Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Uçak kazanın eşiğinden döndü: Pilotlar uyuyakaldı!

Endonezyalı yetkililer, bir uçağın her iki pilotun da uykuya dalmasının ardından uçuş rotasından saptığını açıkladı.

Uçak kazanın eşiğinden döndü: Pilotlar uyuyakaldı!

12PUNTO DIŞ HABERLER

Endonezya’da bir yolcu uçağı, pilotların uyuyakalması sonucu rotasından saptı. Hava trafik kontrolörleri uçağın normal seyrinde gitmediğini farkederek uçakla iletişim kurmaya çalıştı ancak hiçbir yanıt alamadılar. Pilotların bir süre sonra uyanmasıyla uçak, herhangi bir kaza yaşanmadan yere iniş yaptı.

Endonezya devlet haber ajansı Antara'nın, bakanlığın sivil havacılık genel müdürü Kristi Endah Murni'ye dayandırdığı haberine göre, Endonezya Ulaştırma Bakanlığı, iki Batik Air şirketi pilotunun son uçuş sırasında uykuya dalmasının ardından bir soruşturma başlatacak.

Ulusal Ulaşım Güvenliği Komitesi (KNKT) tarafından cumartesi günü yayınlanan bir ön rapora göre, 25 Ocak'ta Güneydoğu Sulawesi eyaletindeki Kendari'den başkent Cakarta'ya yapılan uçuş sırasında hem pilot hem de yardımcı pilotun aynı anda 28 dakika boyunca uyuyakalması, navigasyon hatalarına neden oldu. Uçak rotasından çıkarak bir süre farklı güzergahlara ilerledi.

KNKT ön raporuna göre, uçakta bulunan 153 yolcu ve 4 uçuş görevlisinden herhangi bir kişi yaralanmadı ve uçakta herhangi bir hasar meydana gelmedi.

Ön rapora göre BTK6723 sefer sayılı uçuş 2 saat 35 dakikalık yolculuğunun ardından başarıyla Cakarta'ya indi.

Rapora göre, ikinci kaptan pilot, günün erken saatlerinde yardımcı pilotuna 'gerektiği gibi dinlenmediğini' bildirmişti.

Olaydan önceki uçuşta yardımcı pilot ‘yaklaşık 30 dakika’ uyuyabilmişti. Uçak Kendari'den ayrılıp seyir irtifasına ulaştıktan sonra, kaptan pilot da dinlenmek için izin istedi ve yardımcı pilot uçağı devraldı. Rapora göre, uçuşun sona ermesine yaklaşık 90 dakika kala ikinci komutan ‘yanlışlıkla uykuya daldı’.

Yardımcı pilot tarafından kaydedilen son iletimden 12 dakika sonra, Jakarta Bölge Kontrol Merkezi'nin (ACC) uçağa ulaşmaya çalıştığı ancak pilotlardan herhangi bir yanıt gelmediği belirtildi. Kaydedilen son iletimden yaklaşık 28 dakika sonra, kaptan pilot uyandı ve uçağın doğru uçuş yolunda olmadığını fark etti. Kaptan pilotun bu noktada ikinci komutanı uyandırdığı ve ACC'ye yanıt verdiği belirtildi.

Ön raporda, kaptan pilotun ACC'ye uçuşta bir ‘radyo iletişim sorunu’ yaşandığını söylediği kaydedildi.

Raporda pilotların isimleri açıklanmadı ancak pilotların 32 ve 28 yaşında Endonezyalı iki erkek olduğu söylendi. Raporda, yardımcı pilotun bir aylık ikiz bebekleri olduğu ve ‘karısının bebeklere bakmasına yardım etmek için birkaç kez uyanmak zorunda kaldığı" ifade edildi.

Antara'nın haberine göre Murni, yaptığı açıklamada "Batik Air ve diğer uçuş operatörleri için Yorgunluk Riski Yönetimi konusunda Endonezya'daki gece uçuş operasyonunu araştırıp gözden geçireceğiz" dedi.

Haber ajansına göre, BTK6723'ün uçuş mürettebatı da daha fazla soruşturma yapılıncaya kadar standart çalışma prosedürüne göre cezalandırıldı.


Haber Kaynağı : 12punto

Endonezya uçak uçak kazası