Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8412
Dolar
Arrow
33,9580
İngiliz Sterlini
Arrow
44,8874
Altın
Arrow
2747,0000
BIST
Arrow
9.771

İngiltere sandık başında: Avam Kamarası üyeleri belirleniyor

İngiltere'de 46 milyon kişinin oy kullanacağı seçimde herhangi bir partinin tek başına iktidar olabilmesi için Avam Kamarası'nda 326 sandalyeye sahip olması gerekiyor.

İngiltere sandık başında: Avam Kamarası üyeleri belirleniyor

İngiltere’de halk, ülkeyi 5 yıl yönetecek yeni kadroları belirlemek için sandık başında.

Yaklaşık 50 milyon seçmenin bulunduğu ülkede halk, Parlamentonun seçimle başa gelen kanadı olan Avam Kamarası üyelerini belirlemek için yerel saatle 07.00'de (TSİ 09.00) açılan sandıklarda oy kullanmaya başladı.

Toplamda 4 bin 515 adayın 650 sandalyeli Avam Kamarası'na girmek için yarışacağı seçimde oy kullanma işlemi 22.00'de (TSİ 00.00) sona erecek.

Bu saatten itibaren seçim bölgelerinden tek tek sonuçların gelmesi beklenirken mecliste oluşacak genel tablonun ise 5 Temmuz sabah saatlerinde netleşeceği tahmin ediliyor.

Araştırma firmalarının yaptığı anketlerde ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin açık ara farkla ipi göğüsleyeceği görülürken iktidardaki Muhafazakar Parti'nin ise hezimet yaşayacağı öngörülüyor.

Bir önceki seçimde 365 milletvekili çıkaran Muhafazakar Parti'nin sandalye sayısının 100'lere kadar gerileyeceği tahmin edilirken anketler İşçi Partisi'nin 400'ün üzerinde sandalye kazanacağına işaret ediyor.

Anketler, aşırı sağcı Reform UK Partisinin yanı sarı Liberal Demokrat Parti, İskoçya Ulusal Partisi ve Yeşiller Partisinin Avam Kamarası'nda birden fazla sandalyeyle temsil edileceğini, Kuzey İrlanda ve Galler'i temsil eden partilerin de parlamentoda yer alabileceğini gösteriyor.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, 22 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, bu yılın ikinci yarısında yapılması planlanan erken seçimin tarihinin 4 Temmuz olduğunu belirtmişti.

Sunak, "Şimdi İngiltere için geleceğini seçme zamanıdır. Kaydettiğimiz ilerlemenin üzerine inşa etmek mi yoksa plansız ve kesinlikten yoksun bir şekilde başa dönmek mi istediğimize karar verme zamanıdır. Bugün erken saatlerde İngiltere Kralı ile görüşerek parlamentonun feshedilmesini talep ettim. Kral, bu talebi kabul etti ve 4 Temmuz'da genel seçimlere gideceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

"Gazze'de çok şey kaybediyoruz, yaşananlar büyük bir rezalet. (Başbakan Benyamin) Netanyahu ise gözlere kül savuruyor" diyen Brik, saldırıların sürdürülmesindeki ısrara atıf yaparak, "Ordu Hamas'ı yenmenin imkansız olduğunu biliyor ve askerler öldürülüyor" ifadesini kullandı.

Brik ayrıca İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin, süresi sona erene kadar görevde kalmak istediğini ve yalan söylediğini dile getirdi.

ABD merkezli New York Times (NYT) gazetesi, adlarının gizli kalmasını isteyen İsrailli emekli ve muvazzaf, 6 üst düzey generalin, "Hamas'ın şu aşamada askeri olarak bitirilmesini" sağlamasa da Gazze'deki savaşı sonlandırmak istediklerini yazmıştı.

İsrailli generallerin, Gazze Şeridi'ndeki savaşı sonlandırmak istedikleri, Hamas ile ateşkes ve karşılıklı esir takası anlaşmasını tam olarak destekledikleri iddia edilirken, Başbakan Benyamin Netanyahu ve ordu, "Hamas'ı askeri olarak sonlandırma ve Gazze'deki tüm İsrailli esirleri getirme hedeflerini gerçekleştirene kadar" saldırılara devam edileceği açıklamasını yapmıştı.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, 19 Haziran'da bir televizyon kanalına verdiği röportajda, "Hamas'ı askeri olarak yok etmenin mümkün olmadığını, Hamas'ın bir fikir olduğunu belirtmiş, "böyle bir hedef koymanın kamuoyunun gözünü boyamak anlamına geldiğini" ifade etmişti.

Hagari'nin sözlerine başta Başbakan Netanyahu olmak üzere iktidardaki aşırı sağcı liderlerden gelen tepkiler üzerine İsrail ordusu, "savaşın hedeflerine bağlı oldukları" açıklaması yapmak zorunda kalmıştı.

BAŞKABAKAN SUNAK'IN FOTOĞRAFI ELEŞTİRİLMİŞTİ

İngiltere başbakanı Rishi Sunak’ın Sabah ITV'de mülakat sırası beklerken çekilen fotoğrafı PR kazası olarak nitelendirildi.

Programda kendisinden önce de “İngiltere’nin en yoğun dövmeli annesi” vardı. Ortaya çıkan bu tablo başbakanın karizmasını çizdi ve alay konusu oldu.

Her fırsatta Birleşik Krallık Başbakanlık makamının ağırlığını taşıyamadığı eleştirileri alan Sunak’ın bu gidişler seçimi kaybedeceği öngörüldü.


Haber Kaynağı : 12punto

İngiltere seçim