Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Bakan Şimşek gri listeden çıkmak için seçimden sonrasını işaret etti: Uganda çıktı Türkiye kaldı!

Kara para ve terörün finansmanıyla mücadelede başarısız ülkelerin yer aldığı gri listeden Uganda ve BAE çıkarıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise Türkiye’nin durumunun hazirandaki toplantıya kaldığını söyledi.

Bakan Şimşek gri listeden çıkmak için seçimden sonrasını işaret etti: Uganda çıktı Türkiye kaldı!

Türkiye, kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadelede yetersizlik nedeniyle 28 ay önce OECD’ye bağlı olan Mali Eylem Gücü’nün (FATF) gri listesine girdi. 

Yılda üç kez yaptığı toplantılarında suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanıyla mücadelede yetersiz kalan ülkeleri açıklayan FATF’ın listesinde Türkiye ile birlikte, BAE, Uganda, Burkina Faso, Haiti, Jamaika, Kamboçya, Panama ve Suriye’nin de olduğu ülkeler bulunuyor. 

GRİ LİSTEDEN ÇIKIŞ SEÇİM SONRASINA KALDI 

Karar'da yer alan habere göre; Türkiye, Mali Eylem Görev Gücü’nün kara para aklama ve terörizmin finansmanı konusunda belirlediği kriterleri büyük ölçüde karşıladı. Ancak BAE, Uganda, Bardabos gibi ülkeler ise gri listeden çıkarken Türkiye çıkamadı. FATF, Türkiye’nin terörizmin finansmanına yönelik hedefli mali yaptırımların uygulanmasını geliştirdiğini aktardı. Hazine Bakanı Şimşek, teknik çalışmaların başarıyla tamamlandığını belirterek, “Haziran ayında yapılacak yerinde denetimle gri listeden çıkma süreci tamamlanacak” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin Mali Eylem Görev Gücünün gri listesinden çıkışı sürecinde son aşamaya gelindiğini belirterek, “FATF ülkemizin, kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele sisteminin daha da güçlendirilmesi için oluşturulan Eylem Planı’nın tüm maddelerini tamamladığı kararına varmıştır. Böylece ülkemizin gri listeden çıkışı sürecinde son aşamaya gelinmiştir. Prosedür uyarınca FATF ekibi tarafından Türkiye’ye yapılacak ziyaret akabinde hazırlanacak değerlendirme raporu haziran ayındaki Genel Kurul toplantısında ele alınacak ve bu toplantıda ülkemize yönelik gri liste kararının kaldırılması bekleniyor” dedi.

‘TEKNİK ÇALIŞMALAR TAMAMLANDI’

Gri listeden çıkmak için teknik çalışmaların başarıyla tamamlandığı bilgisin veren Hazine Bakanı Mehmet Şimşek, gelinen aşamanın, Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) koordinasyonunda, başta Adalet, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıkları olmak üzere tüm ilgili kurum ve kuruluşların yürüttüğü yoğun çalışmaların sonucu olduğuna işaret ederken, “Bu başarılı sonucun elde edilmesinde emeği geçen başta MASAK olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarımızın temsilcilerine teşekkür ediyorum.” ifadesini kullandı.

TÜRKİYE NEDEN GRİ LİSTEYE ALINDI?

FATF Türkiye’yi Ekim 2021’de kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanını engellemede eksikleri olduğu gerekçesiyle gri listeye aldı. Geçen yıl yapılan değerlendirmeler sonucunda gri listede kalma durumunun da devam etmesine karar verildi. 


Haber Kaynağı : 12punto

Kara Para FATF Mehmet Şimşek