Hangi ülke ne yorum yaptı? BMGK'da 'ateşkes' kararı çıkmıştı
ABD Başkanı Biden'ın açıkladığı ve ilk aşamasında Gazze’de hemen ateşkes öngören 3 aşamalı teklife destek talep edilen karar tasarısı kabul edildi. Peki hangi ülke ateşkese ilişkin ne yorum yaptı? İşte ayrıntılar...
15 üyeli BMGK'de yapılan oylamada, ABD'nin sunduğu karar tasarısı 14 "evet" oyu alırken, Rusya "çekimser" oy kullandı.
Kabul edilen kararda, Mısır, ABD ve Katar tarafından yürütülen diplomatik çabalara işaret edilirken, 31 Mayıs'ta Biden'ın sunduğu 3 aşamalı teklif memnuniyetle karşılandı.
3 AŞAMALI ATEŞKES ÖNERİSİ
İsrail'in, Biden'ın teklifini kabul ettiği belirtilen kararda, Hamas'a da teklifi kabul etme ve uygulama çağrısı yapıldı.
Kararda, böylelikle 3 aşamalı teklif uyarınca; ilk aşamada hemen ateşkes, kadın, yaşlı ve yaralı esirlerin serbest bırakılması, Filistinli esirlerin takas edilmesi, İsrail güçlerinin Gazze'de nüfus bulunan yerlerden çekilmesi, insani yardımın artması, temel hizmetlerin yeniden inşası, Filistinli sivillerin Gazze'nin kuzeyi dahil tüm şerit genelinde evlerine dönmesinin ve uluslararası toplumun gerekli konut katkısı yapmasının sağlanacağı kaydedildi.
Tarafların anlaşmasının ardından ikinci aşamada, krizin nihai olarak sonlandırılması için geri kalan esirlerin tümünün serbest bırakılması talep edilen kararda, İsrail'in tüm Gazze'den çekilmesi istendi.
Kararda, üçüncü aşamada, Gazze için birkaç yıla yayılan yeniden inşa planının başlatılacağı belirtilirken, ölen esirlerin de cesetlerinin teslim edilmesi öngörüldü.
İlk aşama için müzakerelerin 6 haftadan fazla sürmesi halinde ateşkesin müzakereler bitene kadar devam edeceği kaydedilen kararda, tarafların anlaşma hükümlerine uymasının önemi vurgulanarak, BMGK ve BM üyelerinden destek istendi.
Kararda, iki devletli çözüme destek verilirken, Gazze Şeridi ve Batı Şeria'nın Filistin Yönetimi altında birleşmesinin önemine işaret edildi.
TAMPON BÖLGE KURULACAK MI?
ABD'nin müzakerelere açtığı ilk karar tasarısında, İsrail güçlerinin, Gazze'de nüfus bulunan yerlerden çekilmesi desteklenirken, Gazze'de "tampon bölge" oluşturulmasına karşı çıkılmıştı.
Oylamaya sunulan son metinde, "tampon bölge"ye karşı çıkılan ifadenin silinmiş olması ise dikkati çekti.
Diğer taraftan karar metnine, Biden'ın teklifinin yazılı olarak eklenmemesi tepki çeken hususlar arasında yer aldı.
ABD, 7 Ekim'in ardından farklı BMGK üyelerinin sunduğu Gazze'de ateşkes talep edilen birçok karar tasarısını veto etmişti.
HAMAS'TAN AÇIKLAMA
Hamas, "BMGK kararındaki kalıcı ateşkes, İsrail'in Gazze'den tamamen çekilmesi, esir değişimi, yeniden inşa ve sivillerin dönüşü" hususlarını memnuniyetle karşıladığını duyurdu.
BİDEN'IN ÖNERİSİ
ABD Başkanı Biden, 31 Mayıs'ta Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, İsrail'in Gazze'deki ateşkes ve esirlerle ilgili yeni bir öneride bulunduğunu duyurmuştu.
Biden, İsrail'in 3 aşamadan oluşan yeni ateşkes önerisi sunduğunu ve ilk aşamada 6 haftalık ateşkes sürecinde İsrail'in Gazze'deki yerleşim yerlerinden çekilmeyi ve tarafların elindeki esirlerin bir bölümünün serbest bırakılmasını öngördüğünü bildirmişti.
İlk aşamada, "İsrail güçlerinin Gazze'deki yerleşim yerlerinden tam olarak geri çekileceğini" açıklayan Biden, aynı süreçte öncelikle yaşlıların ve kadınların bulunduğu esirlerin serbest bırakılmasının ve Gazze'ye insani yardımların artmasının öngörüldüğünü ifade etmişti.
İsrail'in Gazze'den çekileceğini (ilk aşamadaki), geçici ateşkesin kalıcı olarak çatışmaların sonlandırılmasına dönüşeceğini, ikinci aşamada tarafların tüm başlıklarda anlaşmaya varması ve ateşkesin kalıcı hale gelmesi durumunda ise üçüncü aşamaya geçileceğini söylemişti.
