Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Halka arz 2023'te rekor kırdı

Geçen yıl halka arz olan 54 şirketten, 36 tanesi enflasyonun üzerinde reel getiri sağlamayı başardı.

Halka arz 2023'te rekor kırdı

2023 yılında hem yatırımcının hem de şirketler halka arz ile getir sağlamayı başardı. Şirketlerin kredi kullanmaktan ziyade sermaye piyasalarına yöneldiği ve neredeyse her ay bir halka arz yapılan 2023 yılında, toplam 54 şirket halka arz olurken, bu halka arzlar yoluyla TL bazında 79.3 milyar, dolar bazında ise yaklaşık 3.3 milyar dolarlık finansman sağlandı.

Ekonomim'den Mustafa Emircan Yaman'ın haberine göre, 2023 yılında halka arz edilen şirketler arasından 46 tanesi nominal olarak pozitif getiri sağlarken, 8 tanesi ise yılsonu itibarıyla  yatırımcısını zarara uğrattı. Bu hisseler arasından 36 tanesi ise yatırımcısına dönemsel manşet enflasyonun üzerinde reel getiri sağlamayı başardı. 2023 yılında halka arz edilen şirketlerin 16 tanesi imalat, 9 tanesi gayrimenkul yatırım ortaklığı, 8 tanesi enerji, 4 tanesi teknoloji, 3 tanesi finans, 2 tanesi madencilik, 2 tanesi tarım, 10 tanesi ise diğer sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerden oluştu.

HALKA ARZ GETİRİSİNDE DÜŞÜŞ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politikaları ile parasal ortamın sıkılaşması ve jeopolitik gerilimlerin de etkisiyle borsanın durgunlaşmasının ardından halka arzların getirilerinde de eskiye kıyasla düşüşler yaşandı. Yaz aylarında halka arz edilmesinin ardından en azından birkaç gün tavan-tavan giden hisseler, mevduatın borsaya alternatif olmaya başlamasından sonra ikinci günden tavan bozmaya, ya da ilk günden taban seviyesine yerleşmeye başladı.

Yılın son çeyreğinde gerçekleşen bu halka arzlar arasından özellikle aralık ayında gerçekleşen halka arzların performansındaki durgunluk dikkat çekti. 2023 verilerine göre aralık ayında gerçekleştirilen 7 halka arzdan 5’i, halka arz sürecinde en az birkaç kat talep gelmesine rağmen yatırımcısına kaybettirdi. Söz konusu ay içinde pozitif getiri sağlamayı başaran iki halka arzdan ise yalnızca Kuzey Boru payları yüzde 16,29 getiri ile aylık enflasyon oranını aşabildi. Yine söz konusu ayda halka arz edilen Şeker Yatırım Menkul Değerler payları ise ay içinde yüzde 1,14 getiri sağlayarak, aralık ayında yüzde 2,93 olan aylık enflasyonun altında performans gösterdi.



Haber Kaynağı : 12punto

Halka arz Ekonomi