Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Erdal Sağlam Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendirdi: Yanlış politika faturasını daha yeni ödemeye başladık, gerisi gelecek

Ekonomi yazarı Erdal Sağlam, “Faiz artışı kredilere yansımayacak, yükü Hazine alacak” başlıklı yazısında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz kararını değerlendirdi.

Erdal Sağlam Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendirdi: Yanlış politika faturasını daha yeni ödemeye başladık, gerisi gelecek

10Haber ekonomi yazarı Erdal Sağlam, Merkez Bankası'nın politika faizini 5 puan artırarak yüzde 35'e çıkarmasına ilişkin olarak, "Politika faizindeki artışın yükünü ise yeni düzenlemelere göre, daha çok Hazine üstlenecek. Bankaların hazine kağıdı tutma zorunluluğu azalırken, bunun tahvil-bono faiz oranlarını yükseltmesi bekleniyor. Bankaların düşük faizli kağıt tutmak zorunda kalıp buradan zarar etmeleri de, bu sayede azaltılmış olacak" dedi. 

Sağlam, "Faiz artışı kredilere yansımayacak, yükü Hazine alacak" başlıklı yazısında şunları kaydetti:

"Politika faizindeki artışın yükünü Hazine’nin üstlenmesi ne anlama geliyor? Hazine bütçenin finansmanı için borçlanma yapıyor ve normal olarak faiz oranı piyasalarda belirleniyordu. Ancak son 2 yıllarda Hazine kağıdını bankalara zorla sattıkları için, otoritenin belirlediği faiz oranlarından bankalar almak zorunda kalıyordu. İşte alınan sadeleştirme önlemleri piyasa koşullarının yeniden oturtulması adına olumlu bir adım olarak görülmeli.

Buna karşılık piyasa koşullarına göre Hazine’nin faiz oranlarının yukarı çıkması da kaçınılmaz. Normal olarak politika faiziyle yakın bir orandan Hazine borçlanmasının yapılması beklenir. Yüksek faizle yapılan borçlanma da vade bitiminde bütçeye daha fazla yük demektir. Sonunda bütçe gelirlerinin geniş halk kesimlerinin ağırlıklı ödediği vergilerden oluştuğunu da unutmamak gerek.

Özetle; yanlış politika faturasını daha yeni ödemeye başladık, gerisi gelecek."

Yazının tamamı için tıklayın




Haber Kaynağı : 12punto

Erdal Sağlam Ekonomi Merkez Bankası faiz