Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

Scholz'dan aşırı sağın yükselişine tepki: 'Ülkemizin itibarını yok ediyor'

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin oylarını artırmasına ilişkin, "AfD Almanya'ya zarar veriyor, ülkemizin itibarını yok ediyor" dedi.

Scholz'dan aşırı sağın yükselişine tepki: 'Ülkemizin itibarını yok ediyor'

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin son eyalet seçimlerinde oylarını artırmasına ilişkin endişelerini dile getirdi.

DW Türkçe'nin haberine göre, Sosyal Demokrat Partili (SPD) Scholz, seçim sonuçlarını "acı" olarak nitelendirdi ve demokratik partileri AfD'yi dışlayan ittifaklar kurmaya çağırdı.

Scholz, yaptığı açıklamada, "Tüm demokratik partilerin, aşırı sağcıları içermeyen istikrarlı hükümetler kurması gerekmektedir" dedi. Bu çağrıyı bir SPD milletvekili olarak yaptığını vurgulayan Scholz, ülkenin bu sonuçlara alışmaması gerektiğini belirterek, "AfD Almanya'ya zarar veriyor. Ekonomiyi zayıflatıyor, toplumu bölüyor ve ülkemizin itibarını yok ediyor" ifadelerini kullandı.

Scholz, SPD'nin seçim sonuçlarından duyduğu hayal kırıklığına rağmen, partinin birliğini koruduğunu ve net bir seçim kampanyası yürüttüğünü söyledi. Mücadeleyi bırakmayacaklarını belirten Scholz, sürekli olarak yeni oylar için çalışacaklarını kaydetti.

ALMANYA SEÇİMLERİNDE SON DURUM: AfD YÜKSELİŞTE

Almanya'nın doğusundaki Thüringen ve Saksonya eyaletlerinde yapılan seçimlerde yaklaşık 5 milyon seçmen oy kullanma hakkına sahipti. Dün yerel saatle 18.00'de sona eren oy verme işleminin ardından, Alman Birinci Televizyonu ARD'nin açıkladığı ilk sandık çıkış anketine göre, Thüringen eyaletinde aşırı sağcı popülist AfD yüzde 30,8 oyla birinci sıraya yerleşti.

2019 seçimlerine göre oyunu 7,4 puan artıran AfD, Almanya'da 2. Dünya Savaşı sonrası dönemde aşırı sağcı bir partinin ilk kez bir eyalet parlamentosu seçiminde birinci sırayı almasını sağladı. Yüzde 24,5 oy oranıyla ikinci sırada yer alan CDU da oyunu bir önceki seçimlere göre 2,8 puan artırdı.

Sol Parti'den ayrılan "Sahra Wagenknecht İttifakı-Anlayış ve Adalet İçin" (BSW) Partisi ise ilk kez girdiği seçimde yüzde 15,8 oy alarak dikkat çekti. Thüringen eyaletinde Sol Parti ise 18,6 puan kaybederek yüzde 12,4 oyla dördüncü sıraya geriledi.


Haber Kaynağı : 12punto

İlgili Haberler

Almanya seçimleri Almanya Başbakanı Olaf Scholz