Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

Netanyahu'nun Haredileri askere alma planı protesto ediliyor: İsrail'de hükümet düşecek mi?

Netanyahu hükümetinin meclisten geçirmeye çalıştığı yeni yasa tasarısı protestolara neden oluyor. Hükümetin, yaşanan tartışmalar sebebiyle düşme ihtimalinin olduğu iddia ediliyor.

Netanyahu'nun Haredileri askere alma planı protesto ediliyor: İsrail'de hükümet düşecek mi?

12PUNTO DIŞ HABERLER

İsrail'de muhalefet, yeni askerlik yasasının oylamaya sunulması halinde bakanları hükümeti terk etmeye çağırırken, iktidar koalisyonundaki partilerin liderlerinin, Netanyahu'yu koalisyonunun yasa onaylanmadan önce çökeceği konusunda uyardığı bildiriliyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, pazartesi günü önerdiği Haredileri askere alma yasasının bazı kısımlarında geri adım attı. İsrail hükümeti, iktidar koalisyonu içinden gelen tepkinin ardından yasa tasarısının değiştirilmiş bir versiyonunu yayınladı.

Yeni tasarı, Haredilerin özel dini okulları olan 'yeşiva'da eğitim gören  öğrencilerin ve ultra-ortodoks eğitim kurumlarından mezun olanların askere alınmasında 'önemli ve kademeli bir artış' sağlamak amacıyla yıllık askere alım hedeflerinin değiştirilmesini öngörüyor.

İsrail televizyonu Kanal 12'nin haberine göre, İsrail ordusu IDF, yeni bir ultra-ortodoks taburunun yanı sıra bir sivil teknoloji hizmet hattı kurulması ve daha önce askerlikten muaf tutulan ultra-ortodoks erkeklerin askere alınmasına hazırlanmak için planlar yapıyor.

YASA TASARISININ ANA NOKTALARI NELER?

Netanyahu'nun önerdiği yasanın ilk taslağı, ultra-ortodoks erkeklerin askere alınmasına ilişkin bir kota belirlemiyordu.

Bunun yerine öneri Haredilerin askerlikten muafiyet yaşının 35 olmasını ve askere gitmeyen Haredi erkeklerin cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalmasını içeriyordu.

Plan aynı zamanda IDF'de özel ultra-ortodoks taburlar kurma ve ülkenin acil durum hizmetleri ve devlet dairelerine Haredi pozisyonları ekleme önerilerini de içeriyordu.

HAREDİLER NEDEN ASKERE GİTMİYOR?

İsrail'de çoğunluğu 'yerli' Yahudi nüfustan oluşan Harediler, katı dini ilkelere bağlılığıyla bilinen bir grup. Harediler, dini görevlerini yerine getiremeyecekleri gerekçesiyle bugüne kadar askere gitmeyi reddediyordu.

İsrail yasaları, 26 yaşına kadar dini eğitim alan Haredi öğrencilerin askerlikten muaf tutulmasına olanak tanıyordu.

Gazze'de savaşın başlamasından bu yana asker sayısını artırmak isteyen Netanyahu hükümeti, Haredilerin askere alınması için yeni bir yasa tasarısı hazırlamıştı. Tasarı, henüz oylamaya sunulmadan ülkede geniş çaplı protestolar baş göstermiş, iktidar koalisyonundaki partilerinde Netanyahu'ya tepki göstermesine neden olmuştu.

NETANYAHU'NUN İKTİDARI SON BULABİLİR Mİ?

Başta Gantz partisi olmak üzere tüm koalisyon partilerinin geniş bir mutabakatı olmadan kabul edilen herhangi bir yasayı destekleyemeyeceğini belirten Savunma Bakanı Yoav Gallant da pazar günü konuyla ilgili esnek bir anlaşmanın 'varlık ve başarı için şart' olduğunu söyleyerek Netanyahu'nun ilk planını reddetmiş ve uzlaşma çağrısında bulunmuştu.

Gallant, uluslararası medya tarafından Netanyahu'nun 'olası' rakibi olarak gösteriliyor. İsrail Savunma Bakanı, geçtiğimiz haftalarda ABD'ye giderek temaslarda bulunmuş, Netanyahu bu gelişmeyi basından öğrenmişti.

İsrail'in Haaretz gazetesi, Netanyahu'nun Gazze'deki savaşı iktidarını korumak için uzattığını iddia etmişti. Haaretz, yeni yasa tasarısıyla ilgili haberinde, iktidar koalisyonunun yeni tasarı üzerinde uzlaşılamaması durumunda dağılabileceğini ve Netanyahu hükümetinin düşebileceğini yazdı.


Haber Kaynağı : 12punto

İsrail İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Gazze Harediler