Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,5658
Dolar
Arrow
33,9499
İngiliz Sterlini
Arrow
44,6408
Altın
Arrow
2814,0000
BIST
Arrow
9.577

Yurtdışı alışverişe gelen vergi zammı, tüketiciyi yerli ürünlere yönlendirdi

Yurtdışı e-ticaret platformlarına getirilen vergi artışı sonrası talepte düşüş yaşandı. Tüketiciler, yerel alternatiflere yönelmeye başladı.

Yurtdışı alışverişe gelen vergi zammı, tüketiciyi yerli ürünlere yönlendirdi

Yurtdışı online alışveriş platformlarından yapılan alışverişlere getirilen vergi zammı, tüketici talebini büyük ölçüde etkiledi. 

Özellikle Çin, Amerika ve Avrupa’daki güçlü online pazaryerlerine olan ilgiyi azaltan bu yeni düzenleme, yerli esnafın tercih edilmesine yol açtı.

21 Ağustos’ta yürürlüğe giren 4458 sayılı Gümrük Kanunu ile yurtdışından hızlı kargo yoluyla yapılan alışverişlerin limitleri 150 Euro’dan 30 Euro’ya düşürüldü. 

Avrupa Birliği’nden gelen kargolar için vergi oranı yüzde 30 olarak belirlenirken, AB dışındaki ülkelerden gelen ürünlerde bu oran yüzde 60’a çıkarıldı. Bu düzenlemeyle yurtdışı alışveriş maliyetleri yükseldi.

Hürriyet'ten Özge Esen'in haberine göre, sektör temsilcileri, bu vergi artışının alışveriş alışkanlıklarında ciddi değişikliklere neden olduğunu belirtti. 

Kitap, aksesuar, spor ve kamp malzemeleri, elektronik gibi kategorilerde satışlarda büyük düşüşler yaşanırken, yerli esnafa olan ilgi arttı.

TOBB E-ticaret Meclis Üyesi Seyhun Özkara, "30 Euro altı ürünlerde bile tüketici alışverişlerinde belirgin bir azalma gözlemliyoruz. Özellikle Çin malı ürünlerin satışları ciddi şekilde geriledi. Vergi zamları ve yurtdışı alışveriş limitlerindeki düşüş, Çin’den ithal edilen ucuz ürünlerin maliyetlerini artırdı. Bu da tüketicilerin yerel alternatiflere yönelmesine yol açtı" dedi. 

Özellikle elektronik aksesuarlar ve küçük ev aletleri gibi düşük maliyetli ürünlerde Çin malı ürünlerin rekabet gücü zayıfladı.


Haber Kaynağı : 12punto

İlgili Haberler

alışveriş Amerika Gümrük Kanunu