Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Myanmar’dan kaçış: Yeni yasa ülkeyi karıştırdı

Myanmar’da üç yıl önce iktidarı ele geçiren askeri cunta rejimi, ülkede devam eden silahlı direnişle baş edebilmek için geniş çaplı bir askere alım yasası çıkardı. Cepheye gönderilmek istemeyen Myanmar’lı gençler, ülkeden kaçmaya çalışıyor.

Myanmar’dan kaçış: Yeni yasa ülkeyi karıştırdı

12PUNTO DIŞ HABERLER

Myanmar’da üç yıl önce gerçekleşen darbenin ardından yönetim el değiştirmiş, ülkede geniş çaplı isyan hareketleri başlamıştı. İsyanın bir yıldan kısa sürede silahlı direnişe dönüşmesinin ardından, ülke kendisini bir iç savaşın içinde buldu. Her ne kadar Myanmar yönetimi, durumu bir iç savaş olarak tanımlamasa da, Myanmar’da ordu güçleri, silahlı direnişe karşı ‘cephe hatlarında’ yürütülen bir savaş veriyor.

Cunta yönetimine karşı devam eden silahlı direniş, son dönemde ülkedeki yönetimin durumunu giderek zorlaştırıyor. Myanmar’da özellikle kırsal bölgeleri kontrol altına almaktan zorlanan yönetim, cephe hatlarında ilerleme kaydedemiyor.

KADINLAR VE ERKEKLER İÇİN EN AZ İKİ YIL ASKERLİK ŞARTI

Askeri operasyonlarda başarı kaydedilememesi ve silahlı direnişin yayılmasının ardından, Myanmar’ın cunta hükümeti askere alım yasasını değiştirme kararı aldı. Yeni yasaya göre, 18-35 yaş arası bütün erkekler ve 18-27 yaş arası bütün kadınlar orduda iki yıla kadar hizmet vermeli. Öte yandan doktorluk ve benzeri meslek sahiplerinin ise üç yıla kadar orduda kalması yasalaştı. Ayrıca yeni yasaya göre zorunlu askerlikten kaçanlara 3 ila 5 yıla kadar hapis ve para cezası verilecek.

Yasa esasen 2010 yılından bu yana var, ancak hükümetin yeni aldığı kararla birlikte uygulanmaya başlayacak.

GENÇLER KAÇIYOR

Myanmar’da yasa değişikliğinin gündeme gelmesinden bu yana ülkenin gençleri başta komşu Tayland olmak üzere farklı ülkelere kaçmanın yollarını arıyor. CNN’in aktardığına göre bölge uzmanları, Myanmar’daki durumun Güneydoğu Asya’da büyük bir nüfus hareketini tetiklemesinden korkuyor. Myanmar’da devam eden savaş, şu ana kadar en az yüz binlerce insanın mülteci olmasına neden oldu.

Yasanın kapsamına giren yaş aralığındaki gençler, başka ülkelere vize alabilmek için ülkenin en büyük kenti Yangon’daki konsolosluklar önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Özellikle komşu Tayland konsolosluğu son günlerde yoğunlukla boğuşurken, Avrupa ülkeleri ve ABD’ye gidebilmek içinde çok sayıda Myanmarlı başvuru yaptı.

FİRARLAR, KAYIPLAR VE KALKIŞMA ORDUYU TÜKETTİ

Uzmanlara göre askere alım yasası cunta rejimi için umutsuz bir deneme. Myanmar’ı takip eden basın kuruluşlarının raporlarına göre, Myanmar ordusu cephede verdiği askeri kayıplar, çok sayıda askerin firar etmesi ve ordu içinde yaşanan kalkışmalar sebebiyle tükenmeye yakın bir durumda. Askere alım yasasıyla yaralarını sarmaya çalışan ordunun, seferberliği başarılı şekilde gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceği ise soru işareti.

 


Haber Kaynağı : 12punto

Myanmar savaş askerlik