Bu aşamada da Gazze'nin yeniden inşa sürecinin gündeme geleceğini belirtmişti.
BLİNKEN'DEN AÇIKLAMA
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın 7 Ekim’den bu yana 8’inci kez geldiği İsrail’de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmeye ilişkin ABD Dışişleri Bakanlığı açıklama yaptı.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Blinken ile Netanyahu’nun yaptıkları görüşmede, ABD Başkanı Joe Biden tarafından açıklanan Gazze Şeridi’nde ateşkes planını ele aldıkları aktarıldı.
Bakanlık, “Bakan, ABD'nin ve diğer dünya liderlerinin, Başkan Biden tarafından ana hatları çizilen ve Gazze'de derhal ateşkes sağlanmasına, tüm rehinelerin serbest bırakılması ile Gazze genelinde dağıtılmak üzere insani yardımın önemli ölçüde ve sürekli olarak arttırılmasına yol açacak kapsamlı önerinin arkasında duracaklarını yineledi” dedi.
Blinken’ın ABD'nin İsrail'in güvenliğine olan sarsılmaz bağlılığının altını çizdiğini ifade eden Bakanlık, Blinken’ın Netanyahu’ya söz konusu teklifin İsrail'in kuzey sınırı boyunca sükunet ve bölge ülkeleriyle daha fazla entegrasyon ihtimalini ortaya çıkaracağını yinelediği aktarıldı.
Bakan Blinken’ın Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıların sona ermesinin ardından başlayacak yeni döneme ilişkin devam eden diplomatik çabalar konusunda Netanyahu’yu bilgilendirdiğini ifade eden Bakanlık, Blinken’ın bu çabaların hem İsraillilere hem de Filistinlilere uzun vadeli barış, güvenlik ve istikrar sağlayacağına ve ayrıca çatışmanın bölgeye yayılmaması gerektiğinin önemine vurgu yaptığını açıkladı.
BAKANLIK'TAN "YENİDEN İMAR" AÇIKLAMASI
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "BMGK'da 10 Haziran günü kabul edilen, Gazze'de ateşkes sağlanmasına yönelik 2735 sayılı kararı, Gazze'deki katliamın sona ermesi bakımından önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz. Hamas'ın söz konusu ateşkes planına yapıcı ve olumlu yaklaşımını memnuniyetle karşılıyoruz. İsrail'in, kalıcı ateşkese riayet edeceğini taahhüt etmesi ve söz konusu kararın tüm unsurlarını eksiksiz şekilde uygulaması şarttır. Türkiye, savaşın kalıcı şekilde sona ermesini, İsrail'in Gazze'nin tamamından geri çekilmesini, rehinelerin ve tutukluların karşılıklı salıverilmesini, yerlerinden edilen Filistinlilerin Gazze'ye geri dönüşünü, insani yardımların kesintisiz ve yeterli düzeyde ulaştırılmasını ve Gazze'nin yeniden imarını sağlayacak adımlara katkı vermeyi sürdürecektir" ifadelerine yer verildi.
MISIR'IN TUTUMU
Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Mısır'ın, Gazze'de kalıcı ateşkes, tamamen çekilme, esir takası, Gazze Şeridi'nin yeniden inşası ve yerinden edilenlerin yurtlarına geri dönüşüne ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) kararını memnuniyetle karşıladığı belirtildi.
Açıklamada, İsrail'e "uluslararası hukuk hükümleri uyarınca yükümlülüklerine uyması ve Gazze Şeridi'ne karşı yürüttüğü savaşı durdurması" çağrısı yinelendi.
Açıklamada ayrıca, İsrail ve Hamas'a, Biden'ın açıkladığı ve BMGK'de onaylanan teklifin bir an önce tamamlanması yönünde ciddi adımlar atmaları ve hükümlerini geciktirmeden ve koşulsuz olarak uygulamaya başlamaları çağrısında bulunuldu.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar
Arif Güran'ın yüz yüze görüşme tutanağı ortaya çıktı
2025 emekli maaşı zammı belli oluyor: En düşük maaş ne kadar olacak?
Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan uçakta olay çıkardı! Petlas'tan açıklama geldi
Bugün hangi maçlar var? 13 Aralık Cuma hangi takımların maçı var?
'Çember daralıyor' açıklamasının ardından Narin Güran'ın cansız bedeni bulundu
Rusya'ya kaçan Beşar Esad'ın evinin içinin son hali görüntülendi
Icardi'nin yeni sevgilisi belli oldu
BEDAŞ 14 Aralık Cumartesi elektrik kesintisi yaşanacak ilçeleri sıraladı
300-400 bin TL fiyat aralığında alınacak 8 araba
13 Aralık Cuma reyting sonuçları