Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

Reuters Türkiye'deki yerel seçimleri analiz etti: Erdoğan ve İmamoğlu için sınav

Reuters Türkiye'deki yerel seçimlerle ilgili bir analiz yayınladı. Reuters'ın analizinde İmamoğlu'nun anketlerde az farkla önde olduğu ifade edilirken, seçimlerin İmamoğlu ve Erdoğan için bir 'dayanıklılık testi' olacağı görüşüne yer verildi.

Reuters Türkiye'deki yerel seçimleri analiz etti: Erdoğan ve İmamoğlu için sınav

12PUNTO DIŞ HABERLER

Reuters'ın yerel seçimlere ilişkin yayınladığı analiz, yerel seçimlerin, Türkiye'de siyasetin geleceğini şekillendirecek nitelikte olduğuna vurgu yapıldı. Reuters'a göre AKP'nin 'iktidar süresini uzatmak için' yerel seçimlerden sonra bir anayasa değişikliğini gündeme getirebilmesi, yerel seçimlerin sonucuna bağlı. Öte yandan, seçimlerin hem İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hem de Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan için bir 'dayanıklılık testi' olduğuna dikkat çekildi.

Reuters'ın büyükşehir belediyelerinin bütçelerinin siyasi partiler için ciddi bir öneme sahip olduğu belirtilen analizinde şu ifadeler kullanıldı:

"Büyük şehirleri ve bütçelerini kontrol etmek, partilere finansman, sözleşmeler ve istihdam yaratma konusunda söz hakkı vererek ulusal sahnedeki popülerliklerini artırabilir."

Ayrıca Reuters, seçimlerin Türkiye'deki siyaset açısından önemini de şöyle belirtti:

"Analistler, Erdoğan için İstanbul ve Ankara'yı yeniden kazanmanın, iktidarını mevcut görev süresinin sonu olan 2028'in ötesine uzatabilecek yeni bir anayasa arayışını destekleyeceğini söylüyor."

Analizde ayrıca Kürt seçmenlerin oy tercihleriyle ilgili şu görüş paylaşıldı:

"Anketörlere göre Türkiye'deki Kürtlerin çoğu partiye bağlılığı bir kenara bırakıp Pazar günü İmamoğlu'nu desteklemeye hazırlanıyor."

'SIKI BİR YARIŞ BEKLENİYOR'

Reuters'ın analizinde, anketlere göre İmamoğlu'nun Kurum'dan az farkla önde olduğu bilgisi paylaşılıyor. Reuters seçimlerle ilgili şu değerlendirmeyi paylaştı:

"Analistler, oylamayı Erdoğan'ın ülke çapında aldığı desteğin ve muhalefetin, özellikle de İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun dayanıklılığının bir testi olarak görüyor. 16 milyondan fazla insana ev sahipliği yapan ve ülke GSYH'sinin dörtte birinden fazlasını sağlayan kentte(İstanbul) sıkı bir yarış bekleniyor."

Reuters'ın analizinde İmamoğlu'nun Erdoğan'ın rakibi olarak ön plana çıktığı söylenirken, aynı zamanda olası bir anayasa değişikliği gündemininde seçimlerin sonucuna göre şekilleneceği yorumu yapıldı.

"İmamoğlu, muhalefetin Erdoğan'a karşı ana alternatifi olarak ortaya çıktı. Analistler, ikinci belediye başkanlığı dönemini kazanması durumunda büyük olasılıkla bir sonraki başkanlık seçimlerine aday olacağını, ancak bir yenilginin kariyerini sekteye uğratıp muhalefeti daha fazla kargaşaya sürükleyebileceğini söylüyor.

Analistler, Erdoğan için İstanbul ve Ankara'yı geri almanın, iktidarını mevcut görev süresinin sonuna işaret eden 2028'in ötesine taşıyabilecek yeni bir anayasa arayışını güçlendireceğini dile getiriyor.

Mevcut anayasaya göre başkanlık iki dönemle sınırlandırılıyor. Erdoğan, 2018'de başkanlık sistemine geçişten kaynaklanan yasal boşluk sayesinde, ilk görev süresi önceki sistemde geçmiş olduğundan, geçen yıl üçüncü dönem başkanlığını garantiledi."

Analizde danışmanlık ve halkla ilişkiler şirketi Teneo'nun eş başkanı Wolfango Piccoli, "Seçim sınavı, Erdoğan'ın başkanlık süresi sınırlamalarını atlatacak ve yargı bağımsızlığının geri kalan unsurlarını ortadan kaldıracak yeni bir anayasa (veya anayasa değişikliği) arayışı açısından da önemli" sözleri aktarılıyor.

Reuters analizinde ayrıca dolar kurunun TL karşılığı yorumsuz paylaşıldı:

"Diğer rekabetçi şehirler arasında CHP'nin yönettiği Antalya, Bursa ve Adana yer alıyor.

(1$ = 32.1467 lira)"


Haber Kaynağı : 12punto

Reuters Ekrem İmamoğlu Erdoğan Cumhurbaşkanı Erdoğan Recep Tayyip Erdoğan 31 Mart Yerel Seçimleri