Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

İsrail Gazze’ye saldırdı, ABD hedef oldu: 4 ayda 170 saldırı

ABD’ye Irak ve Suriye’de Şii örgütlerin saldırıları devam ediyor. Son olarak Ürdün’ün Suriye sınırındaki Rukban bölgesinde Tower-22 askeri üssüne yapılan saldırıda 3 ABD askeri öldürüldü 34 asker yaralandı. Saldırıyı, Irak İslam Direniş Cephesi üstlendi.

İsrail Gazze’ye saldırdı, ABD hedef oldu: 4 ayda 170 saldırı

Melik ÇELİK - 12punto.com.tr

İsrail’in Gazze’ye yaptığı operasyonun başladığı günden beri ABD’nin Ortadoğu’daki askeri üslerine saldırılar yükseliş gösterdi. ABD özellikle de İran destekli Şii örgütler başta olmak üzere birçok örgütün hedefinde olmaya devam ediyor. Ürdün’de bulunan ABD Tower-22 askeri üssüne düzenlenen saldırının ardından açıklama yapan ABD başkanı Joe Biden İran’ı hedef aldı ve misilleme sinyali verdi.

11 ÜLKEDE 46 ÜS 60 BİN ASKER

ABD'nin bölgedeki askeri varlığına ilişkin açık kaynaklardan derlenen verilere göre, Washington'un Ortadoğu'da 11 ülkede 46 askeri üssü bulunuyor. Ancak İran Ortadoğu’da 82 tane ABD üssünün olduğunu iddia ediyor. Üslerin bulunduğu ülkeler, sırasıyla Katar, Bahreyn, Kuveyt, Suudi Arabistan, BAE, Mısır, İsrail, Suriye, Ürdün, Irak ve Umman.  

ABD askerleri en çok Kuveyt’te konuşlanmış durumda.  Arifcan Kampı, Ali el-Salem Hava Üssü, Ahmed el-Cabir Hava Üssü, Buehring Kampı ile Vatansever Kampı’nda toplam 15 bine yakın ABD askerinin olduğu tahmin ediliyor.

Washington yönetiminin bölgedeki en büyük üssü, Katar'daki El-Udeyd Hava Üssü. Bunun yanı sıra Bahreyn'deki 5. Filo, Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki (BAE) Ez-Zafra Hava Üssü de diğer büyük üsleri konumunda yer alıyor. Tüm bu üslerde 60 bine yakın ABD askerinin olduğu tahmin ediliyor.

ABD’nin özellikle Irak ve Suriye’deki askeri üsleri, 7 Ekim İsrail-Hamas çatışması patlak verdiğinden beri sürekli saldırıya uğruyor.  Ekim’den bu yana bu üslere 170’ten fazla saldırı yapıldı. Bu saldırıların altmışa yakını Irak’ta, seksenin üzerinde saldırı ise Suriye’de düzenlendi. Saldırılar sonucunda onlarca ABD’li asker yaralandı. İlk kayıp 28 Ocak Ürdün’deki Tower-22 üssüne yapılan saldırıda yaşandı.

Irak’ta ABD’nin 9 üssü bulunuyor. El Harir, Musul, El Asad ve Erbil Uluslararası Havalimanı yakınlarında bulunan üs en bilinenleri durumunda. Irak’ta toplam 2500 ABD askeri görev yapıyor. 

Bu süreç içerisinde ABD’nin en çok Suriye’deki üsleri hedef alındı. Washington yönetiminin Suriye’de toplam 1500 askerle beraber 30 üssü bulunuyor.  Bu askeri üsler IŞİD’e karşı kurulan koalisyon misyonuyla inşa edildi. 

El Tanf, El Omer petrol sahası, El Şeddadi, Hemo, Tel Baydar, Abu Kamal ve Meyadin üsleri pek çok kez roket, kamikaze drone ve füzelerle Şii milislerin hedefi oldu. Saldırıları İran Devrim Muhafızları öncülüğünde, Kataib Hizbullah, Irak İslami Direniş Cephesi, Asaib Ehl el-Hak, Kataib Seyyid el-Şuhheda, Nujaba Hareketi gibi Haşdi Şabi bünyesine mensup Iraklı Şii örgütleri, Yemen’deki Husiler üstleniyor. 

ABD Irak ve Suriye’de İran destekli örgütlere karşı pek çok misilleme de yaptı. Hava saldırıları sonucunda açıklanan rakamlara göre bugüne kadar altmışa yakın Şii militan öldürüldü. Öldürülenler arasında Nujaba Hareketi’nin üst düzey komutanlarından Mushtaq Talib el -Saidi de vardı. İsrail ise 25 Aralık’ta Şam’a yaptığı hava saldırısında İranlı Tuğgeneral Seyid Razi Musavi’yi öldürdü.

Yemen’deki Husiler adıyla bilinen Şiiliğin Zeydi koluna mensup Ensarullah (Allah’ın yardımcıları) örgütü de Kızıldeniz’de ABD gemilerini pek çok kez hedef aldı. Gazze’ye destek amaçlı saldırılar yaptığını belirten Husilere karşı ABD öncülüğünde İngiltere, Kanada, Avustralya, Hollanda ve Bahreyn’in içinde bulunduğu bir koalisyon kuruldu. İsrail’e giden ticaret gemilerini gemisavar füzeleri ve deniz botlarıyla hedef alan Husilere karşı ABD ve İngiltere pek çok hava saldırısı düzenledi.


Haber Kaynağı : Melik Çelik

Bahreyn BAE askeri üs hamas Hizbullah Joe Biden İsrail İngiltere ışid ırak husi İran Katar Kuveyt Mısır Suudi Arabistan Suriye Şam Umman ürdün yemen