Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

SpaceX casus uydular geliştiriyor olabilir: Gizli anlaşma iddiası

Bir ABD istihbarat teşkilatının SpaceX ile 1,8 milyar dolar değerinde bir casus uydu ağı geliştirmek üzere sözleşme imzaladığı iddia edildi.

SpaceX casus uydular geliştiriyor olabilir: Gizli anlaşma iddiası

12PUNTO DIŞ HABERLER

İddiaya göre Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX, ABD istihbarat ajansı Ulusal Keşif Ofisi(NRO) ile casus uydu ağı geliştirmek için 1.8 milyar dolarlık bir anlaşma yaptı.

Reuters'in adı açıklanmayan kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Ulusal Keşif Ofisi, SpaceX ile 2021 yılında yüzlerce casus uydu geliştirmek üzere bir sözleşme yapmayı kabul etti .

Kaynaklar, uyduların alçak yörüngede sürü halinde çalışabileceğini, ayrıca ABD'nin yerdeki hedefleri takip etmesine ve verileri ABD istihbaratı ve askeri yetkililerle paylaşmasına olanak tanıyacağını söyledi.

Habere göre 2020 yılından bu yana yaklaşık bir düzine uydu prototipi fırlatıldı.

NRO, Reuters'e ofisin diğer devlet kurumları, şirketler, araştırma kurumları ve diğer ülkelerle ortaklaşa bir uydu sistemi geliştirdiğini doğruladı, ancak SpaceX'in katılımını doğrulamadı.

Wall Street Journal, geçen ay SpaceX'in 2021 yılında bir ABD istihbarat teşkilatı ile sözleşme imzalamayı kabul ettiğini ancak anlaşmanın ayrıntılarının henüz bilinmediğini bildirmişti. 

Şirket belgeleri, SpaceX'in ulusal güvenlik çabalarını tamamlayacak Starshield adında bir uydu programı geliştirdiğini öne sürüyordu. SpaceX'in web sitesi, Starshield'ın 'dünya gözlemi' ve 'küresel iletişim' alanlarına odaklanarak 'hükümet kullanımı' için geliştirildiğini söylüyor. 

SpaceX başkanı Gwynne Shotwell geçen yıl şirket ile 'istihbarat topluluğu' arasında 'çok iyi bir işbirliği olduğunu' söyledi. Reuters'e göre Savunma Bakanlığı daha önce askeri yükleri uzaya fırlatmak için SpaceX'in Falcon 9 roketlerini kullanmıştı.


Haber Kaynağı : 12punto

SpaceX ABD Elon Musk starshield casus uydu