Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

BES'te yeni dönem: Kredi teminatına sözleşmeler

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) katılımcıları, 1 Ocak 2024 itibariyle bankalardan kredi çekerken sözleşmelerini teminat olarak gösterebilecek. Bu sayede, katılımcılar, uygun faiz ve şartlarda kredi kullanabilecek.

BES'te yeni dönem: Kredi teminatına sözleşmeler

1 Ocak 2024 itibariyle yürürlüğe giren yeni düzenleme ile Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) katılımcıları, sözleşmelerini bankalara teminat olarak göstererek bankalardan uygun faiz ve şartlarda kredi kullanabilecekler. Bu uygulama, 2023'ün Mart ayında yapılan bir düzenlemeyle başladı.

BES katılımcıları, devlet katkısı hariç birikimlerinin bir kısmını veya tamamını alacağın devri sözleşmesi ile bankaya devredebilecekler. Kredi talep eden katılımcı, bankaya başvuracak ve banka, talep edilen kredi için alacağın devrine konu olabilecek yeterli tutarın olup olmadığını ya da katılımcının devredilebilir toplam tutarını Emeklilik Gözetim Merkezi'ne (EGM) soracak.

EGM, kredinin tahsisi için gerekli veri ve bilgileri bankaya iletecek. Katılımcı, krediyi kullandığında, bankaya devredilecek tutar emeklilik şirketi tarafından alacağın devri fonunda yatırıma yönlendirilecek.

ÖDEMEZSE 30 GÜN SÜRE VERİLECEK

Ödemelerle ilgili olarak, katılımcı borcun iki taksiti üst üste ödemezse, banka katılımcıya 30 gün süre verecek. Bu süre içinde ödeme yapılmazsa banka, alacağın devri fonundan kalan borç tutarını alacak. Katılımcının vefat etmesi durumunda, banka kalan kredi borç tutarını emeklilik şirketinden talep edecek ve kalan borç tutarı alacağın devri fonundan bankaya ödenecek.

Tek bir bankadan kullanılacak kredi için BES sözleşmesi teminat gösterilebileceği gibi birden çok BES sözleşmesi de bankaya teminat olarak gösterilebilecek. Ancak, işveren grup emeklilik sözleşmeleri bankaya devredilemeyecek. Kredi kullanmak için BES sözleşmesi teminat gösterildiğinde, BES sözleşmesi iptal edilemeyecek veya birikim başka bir BES şirketine aktarılamayacak.


Haber Kaynağı : 12punto

Emekli TL yatırım