Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

O ülkede 2009'dan sonra doğanlar ömür boyu sigara alamayacak!

Birleşik Krallık, 2009’dan sonra doğan bireyler için sigara satışını yasaklayan tarihi bir yasa tasarısını onayladı. Başbakan Rishi Sunak’ın desteklediği ve Sağlık Bakanı Victoria Atkins’in “bağımlılıkta özgürlük yoktur” diyerek savunduğu bu önlem, Muhafazakar Parti içindeki muhalefete rağmen 383’e karşı 67 oyla kabul edildi. Yasa yürürlüğe girerse, Birleşik Krallık dünyanın en katı sigara yasalarından birine sahip olacak. Tasarı, “dumansız bir nesil” yaratma hedefiyle, Yeni Zelanda’nın daha önce yürürlükten kaldırılan benzer yasasından esinlenmiş durumda.

O ülkede 2009'dan sonra doğanlar ömür boyu sigara alamayacak!

İngiltere’de, 2009’dan sonra doğan bireylerin sigara satın almasını yasaklamayı amaçlayan bir yasa tasarısı, Muhafazakar Parti’nin bazı önde gelen üyelerinin muhalefetine rağmen, milletvekillerinin desteğiyle kabul edildi. Başbakan Rishi Sunak tarafından savunulan ve Sağlık Bakanı Victoria Atkins tarafından “bağımlılıkta özgürlük yoktur” sözleriyle desteklenen Tütün ve Elektronik Sigara Yasa Tasarısı, 383’e karşı 67 oyla onaylandı. Eğer yasalaşırsa, Birleşik Krallık’ın sigara yasaları dünyanın en sert yasaları arasında yer alacak. Yeni Zelanda’daki benzer bir yasanın izinden giden bu yaklaşım, hükümet değişikliği sonrası orada yürürlükten kaldırılmıştı.

BBC'de yer alan haber göre Avam Kamarası’nda yapılan konuşmada Bayan Atkins, tasarının “dumansız bir nesil” yaratma potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Ancak, eski başbakan Liz Truss da dahil olmak üzere birçok Muhafazakâr milletvekili, kişisel özgürlükleri kısıtlayacağı gerekçesiyle tasarıya karşı çıktı. Eski başbakan Boris Johnson ise, Kanada’da düzenlenen bir konferansta sigara yasağını “kesinlikle çılgınlık” olarak nitelendirdi ve “Winston Churchill’in partisi puroyu yasaklamak istediğinde, Quebec’te dedikleri gibi donnez-moi un break, bu sadece delilik” ifadelerini kullandı.

Muhafazakar milletvekillerine serbest oy hakkı tanınırken, İşçi Partisi’nin tam desteğiyle önlemler kabul edildi. Tasarının yasalaşması için Lordlar Kamarası’nda yapılacak oylama gibi daha birkaç adım gerekiyor ve 2024 yılının ikinci yarısında beklenen genel seçimlerden önce yasalaşma ihtimali bulunuyor. İşçi Partisi’nin gölge sağlık ve sosyal bakım bakanı Wes Streeting, Bay Sunak’ı tasarıyı riske atmakla suçlayarak, İşçi Partisi’nin iktidara gelmesi durumunda yasağı uygulayacağını ve böylece gençlerin sigara içme olasılığının azalacağını belirtti.

Toplamda 178 Muhafazakâr milletvekili tasarıyı desteklerken, İşletme Bakanı Kemi Badenoch ve Muhafazakâr Parti Genel Başkan Yardımcısı Jonathan Gullis’in de aralarında bulunduğu 57 milletvekili karşı oy kullandı. Dışişleri Bakanı Anne-Marie Trevelyan ise oylamada çekimser kaldı ve Avam Kamarası lideri Penny Mordaunt’un da aralarında olduğu 106 Muhafazakâr Partili ile birlikte “oy kaydı yok” olarak listelendi. Reform UK’e geçen eski Muhafazakar Parti başkan yardımcısı Lee Anderson da tasarıya karşı oy verdi.

Sunak, 2009 tarihinden sonra doğanların tütün ürünleri satın almasını yasaklama planını geçen yıl Ekim ayında duyurmuştu ve Salı günkü tartışma, milletvekillerinin bu konuyu ele alma şansıydı. Bayan Truss, tasarının insanları çocuklaştırma riski taşıdığını belirtirken, eski Göç Bakanı Robert Jenrick de kişisel özgürlüklere olan inancı nedeniyle tasarıya karşı çıktığını ifade etti.


Haber Kaynağı : 12punto

Birleşik Krallık İngiltere sigara yasa tasarısı Yeni Zelanda