Myanmar’dan kaçış: Yeni yasa ülkeyi karıştırdı
Myanmar’da üç yıl önce iktidarı ele geçiren askeri cunta rejimi, ülkede devam eden silahlı direnişle baş edebilmek için geniş çaplı bir askere alım yasası çıkardı. Cepheye gönderilmek istemeyen Myanmar’lı gençler, ülkeden kaçmaya çalışıyor.
12PUNTO DIŞ HABERLER
Myanmar’da üç yıl önce gerçekleşen darbenin ardından yönetim el değiştirmiş, ülkede geniş çaplı isyan hareketleri başlamıştı. İsyanın bir yıldan kısa sürede silahlı direnişe dönüşmesinin ardından, ülke kendisini bir iç savaşın içinde buldu. Her ne kadar Myanmar yönetimi, durumu bir iç savaş olarak tanımlamasa da, Myanmar’da ordu güçleri, silahlı direnişe karşı ‘cephe hatlarında’ yürütülen bir savaş veriyor.
Cunta yönetimine karşı devam eden silahlı direniş, son dönemde ülkedeki yönetimin durumunu giderek zorlaştırıyor. Myanmar’da özellikle kırsal bölgeleri kontrol altına almaktan zorlanan yönetim, cephe hatlarında ilerleme kaydedemiyor.
KADINLAR VE ERKEKLER İÇİN EN AZ İKİ YIL ASKERLİK ŞARTI
Askeri operasyonlarda başarı kaydedilememesi ve silahlı direnişin yayılmasının ardından, Myanmar’ın cunta hükümeti askere alım yasasını değiştirme kararı aldı. Yeni yasaya göre, 18-35 yaş arası bütün erkekler ve 18-27 yaş arası bütün kadınlar orduda iki yıla kadar hizmet vermeli. Öte yandan doktorluk ve benzeri meslek sahiplerinin ise üç yıla kadar orduda kalması yasalaştı. Ayrıca yeni yasaya göre zorunlu askerlikten kaçanlara 3 ila 5 yıla kadar hapis ve para cezası verilecek.
Yasa esasen 2010 yılından bu yana var, ancak hükümetin yeni aldığı kararla birlikte uygulanmaya başlayacak.
GENÇLER KAÇIYOR
Myanmar’da yasa değişikliğinin gündeme gelmesinden bu yana ülkenin gençleri başta komşu Tayland olmak üzere farklı ülkelere kaçmanın yollarını arıyor. CNN’in aktardığına göre bölge uzmanları, Myanmar’daki durumun Güneydoğu Asya’da büyük bir nüfus hareketini tetiklemesinden korkuyor. Myanmar’da devam eden savaş, şu ana kadar en az yüz binlerce insanın mülteci olmasına neden oldu.
Yasanın kapsamına giren yaş aralığındaki gençler, başka ülkelere vize alabilmek için ülkenin en büyük kenti Yangon’daki konsolosluklar önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Özellikle komşu Tayland konsolosluğu son günlerde yoğunlukla boğuşurken, Avrupa ülkeleri ve ABD’ye gidebilmek içinde çok sayıda Myanmarlı başvuru yaptı.
FİRARLAR, KAYIPLAR VE KALKIŞMA ORDUYU TÜKETTİ
Uzmanlara göre askere alım yasası cunta rejimi için umutsuz bir deneme. Myanmar’ı takip eden basın kuruluşlarının raporlarına göre, Myanmar ordusu cephede verdiği askeri kayıplar, çok sayıda askerin firar etmesi ve ordu içinde yaşanan kalkışmalar sebebiyle tükenmeye yakın bir durumda. Askere alım yasasıyla yaralarını sarmaya çalışan ordunun, seferberliği başarılı şekilde gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceği ise soru işareti.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar
Hasan Arat'tan Fenerbahçe'ye Rafa Silva'lı 'Talisca' yanıtı
Ebru Baki Sözcü'den ayrıldı mı?
21 Kasım Perşembe maç programı: Bugün maç var mı, hangi maçlar var, saat kaçta?
UEFA Uluslar Ligi'nde Türkiye'nin rakibi kim olacak? Play-off maçı ne zaman?
Atatürk için 21 Kasım 1938'de yapılan resmi cenaze töreninin fotoğrafları
İUP maaşı ödeme tarihi ne zaman? İUP maaşları ne zaman yatacak?
20 Kasım reyting sonuçları 2024: Annem Ankara, Kuruluş Osman, Leyla
Fenerbahçe En-Nesyri için Al-Nassr'den gelen rekor bonservisi reddetti
Bu akşam TV'de ne var? 21 Kasım Perşembe TRT 1, Kanal D, Star TV, Show TV, ATV
Yenidoğan Çetesi üyesi Renas Kılıç'tan skandal itiraf