Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

Somali ve Etiyopya'nın arasındaki problemleri Türkiye çözebilir mi? 1991'den bu yana süren kavga

Somali ve Etiyopya arasında uzun süredir devam eden anlaşmazlıkların çözülmesi için Türkiye arabuluculuk yapabilir. Fidan, New York'ta iki ülkeden mevkidaşlarıyla bir araya gelerek uzlaşmanın nasıl sağlanabileceği üzerine görüşmeler gerçekleştirdi.

Somali ve Etiyopya'nın arasındaki problemleri Türkiye çözebilir mi? 1991'den bu yana süren kavga

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Bm 79. Olağan Genel Kurulu sebebiyle bulunduğu New York'ta, Etiyopya Dışişleri Bakanı Taye Atske Selassie ve Somali Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Ahmed Muallim Fiqi ile bir araya geldi. Aralarında sınır anlaşmazlıkları bulunan iki ülke, Türkiye'nin arabuluculuğunda sorunlarına çözüm üretebilir. iki ülkenin temsilcileri, daha önce 'Ankara Süreci' adı verilen müzakereler kapsamında, Türkiye'nin ara buluculuğunda iki defa Ankara'da bir araya gelmişti.

Bakanlığın X hesabından yapılan paylaşımda, Fidan'ın, Etiyopyalı mevkidaşı Selassie ve Somalili mevkidaşı Fiqi ile New York'taki Türkevi'nde ayrı ayrı görüştüğü belirtildi.

Paylaşımda bakanlığın, iki ülke arasındaki gerilime Ankara Süreci temelinde dengeli, uygulanabilir ve karşılıklı fayda sağlayacak çözüm arayışının sürdüğü kaydedildi.

Etiyopya Dışişleri Bakanı Taye Atske Selassie(solda) ve Somali Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Ahmed Muallim Fiqi(sağda) 

ETİYOPYA VE SOMALİ ARASINDAKİ SORUNLAR

Etiyopya, dünyada denize erişimi olmayan en büyük nüfusa sahip ülke.

Eritre'nin 1991'de fiilen Etiyopya'dan ayrılması ve 1993'te hukuken bağımsızlığını kazanmasıyla denize erişimini kaybeden Etiyopya, ekonomik nedenlerle Kızıldeniz'e erişim konusunu gündemde tutmuş, Somaliland ile 1 Ocak'ta bu yönde bir Mutabakat Muhtırası imzalamıştı.

Söz konusu muhtıra, Somaliland'ın tanınması vaadini içermesi nedeniyle Somali'nin ve uluslararası toplumun ciddi tepkisini çekmişti.

Somaliland Başkanı Musa Bihi Abdi, anlaşmanın tamamlanmasıyla Etiyopya'nın kendilerini 'bağımsız' olarak tanıyacağını söylemişti.

Somali hükümeti ise Etiyopya'nın, Somaliland ile denize erişim anlaşması yapması üzerine büyükelçisini Etiyopya'dan geri çekmişti.

Arap Birliği ve Afrika Birliği, Etiyopya ile Somaliland arasında denize erişim işbirliğine yönelik ''Kızıldeniz'de askeri üs inşası ve liman geliştirilmesinin önünü açan'' anlaşmayı reddettiğini ve kınadığını duyurmuştu.

Etiyopya ile Somali Dışişleri Bakanları, iki ülke arasındaki krizin çözümünü teminen 9-10 Mart'ta Nairobi'de bir araya getirilirken, iki ülke arasında yapılan dolaylı müzakerelerden bir sonuç alınamamıştı.


Haber Kaynağı : AA

Etiyopya Somali Hakan Fidan