Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Pazarcılıktan milyarderliğe: Vietnam'ın en büyük dolandırıcılık vakası!

Vietnam'da mahkeme kararıyla, 304 trilyon dongluk (12,46 milyar dolar) ülkenin kayıtlara geçen en büyük dolandırıcılık vakasını işleyen emlak kralı Truong My Lan, idama mahkum edildi. Lan, duruşma esnasında, geçmişte pazarda kozmetik tüccarı olarak annesine yardım ettiğini söyledi.

Pazarcılıktan milyarderliğe: Vietnam'ın en büyük dolandırıcılık vakası!

Vietnam merkezli gayrimenkul şirketi Van Thinh Phat Holdings Group'un Başkanı Truong My Lan,  zimmete para geçirme, rüşvet ve bankacılık kurallarını ihlal etmekten suçlu bulundu. Lan, Ho Chi Minh City'de görülen davanın sonucunda idama mahkum edildi.

Emlak kraliçesi Truong My Lan'in işlediği suç, 12,5 milyar dolar değerinde ülkenin kayıtlara geçen en büyük mali dolandırıcılığı oldu. Bu rakam, Vietnam'ın GSYH'sinin tek başına yüzde 3'üne denk düşüyor.

ÇEKTİĞİ KREDİNİN BÜYÜKLÜĞÜ 44 MİLYAR DOLAR

67 yaşındaki Truong My Lan'ın Saigon Ticaret Bankası'ndan çektiği kredinin büyüklüğü ise 44 milyar dolar.

Lan'ın 5 Mart'ta başlayan ve  erken biten davası, iktidardaki Komünist Parti lideri Nguyen Phu Trong'un yıllardır kökünü kazıma sözü verdiği yolsuzlukla mücadele kampanyasının sonuçlarından biri olduğu konuşuluyor.

Yetkililer dava kapsamında 2 bin 700 kişinin ifade vermeye çağrıldığını, 10 devlet savcısı ve yaklaşık 200 avukatın da dava üzerinde çalıştığını aktardı.

"MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Adının açıklanmaması şartıyla Reuters'e konuşan bir aile üyesi, "Ne yapabileceğimizi görmek için mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

Lan'ın avukatlarından Nguyen Huy Thiep ise, Lan'ın hakkında yapılan suçlamaları kabul etmediğini söyledi.

Thiep, "Elbette kararı temyize götüreceğiz" diyerek, Lan'ın zimmete para geçirme suçundan idama, rüşvet ve bankacılık düzenlemelerini ihlal suçlarından 20'şer yıla mahkum edildiğini belirtti.

"İNSANLARIN DEVLET LİDERLİĞİNE OLAN GÜVENİNİ AŞINDIRIYOR"

Devlet gazetesi VnExpress'in jüriden aktardığına göre, "Sanığın eylemleri yalnızca bireylerin ve kuruluşların mülkiyet yönetim haklarını ihlal etmekle kalmıyor, aynı zamanda SCB'yi inceleme altına alarak insanların Parti ve Devlet liderliğine olan güvenini aşındırıyor" suçlaması yapıldı.

İnsan hakları grupları son yıllarda yüzlerce hükümlünün, çoğunlukla zehirli iğneyle infaz edildiğini söylüyor.

PAZARDA ANNESİNE YARDIM EDİYORDU

Thanh Nien gazetesi, davadaki 84 sanığın üç yıl şartlı tahliyeden ömür boyu hapse kadar değişen cezalar aldığını bildirdi. Bunlar arasında dokuz yıl hapis cezası alan Lan'ın Hong Konglu işadamı kocası Eric Chu ve 17 yıl hapis cezası alan yeğeni de bulunuyor.

Lan, duruşma esnasında yargıçlara Ho Chi Minh City'deki merkez pazarda kozmetik tüccarı olarak annesine yardım ederek ticaret hayatına başladığını söyledi.


Haber Kaynağı : 12punto

Hapis cezası idam Vietnam Dolandırıcılık emlak dolandırıcılığı nitelikli dolandırıcılık