Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Asgari ücret zammı için tarih verildi

Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından düzenlenecek üçüncü toplantısında işveren ve işçi tarafı ilk kez teklifini paylaşacak. Son toplantı 18 Aralıkta bir araya gelen asgari ücret komisyonunun 3. toplantısını bu hafta yapacağı tahmin ediliyor. Yeni asgari ücretin açıklanmasından sonra işsizlik maaşı, kıdem tazminatında da rakamlar güncellenecek.

Asgari ücret zammı için tarih verildi

Türkiye’de milyonlarca vatandaş, işçi ve işveren tarafının ilk defa asgari ücret teklifini söyleyeceği Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü toplantısını merakla bekliyor.

Sabah'tan Hazal Ateş'in yaptığı habere göre; Asgari ücrete yönelik tahmi 16 bin lira ile 17 bin lira arasında olup, yeni asgari ücret rakamıyla işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, GSS primleri, askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri, asgari ücretlilerin rapor ücretlerinin de gibi kısımlarda da tutarlar belirlenecek.

TEKLİFLER SUNULACAK

Asgari ücret için yapılan son toplantı 18 Aralık tarihinde düzenlenirken, üçüncü toplantının ise bu hafta yapılacağı tahmin ediliyor.

Üçüncü toplantıda işveren ve işçi tarafı, TÜİK ve Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın sunacağı raporları da göz önüne alarak ilk kez asgari ücret teklifini sunacak.

Asgari ücrete yüzde 35 zam yapılırsa 15 bin 392 TL, yüzde 50 zam yapılması halinde ise 17 bin 103 liraya çıkacak.

Ücretli çalışanın yıllık kıdem tazminatı da açıklanacak zam oranında belirlenecek.

Asgari ücretle yanında işsizlik ödeneğinden genel sağlık sigortası primine, kıdem tazminatından staj ücretine kadar birçok kalemde düzenlemeye gidilecek.

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ YÜKSELİYOR

Sigortalının son 4 aylık prime esas kazançları incelendiğinde işsizlik maaşı da yeni yılda artış olacak.

İşsizlik ödeneğinin alt sınırı asgari ücretin yüzde 40'ı, üst sınırı ise asgari ücretin yüzde 80'i olarak değerlendirildiğinde yeni asgari ücretle işsizlik ödeneği de yükselecek.

Asgari ücretli bir çalışan, bir yıllık çalışmasının sonucunda brüt asgari ücret tutarında kıdem tazminatı kazanırken, yeni asgari ücretle çalışanın yıllık kıdem tazminatı da yapılacak zam oranında kendini gösterecek.

Staja giden lise ve üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni asgari ücretle artışa gidecek. Yeni asgari ücret artışı GSS primlerini de ilgilendirecek.

ÇALIŞAN EMEKLİLERİN İKRAMİYESİ 29 ARALIK'TA HESAPLARINA AKTARILACAK

Çalışan emeklilere 5 bin lira ikramiye verilmeside kapsamda olan Torba Yasa görüşmelerine Genel Kurul'daki bütçe mesaisinin sonra sürecek.

Teklifin yeni yıl başlamadan yasalaşması ve çalışan emeklilere ikramiye ödemelerinin yapılması öngörülüyor.

Çalışan emeklilere 5 bin lira ikramiye verilmesini de öngören Torba Yasa Teklifi görüşmelerine Genel Kurul'daki bütçe mesaisi nedeniyle ara verilmişti.

Bütçe görüşmelerinin 25 Aralık'ta bitmesinden sonra, Torba Yasa Teklifi 26 Aralık'ta tekrar gündeme alınacak. Teklifin en geç 27 Aralık'a kadar yasalaşması bekleniyor.

Yasanın Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanmasıyla birlikte çalışan emeklilere yönelik 5 bin liralık ikramiye ödemelerinin 29 Aralık'ta hesaplara aktarılması bekleniyor.


Haber Kaynağı : 12punto

asgari ücret Asgari Ücret Tespit Komisyonu