Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Muhalefet lideri zafer ilan etti, hükümet 2. tur yapılmalı dedi: Senegal'de seçimleri kim kazandı?

Yerel basında çıkan haberlere göre Senegal başkanlık seçimlerinde muhalefet lideri Bassirou Diomaye Faye, oy sayımı sürerken önde gidiyor.

Muhalefet lideri zafer ilan etti, hükümet 2. tur yapılmalı dedi: Senegal'de seçimleri kim kazandı?

12PUNTO DIŞ HABERLER

Görevdeki Macky Sall'a karşı üç yıl süren muhalefet protestolarının ardından, pazar günü milyonlarca Senegalli, başkanlık seçimleri için sandık başına gitti. Sandıklardan ilk sonuçların gelmeye başlamasının ardından muhalefet zafer ilan etti. İktidar koalisyonunun adayı Amadou Ba ise kaybettiğini 'yalanladı'.

Ba, kazananı belirlemek için ikinci turun yapılması gerektiğini söyledi. Senegal Anayasası'na göre, hiçbir adayın oyların yüzde 50'sinden fazlasını alamaması durumunda 2. turun yapılması gerekiyor.

MUHALEFET LİDERİ 'HAKARET' SUÇUNDAN HAPİSTEYDİ

Ousmane Sonko liderliğindeki Pastef partisinde üst düzey bir yetkili olan 44 yaşındaki Bassirou Diomaye Faye, oylamadan 10 gün öncesine kadar hapisteydi. Sonko, siyasi nedenlerle alındığını söylediği hakaret suçundan dolayı yarıştan diskalifiye edildi.

Senegal medyasında açıklanan ilk sonuçlara göre, Faye'nin oyların çoğunluğunu kazandı. Sandıklardan gelen ilk veriler başkent Dakar'da muhaliflerin yaygın sokak kutlamalarını tetikledi.

Destekçiler havai fişekler patlattı, Senegal bayraklarını salladı ve vuvuzelalarla kutlama yaptı.

Sonuçlar, beş muhalefet adayının Faye'i kazanan ilan etmesine yol açtı. Tek kadın aday olan Anta Babacar Ngom yaptığı açıklamada Faye'ı tebrik etti.

Faye henüz bir açıklama yapmadı.

Şu ana kadar 15 bin 633 sandıktan kaçının sayıldığı belli değil. Resmi sonuçların bugün(26 Mart Salı) açıklanması bekleniyordu.

Sonko, şu anda kapatılmış olan Pastef partisinin ortak kurucusu olan ve kendisi de yaklaşık bir yıl önce hakaret ve mahkemeye saygısızlık gibi suçlamalar nedeniyle tutuklanan Faye'yi destekledi.

Bu ay kabul edilen bir af yasası, bu kişilerin oylamadan günler önce serbest bırakılmasına olanak tanıdı.

İki isim, "Diomaye Sonko'dur" sloganıyla birlikte kampanya yürüttüler. Bazı yüksek profilli politikacılar ve muhalefet adayları Faye'in adaylığını desteklemişti.

Faye oyunu kullandıktan sonra "Halk devam ile kopuş arasında seçim yapıyor" demiş ve diğer adayları seçim sonuçlarını kabul etmeye çağırmıştı.

'İKİNCİ TURA HAZIRLANIN'

Görevdeki Başkan Sall, Senegal tarihinde ilk kez oy pusulasında yer almadı. İktidar koalisyonu eski başbakanlardan biri olan 62 yaşındaki Ba'yı aday gösterdi.

Ba'nın kampanya ekibinin ilk sonuçlarla ilgili açıklamasında, "Uzman ekibimizden gelen sonuçlar dikkate alındığında, en kötü senaryoda ikinci tura çıkacağımızdan eminiz" denildi.

Yaklaşık 18 milyon nüfuslu ülkede yaklaşık 7,3 milyon kişi oy vermek için kaydoldu.

Seçimin geçen ay yapılması gerekiyordu ancak Başkan Sall erteleme kararı alarak muhalefetin geniş çaplı protestolarını tetiklemişti.

Senegal'de seçim sonuçlarının bu hafta içinde netleşmesi bekleniyor.


Haber Kaynağı : 12punto

Senegal Bassirou Diomaye Faye