NATO'dan açıklama: 'Ukrayna'ya hiçbir zaman üyelik sözü verilmedi...Washington'da taahhüt ettik ama...'
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ukrayna'nın gelecekte NATO üyesi olması ihtimaline dair konuştu. Ukrayna'ya hiçbir zaman üyelik sözü verilmediğini belirten Rutte, Rusya ile yapılacak barış görüşmelerinde Ukrayna'nın örgüte katılmasının bir pazarlık konusu olamayacağını vurguladı.

Ukrayna'nın NATO'ya katılımı konusunda bir garanti vermediklerini dile getiren Rutte, Ukrayna'nın herhangi bir barış sürecine mutlaka dahil edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Rutte, NATO ülkelerine savunma bütçelerini artırma çağrısında bulunarak, Rusya'nın gelecekte Ukrayna'ya saldırmasını engellemek istediklerini bildirdi.
Savunma harcamalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Rutte, mevcut yüzde 2'lik harcama hedefinin yetersiz kaldığına dikkat çekti. Rutte, yeni hedefin en az yüzde 3 olması gerektiğini açıkladı.
Rutte, Ukrayna'nın NATO üyeliğine ilişkin şu ifadeleri kullandı:
''Washington'da NATO, Ukrayna'nın gelecekte NATO üyesi olacağını taahhüt etti ancak barış görüşmeleri ne zaman başlarsa başlasın, bunun kesinlikle NATO üyeliği ile tamamlanacağı konusunda hiçbir zaman mutabık kalınmadı. Washington'da NATO, Ukrayna'nın gelecekte NATO üyesi olacağını taahhüt etti ancak barış görüşmeleri ne zaman başlarsa başlasın, bunun kesinlikle NATO üyeliği ile tamamlanacağı konusunda hiçbir zaman mutabık kalınmadı.''
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte
UKRAYNA'YA NATO ÜYELİĞİ SÖZÜ VERİLDİ Mİ?
Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik tutumuna da değinen Rutte, geçmişteki anlaşmaların başarısızlığının tekrarlanmaması gerektiğini kaydetti. Rutte, kalıcı bir barışın sağlanması için tüm tarafların iş birliği yapmasının önemine dikkat çekti.
ABD'nin Ukrayna'ya gelecekte NATO üyeliği taahhüt ettiğini açıklayan Rutte, Ukrayna ve Rusya arasında yürütülecek olası barış görüşmelerine ilişkin şunları dile getirdi:
''(NATO Savunma Bakanları Toplantısı) Bu görüşmelerden çıkacak sonucun kalıcı olması gerektiği konusunda da tam bir mutabakat içerisindeyiz. (ABD Savunma Bakanı) Pete Hegseth'in de dün söylediği gibi ikinci bir Minsk Anlaşması'na sahip olmamalıyız. Dolayısıyla sonuç ne olursa olsun, Putin'in Ukrayna'nın bir kilometrekaresini daha ele geçirmeye çalışmayacağından emin olmalıyız.
Washington'da NATO, Ukrayna'nın gelecekte NATO üyesi olacağını taahhüt etti ancak barış görüşmeleri ne zaman başlarsa başlasın, bunun kesinlikle NATO üyeliği ile tamamlanacağı konusunda hiçbir zaman mutabık kalınmadı. Bu hiçbir zaman kabul edilmedi. (Üyelik) Bu, hiçbir zaman bir barış anlaşmasının parçası olarak Ukrayna'ya verilmiş bir söz olmamıştır.
Tüm müttefikler ve Ukrayna, Ukrayna'da barış arzusunda birleşmiş durumdadır. Hepimiz Ukrayna'yı müzakereler için mümkün olan en iyi konuma getirmemiz gerektiği konusunda hemfikiriz.''
Rutte, Putin'in birkaç yıl sonra anlaşmanın artık var olmadığını ifade edip Ukrayna'ya karşı savaş başlattığını anımsatarak, şunları sözlerine ekledi:
''2015 ve 2016'ya doğru Putin'in bu anlaşmaların sonuçlarına meydan okumaya başladığı gibi tekrar meydan okumayacağından emin olmalıyız.''
Ayrıca, Kuzey Kore, Çin ve Rusya arasındaki ilişkilere değinen Rutte, Hint-Pasifik bölgesindeki gelişmelerin dikkatle izlenmesi gerektiğini söyledi. Rutte, bu bölgede ortaya çıkan tehditlere karşı ortak bir strateji geliştirilmesinin önemini vurguladı.
Rutte, ABD'ye yönelik şu açıklamayı yaptı:
''Bugün de söyledim, eğer ABD, Çin'i ve Hint-Pasifik'te ortaya çıkan durumları yükselen bir tehdit olarak görüyorsa, bununla birlikte yüzleşmeliyiz.''
14 Şubat'ta yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna'nın NATO'ya üye olması ihtimali bulunmadığını açıkladı
ABD'NİN UKRAYNA'YA DESTEĞİ
Ukrayna'daki savaşı sona erdirecek herhangi bir barış anlaşmasının kalıcı olması için Kiev'in müzakerelere dahil olması gerektiğini söyleyen Rutte, 'Kiev yönetiminin her ne şekilde olursa olsun sürece dahil olacağına' inandığını bildirdi. Rutte, Trump'ın Putin ile dün görüşmesinin ardından aradığı ilk kişinin Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy olduğunu anımsattı.
Rutte, kendisinin de hafta sonu Almanya'da düzenlenecek Münih Güvenlik Konferansı'nda hem Zelenskiy hem de Avrupalı müttefiklerle görüşmeler yapacağını belirtti.
Avrupa'nın, gayrisafi yurtiçi hasılalarından (GSYH) savunma harcamalarına ayrılan oranı artırması gerektiği görüşünü yineleyen Rutte, ''Yeni hedef, mevcut yüzde 2'den çok daha fazla olmalı. En azından yüzde 3'ten fazla olmalı'' diye konuştu.
Rutte, şimdiye kadar yüzde 2 hedefine ulaşamayan ülkelerin yaza kadar bu hedefe ulaşmayı planladıklarını aktararak, böylelikle yüzde 3'ün üzerinde savunma harcaması yapan ABD ile geri kalan ülkeler arasında 'daha fazla külfet paylaşımı' olacağını ifade etti.
Haber Kaynağı : AA
Çok Okunanlar

İşte Mourinho ve Okan Buruk arasında yaşananlar...

Aybüke Pusat sessizliğini koruyan Tolga Sarıtaş’tan tepki çeken hamle!

Erdoğan kiminle bayramlaşmadı?!..

Gelinim Mutfakta 3 Nisan Perşembe puan durumu: Bugün çeyrek altını kim aldı?

Göstere göstere...

2 Nisan reyting sonuçları açıklandı! Dün en çok izlenen yapım ne oldu?

Atatürk'ün Üniversite Reformu

Oyuncu Cem Yiğit Üzümoğlu'nun emniyet sorgusu ortaya çıktı

Fenerbahçe-Galatasaray derbisine kavga görüntüleri damga vurdu

Kemal Kılıçdaroğlu’ndan adaylık iddialarına net yanıt!
