New York Times, manşetini Türkiye'deki protestolara ayırdı: 'Ateş çoktan yakıldı...'
CHP'nin cumhurbaşkanı adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun adaylık engeli ve tutuklanması, geniş çaplı protestolara yol açtı. The New York Times (NYT), olayları 'Ateş çoktan yakıldı' başlığıyla dünyaya duyurdu. Gazete, üniversitelerde öğrenci hareketleri yayılırken, hükümetin sert önlemler aldığına dikkat çekti. NYT'nin analizinde, İmamoğlu'nun adaylık sürecinin cezaevinde olmasına karşın devam edeceği belirtildi.

Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanması ve cumhurbaşkanlığı adaylığının engellenmesi, Türkiye genelinde yayılan protestoları tetikledi. NYT, ülkede yaşanan gelişmeleri 'Ateş çoktan yakıldı...' ifadesiyle okurlarına bildirdi. ABD'li gazetede Ben Hubbard ve Şafak Timur tarafından kaleme alınan haberde, İmamoğlu'nun durumunun yalnızca bir siyasi figürle sınırlı olmadığı, ifade özgürlüğü ve demokrasi mücadelesini de içerdiği kaydedildi.
ODTÜ öğrencisi İrem Taçyıldız, NYT'ye yaptığı açıklamada, eylemlerin sadece İmamoğlu'nun tutuklanmasına değil, genel baskı ortamına karşı olduğunu söyledi. Taçyıldız, 'Ateş çoktan yakıldı' sözleriyle tepkilerin boyutunu özetledi.
Üniversite kampüslerinde öğrencilerin protesto komiteleri oluşturduğu, sosyal medyada güvenlik önlemlerine dair bilgilerin paylaşıldığı ifade edildi. CHP'nin, İmamoğlu'nun adaylık sürecini cezaevinde bile sürdüreceğini açıkladığına dikkat çekildi.
BOYKOT KARARINA ÖZEL MERCEK
Parti lideri Özgür Özel'in belediye binasında kalarak direnişi yönettiği aktarılan haberde, iktidara yakın şirketlere yönelik boykot çağrılarına geniş yer verildi. NYT, Özel'in, 'Bu meydanı görmeyeni tüketmeyiz' ifadelerini okuyucularına aktardı.
Hükümetin gösterilere müdahale ettiği, 1800'den fazla kişinin gözaltına alındığı, yaklaşık 260 kişinin ise tutuklandığı kaydedildi. Toplu taşımanın kısıtlandığı ve protestolara yasak getirildiği ifade edildi.
NYT, öğrencilerin kampüslerde dronlarla izlendiğini, göstericilerin kimliklerini saklamak için maske taktığını yazdı. Haberde, Türkiye'nin resmen demokratik bir cumhuriyet olmasına rağmen, son yıllarda otoriterleşme eleştirilerinin arttığına dikkat çekildi.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

General duruşmaya katılmadı özel celse istedi... Tanığa bir telefon geldi...

Mübadil mezarlarının üstüne otopark...

Muhammed Yakut ölmeden saatler önce aramış

Zekai Paşa OYAK Yönetim Kurulu Başkanı oldu

Emekliye ve memura Temmuz zammı netleşti!

Mahkeme Başkanı iki ismin tahliyesini istedi!

'Ekrem İmamoğlu'ndan iki kez destek istedi'

Ev sahibi ve kiracılar dikkat!

Çeşme’de 2 mahalle tahliye edildi

Bahçeli'nin grup toplantısındaki o sözlerine açıklık getirdi
