Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

'Hedefleri seçmek için görüntüleri satın alıyor olabilirler' : Rusya ABD uydularını mı kullanıyor?

ABD medyasında yer alan bir iddiaya göre, Rusya askeri hedeflerini seçmek için ABD'li şirketlerin uydularını kullanıyor olabilir.

'Hedefleri seçmek için görüntüleri satın alıyor olabilirler' : Rusya ABD uydularını mı kullanıyor?

12PUNTO DIŞ HABERLER

Rusya'nın füze ve hava saldırılarında hedef seçmek için ABD uydu görüntülerini kullandığı iddia edildi. ABD'li şirketlere ait özel uydulardan elde edilen görüntülerin, Rusya tarafından satın alınarak, askeri hedefleri belirlemek ve koordinat bilgilerini elde etmek için kullandığından şüpheleniliyor.

The Atlantic dergisinin adı açıklanmayan Ukraynalı bir askeri yetkiliye dayandırdığı haberine göre, Ukrayna ordusu, 'Rusya'nın füze saldırılarını planlamak ve yönlendirmek için ABD şirketlerinin ticari uydu görüntülerini kullandığına dair' güçlü kanıtlara sahip.

Habere göre Ukraynalı askeri yetkili, hem arşivlenmiş hem de yakın zamanda üretilmiş uydu görüntülerine ulaşmanın hiç bu kadar kolay olmadığını söylüyor. Ayrıca Rusya'nın sabit yerleşim veya sanayi bölgelerine saldırmak istemesi halinde, arşivlenmiş, yüksek çözünürlüklü ve koordinatları içeren resimleri 'çok fazla soru sorulmadan' alabileceğini savunuyor.

The Kyivpost'un haberine göre, Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Katerina Chernorenko, Rusya'nın hedef seçmek için koordinat bilgilerini Maxar ve Planet Lab gibi şirketlerden aldığına dair yüzlerce örnek olduğunu düşünüyor. Ukrayna, ABD Savunma Bakanlığı'nın da aynı görüşü paylaştığına inanıyor.

RUSYA'NIN SALDIRILARDAN ÖNCE UYDU GÖRÜNTÜLERİ SATIN ALDIĞI TESPİT EDİLDİ

Rusya'nın hedeflerini belirlemek için ABD şirketlerinin uydu görüntülerini kullandığına dair üç saldırı kanıt gösteriliyor:

Birincisi, Nisan 2022'de Poltava bölgesindeki Myrhorod'da bir askeri havaalanına düzenlenen saldırının ardından yapılan soruşturmalarda, bir ABD uydu şirketinin daha önce bölgeyi kapsaması için dokuz ayrı talep aldığı ortaya çıkarıldı.

İkincisi, Rusya'nın Mart 2022'de Lviv Devlet Uçak Tamir Fabrikası'na altı seyir füzesi ateşlemeden önce de ABD'li şirketlerin bölgeyi görüntülediği tespit edildi.

Son olarak, bu yılın ocak ayında Ukrayna'nın başkentini kapsayan yeni görüntüler satın alındı ??ve ardından 40'tan fazla seyir ve balistik füze kullanılarak şehre ve çevredeki bölgeye saldırı düzenlendi.

Uydu görüntüleri uzmanı bir başka kaynak, The Atlantic'e Ukrayna'nın fotoğraf taleplerini daha sonraki Rus füze saldırılarıyla karşılaştırdığını ve yalnızca savaşın ilk yılında 350'den fazla olası vaka tespit ettiğini söyledi.

The Atlantic, bir muhabirinin Planet Lab görüntüleri sunan bir satıcıdan ön cephedeki Zaporizhzhia kentinin son fotoğraflarını satın aldığını da yazdı. Habere göre muhabir, adını ve kredi kartı bilgilerini verdikten birkaç dakika sonra yüksek çözünürlüklü bir fotoğrafı elde etti.


Haber Kaynağı : 12punto

ABD Rusya ukrayna uydu Füze