da suikast sonucu öldürüldü

İran devlet televizyonunun Devrim Muhafızları Ordusunun açıklamasına dayandırdığı habere göre, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Tahran'da kaldığı konutuna düzenlenen terör saldırısı sonucu yaşamını yitirdi.

Saldırıda Heniyye'nin bir korumasının da hayatını kaybettiği aktarıldı.

İran basınında, olayla ilgili detayların daha sonra açıklanacağı kaydedildi.

İRAN'DA 3 GÜN YAS İLAN EDİLDİ

Bununla birlikte İran'da, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'ye yönelik suikast nedeniyle 3 gün yas ilan edildi.

3 OĞLU VE 4 TORUNU ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

İsrail ordusu, 10 Nisan'da Ramazan Bayramı dolayısıyla Gazze kentinin batısındaki Eş-Şati Mülteci Kampı sakinleri ve yakınlarıyla bayramlaşmaya giden Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin ailesinden birçok kişinin bulunduğu aracı vurmuştu.

Saldırıda 3 oğlu ve 4 torununu kaybeden Heniyye, "çocuklarının Gazze'yi terk etmediğini, Kudüs'ün ve Mescid-i Aksa'nın kurtuluşu yolunda hayatlarını feda ettiğini" söylemişti.

Heniyye'nin, İsrail ordusunun Ramazan Bayramı'nda düzenlediği saldırıda yaralanan torunu Melek Heniyye de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti.

İsrail basınına göre, "Heniyye'nin oğullarına düzenlenen suikast, İsrail ordusu ve istihbaratının işbirliğiyle" gerçekleştirilmişti.

Heniyye, 6 Mayıs 2017'de Hamas Şura Konseyi tarafından Halid Meşal'in yerine Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı seçilmişti.

TÜRKİYE'DEN İLK TEPKİ 

Dışişleri Bakanlığı, Heniyye'ye yönelik suikaste tepki gösterdi.

Bakanlığın sosyal medyadan yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin Tahran'da gerçekleştirilen alçakça bir suikast sonucu katledilmesini lanetliyoruz.

Kendi vatanlarında, kendi devletlerinin çatısı altında huzur içinde yaşayabilmek için Haniye gibi yüz binlerce şehit veren Filistin halkına başsağlığı diliyoruz.

Netanyahu Hükümetinin barışa erişme niyetinde olmadığı bir kez daha gözler önüne serilmiştir.

Bu saldırı, aynı zamanda Gazze'deki savaşı bölgesel boyuta yayma hedefi taşımaktadır. Uluslararası toplum İsrail'i durdurmak için harekete geçmediği takdirde, bölgemiz çok daha büyük çatışmalarla karşı karşıya kalacaktır.

Türkiye, Filistin halkının haklı davasını desteklemeyi sürdürecektir"

MECLİS BAŞKANI KURTULMUŞ'TAN SERT TEPKİ

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ise sosyal medyada yaptığı paylaşımda saldırıyı kınayarak şu ifadeleri kullandı:

"Onlar, başlarına bir musibet geldiğinde, 'Doğrusu biz Allah’a aidiz ve kuşkusuz O’na döneceğiz' derler."

Gazze’nin şehidler kervanına bir büyük mücahid daha katıldı. Filistin davasının siyasi lideri, ailesinden onlarca şehid vermiş İsmail Heniyye kardeşimiz insanlık düşmanı, katliamcı siyonist İsrail yönetiminin alçakça saldırısıyla şehid edildi. Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum, makamı âli, mekânı cennet olsun.

İnandığı gibi yaşadı, yaşadığı gibi öldü. Filistin davasına adadığı ömür, verdiği mücadele nesillere örnek oldu. Çocuklarının ve torunlarının şehadeti ardından gösterdiği vakur duruşu ve sarsılmaz inancı karşısında Rabbim onu da şehidlikle mükâfatlandırdı. 

Merhum Aliya İzzetbegoviç'in dediği gibi; "Bizi toprağa gömdüler fakat tohum olduğumuzu bilmiyorlardı."

Tüm Filistin halkına ve Özgür Filistin davasına gönül vermiş insanlara sabır ve başsağlığı diliyorum.

KATAR'DAN TEPKİ GELDİ

Katar, Hamas lideri Haniye'nin Tahran'da öldürülmesini kınadı. Katar Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da öldürülmesini şiddetle kınadığını belirtti. Bakanlık Haniye'nin öldürülmesinin gerilimde tehlikeli bir tırmanma yaratacağını söyledi.

