Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Çin'in elektrikli araç satışları artıyor

Pazar araştırma firması Rho Motion'ın verilerine göre, elektrikli araçların (EV) küresel satışları, sübvansiyonların sona ermesine rağmen, Çin'in Ekim ayında tüm zamanların en yüksek aylık satışlarını kaydetmesiyle birlikte güçlü seyrini sürdürüyor.

Çin'in elektrikli araç satışları artıyor

Dünyanın en büyük otomobil pazarı olan Çin, 2022 yılında elektrikli araç alımları için 11 yıllık bir sübvansiyon planını sonlandırdı. Bununla birlikte, bazı yerel yönetimler yatırımları ve tüketici sübvansiyonlarını çekmek için yardım veya vergi iadeleri sağlamaya devam ediyor. Sonuç olarak, Çin'deki elektrikli araç satışları Eylül ayı itibariyle yılbaşından bugüne %29 artarak, aynı zaman diliminde küresel elektrikli araç pazarının %34'lük büyümesini geride bıraktı.

Rho Motion, yılın son iki ayının Çin'deki araç satışları için tipik olarak güçlü olduğunu belirtiyor. Firma, Ekim ayı rakamlarının önemine dikkat çekerek, Çin'de elektrikli araçlara olan talebin sübvansiyon kesintilerinin ardından bile görülmemiş seviyelere ulaşmaya devam ettiğini belirtti. Araştırma şirketine göre, 2023 yılının elektrikli araç satışları açısından Çin için bir başka istisnai yıl olması bekleniyor.

Avrupa'da, sübvansiyonların azaltılması talebi etkilemiş olsa da, elektrikli araç satışları %26 oranında artmıştır. Bu durum özellikle Eylül ayında ticari sübvansiyonların kesildiği Almanya'da belirgin. Rho Motion, binek araç kayıtlarının yaklaşık üçte ikisinin ticari olması nedeniyle sübvansiyonların Alman pazarında çok önemli bir rol oynadığına dikkat çekiyor.

Tesla (NASDAQ:TSLA), Mercedes Benz (ETR:MBGn) ve Volkswagen (ETR:VOWG_p) dahil olmak üzere birçok otomobil üreticisi, müşterilerin cesaretini kırdığına inandıkları yüksek faiz oranları ve bölgedeki durgun pazarla ilgili endişelerini dile getirdiler.

Bu arada, Kuzey Amerika elektrikli araç satışları bu yıl %78 oranında arttı. Rho Motion, Kuzey Amerika pazarının 2023 yılında da iyi performans göstermeye devam ettiğini ve Tesla'nın hala talebin çoğunluğunu oluşturduğunu bildiriyor. Bununla birlikte, geleneksel otomobil üreticileri üretimi ölçeklendirme hedeflerini ayarlıyor.

Bayi hizmetleri firması Cox Automotive tarafından Ekim ayında yayınlanan bir rapora göre, fiyat indirimlerine rağmen Tesla'nın pazar payı üçüncü çeyrekte yaklaşık %50 ile rekor seviyedeki en düşük noktasına geriledi. Pazar payındaki bu düşüş, diğer otomobil üreticilerinin EV tekliflerini genişletmesi ve sektördeki rekabeti artırmasıyla ortaya çıkıyor.


Haber Kaynağı : 12punto

araştırma araştırma şirketi piyasa