Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Macaristan'ın yeni Cumhurbaşkanı Tamas Sulyok oldu

Macaristan Parlamentosu, eski Cumhurbaşkanı Katalin Novak’ın çocuk istismarı affı skandalından sonra istifa etmesinin ardından Anayasa Mahkemesi Başkanı Tamas Sulyok’u ülkenin yeni cumhurbaşkanı olarak seçti.

Macaristan'ın yeni Cumhurbaşkanı Tamas Sulyok oldu

Macaristan'da, Başbakan Viktor Orban liderliğindeki iktidar partisi Fidesz'in desteklediği Anayasa Mahkemesi Başkanı Tamas Sulyok, parlamentoda gerçekleşen oylamada cumhurbaşkanı olarak seçildi. Toplam 146 milletvekilinin katıldığı seçimde, Sulyok 134 oy alarak büyük bir zafer elde etti. Oylama sonuçlarına göre 5 milletvekili aleyhte oy kullanırken, 7 oy geçersiz sayıldı. 199 sandalyeye sahip Macaristan Parlamentosu'nda, muhalefetin büyük bir kısmı oylamaya katılmayarak tepkisini gösterdi.

MUHALEFETTEN YOĞUN ELEŞTİRİ

Ülkede, cumhurbaşkanlığı seçiminin doğrudan halk tarafından yapılmasını talep eden dört muhalefet partisinin desteklediği bir protesto gösterisi pazar günü düzenlendi. Bu gösteri, Macaristan'daki siyasi atmosferdeki gerilimin bir göstergesi olarak kabul edildi.

SULYOK'TAN ŞEFFAFLIK SÖZÜ

Yeni seçilen Cumhurbaşkanı Tamas Sulyok, göreve başlama töreninde yaptığı konuşmada, cumhurbaşkanlığı affı ve ödülleri konusunda şeffaflık sözü verdi. 67 yaşındaki Sulyok'un görev süresi beş yıl olacak ve bu sürenin sonunda ikinci bir dönem için tekrar aday olma hakkına sahip olacak. Göreve başlama töreni 5 Mart'ta yapılacak.

ANAYASA MAHKEMESİNDEN CUMHURBAŞKANLIĞINA

Tamas Sulyok, 2014 yılında Anayasa Mahkemesi hakimi olarak atandı ve iki yıl sonra mahkemenin başkanlığına yükseldi. Profesyonel ve akademik kariyeri boyunca edindiği deneyimlerle tanınan Sulyok, yeni görevinde ülkenin karşılaştığı zorluklarla başa çıkma konusunda önemli bir figür olacak.

ÖNCEKİ CUMHURBAŞKANI NOVAK'IN İSTİFASI

Sulyok'un selefi olan eski Cumhurbaşkanı Novak, affettiği mahkumlar arasında devlete ait bir yetimhanedeki çocuk istismarı skandalına ismi karışan bir mahkumun bulunması üzerine 10 Şubat'ta görevinden istifa etmişti. Bu olay, Macaristan'da ciddi bir tartışma yaratmış ve cumhurbaşkanlığı makamının itibarına zarar vermişti.


Haber Kaynağı : İHA

Anayasa Mahkemesi Anayasa Başkan Cumhurbaşkanlığı çocuk hakim iktidar istismar Macaristan mahkeme muhalefet Protesto Skandal