ÇİN'DEN DE AÇIKLAMA GELDİ

Çin Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Çin'in Hamas lideri İsmail Haniye'nin İran'da öldürülmesine kesin bir dille karşı çıktığını ve kınadığını belirterek, olayın daha fazla bölgesel istikrarsızlığa yol açabileceğini ifade etti.

RUSYA'DAN İLK TEPKİ 

Suikast sonrası Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan değerlendirmede şu ifadelere yer verildi:

"(Heniyye'ye suikast) Bu kesinlikle kabul edilemez bir siyasi suikasttır ve gerilimin daha da tırmanmasına yol açacaktır"

BEYAZ SARAY DA KONUŞTU

Beyaz Saray, Hamas lideri İsmail Heniyye'nin İran'da öldürüldüğüne ilişkin haberleri gördüklerini bildirdi. CNN'de yer alan ismi belirtilmeyen Beyaz Saray yetkilisinin açıklamasında "İsmail Heniyye'nin İran'da öldürüldüğüne ilişkin haberleri gördük" ifadesi kullanıldı. Yetkilinin konuyla ilgili detaylı bilgi vermediği aktarıldı.

AKP'DEN SUİKAST AÇIKLAMASI: 'NETENYAHU HÜKÜMETİNİN...'

AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise X üzerinden yaptığı paylaşımda, "Filistin davasının önde gelen isimlerinden Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin Tahran’da gerçekleştirilen siyonist bir suikast sonucu katledilmesini lanetliyoruz" ifadelerini kullanırken şunları söyledi:

"Haniye, Filistin halkı ve vatanı için mücadele ederken katillerin saldırısı sonucunda şehit oldu. 

Bu suikast Netanyahu Hükümetinin bir soykırım ve katliam şebekesi olduğunu bir kere daha gösterdi..

Kardeş Filistin halkının haklı davası er ya da geç bu katilleri yenecektir..."

İRAN'DAN DİRENİŞ AÇIKLAMASI

Heniyye'nin İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin töreni sonrasında düzenlenen saldırıda öldürülmesinin ardından; İran Dışişleri'nden yapılan açıklamaya göre Bakanlık Sözcüsü Nasır Kenani, ''Filistin’in gururlu halkına, Hamas hareketine, tüm Filistin Direniş gruplarına ve Filistin davasını destekleyen tüm direniş hareketleri ve ülkelerine'' başsağlığı diledi.

Kenani, olayın ayrıntılarının İran'ın ilgili kurumlarınca araştırıldığını belirtti. Kenani ayrıca ''Haniye'nin Tahran'da şehit olmasının İran ile Filistin direnişi arasındaki derin ve kırılmaz bağı güçlendireceğini'' ifade etti.

İran İslam Devrim Muhafızları Ordusu, daha önce Haniye suikastına ilişkin açıklamasında “Bu olayın nedeni ve boyutları araştırılmaktadır ve sonuçlar daha sonra açıklanacaktır” demişti.

BİR BAKIŞTA HENİYYE

İşte 1987'de Şeyh Ahmed Yasin liderliğinde Hamas'ı kuran Heniyye'nin hayatından öne çıkanlar...

BAKAN FİDAN: 'ŞEHİT EDİLDİĞİNİ DERİN BİR ÜZÜNTÜYLE ÖĞRENDİM'

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Değerli Kardeşim İsmail Haniye’nin İran’da şehit edildiğini derin bir üzüntüyle öğrendim" ifadelerini kullanırken şunları söyledi: 

"Yaşamını Filistin davasına, Filistin’e barış ve huzur gelmesine adamıştı.

Ateşkes sağlanması için son dönemde harcadığı çabanın şahidiyiz. Aile fertleri İsrail tarafından katledildiğinde dahi barışa olan inancını bir an olsun yitirmedi.

İsmail Haniye, şanlı Filistin direnişinin sembolü haline dönüşmüş bir şahsiyetti. Aziz hatırası, Filistin halkının haklı davasında yaşayacaktır.

Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun"

FİDAN VE HENİYYE GÖRÜŞMESİ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve İran’da suikaste uğrayan İsmail Haniye’nin İran Cumhurbaşkanının yemin töreninde sohbet ettiği, samimi anların götüntüleri sosyal medyada dikkat çeken çekti.  

İşte o anlar:


Haber Kaynağı : AA

Heniyye hamas İsrail