Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

KKTC ve Rum yönetimi arasında görüşmeler yeniden başlıyor mu? Kıbrıs'ın geleceği nasıl şekillenecek?

BM Genel Sekreteri Guterres'in KKTC'ye yaptığı Rum tarafıyla görüşme teklifi, Cumhurbaşkanı Tatar tarafından olumlu karşılandı. Tatar ve Hristodulidis, Guterres'in de katılımıyla bir yemekte bir araya gelecek.

KKTC ve Rum yönetimi arasında görüşmeler yeniden başlıyor mu? Kıbrıs'ın geleceği nasıl şekillenecek?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in kendisine yaptığı Güney Kıbrıs Rum Yönetimi(GKRY) Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis ile gayri resmi bir yemekte bir araya gelme teklifini kabul ettiğini açıkladı.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Ercan Havalimanı VİP Salonu'nda yaptığı açıklamada, BM gözetiminde Türkiye, KKTC, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) katılımı ile 4+1 formatında yapılacak bir toplantıda Kıbrıs'ın geleceğinin nasıl şekilleneceği üzerine bir istişare toplantısı ortamının sağlanabileceğini ifade etti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres

'FEDERASYON MESELESİ GERİDE KALDI'

Kıbrıs Türk tarafının egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüsünün teyit edilmeden resmi müzakere masasına oturmayacağını bir kez daha yinelediğini vurgulayan Tatar, BM Genel Sekreteri Guterres'e, 'federasyon defterinin geride kaldığını, federasyon meselesinin tüketildiğini ve kabul görmeyeceğini, bunlara rağmen iletişimden kopmayacaklarını ilettiklerini' aktardı.

Kıbrıs Türk toplumuna yönelik ambargolar ve son dönemde Rumların baskılarını BM'ye aktardıklarını belirten Tatar, şunları kaydetti:

'BM Genel Sekreteri Guterres’in Rum liderle gayrı resmi yemekte bir araya gelme teklifine olumlu yanıt verdim. Yani, Kıbrıs görüşmeleri bağlamında olmayacak gayrı resmî yemek teklifine evet yanıtı verdim.'

Tatar, New York'taki temasları kapsamında, BM yetkilileri dışında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin BM nezdindeki Daimi Temsilcisi Ahmet Yıldız ve Washington Büyükelçisi Sedat Önal ile verimli görüşmeler gerçekleştirdiğini, ABD'de yaşayan Kıbrıslı Türkler ile de bir araya geldiklerini söyledi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi(GKRY) Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis


Haber Kaynağı : AA

BM Genel Sekreteri Guterres Ersin Tatar Nikos Hristodulidis KKTC GKRY