Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

İsrail ile ticaret yasağı delinecek mi?

Türkiye'nin İsrail'le ticari ilişkileri tamamen durdurmasının ardından ihracatçılar Reuters'a konuştu. Türk ihracatçılar, duruma geçici çözüm aradıklarını dile getirdi.

İsrail ile ticaret yasağı delinecek mi?

Kamuoyunun uzun süre devam eden tepkisi siyasal iktidarı İsrail ile ticari ilişkilerini kesmeye zorladı. 

Ticaret Bakanlığı, İsrail ile tüm ticaretin durdurulduğunu açıkladı.

Ancak yapılan açıklama Türk ihracatçıları memnun etmedi. 

KESİN SİPARİŞLER İÇİN FORMÜL ARANACAK

İngiltere merkezli Reuters Haber Ajansı’na konuşan dört ihracat şirketi sahibi, Türkiye’nin İsrail’e ticareti durdurmasına şaşırdıklarını söyledi. Kesin siparişleri olan Türk ihracatçılar, ürünlerini üçüncü ülkeler üzerinden İsrail'e göndermenin yollarını aradığını söyledi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın dış ticarete ilişkin verileri açıkladığı toplantıya katılan ve ismi açıklanmayan bir ev eşyası ihracatçısı şirketinin sahibi, ticaretin durdurulmasının kendilerini zor durumda bıraktığını, ürünlerinin gümrükte bekletildiğini ve bu durumun ihracatçıları alternatif yollar aramaya ittiğini söyleyerek, "Dün gün boyu gümrüklerle uğraştık ve sorunun ne olduğunu anlayamadık. Yasak kararı açıklanmadan sistem kapatıldı" dedi.

'FİLİSTİN HALKI DA ACI ÇEKECEK'

Bir gıda ihracatçısı, ticaretin durmasının aynı zamanda İsrail gümrüğünden geçmek zorunda olan ve Filistin topraklarına gönderilen malların da engellenmesi anlamına geldiğini söyledi. "Filistin halkı da acı çekecek. Mısır, Ürdün veya Lübnan üzerinden gönderebilecek miyiz göreceğiz. Bu durumdan nasıl çıkacağımızı bilmiyorum" diye konuştu.

‘ALACAKLI OLDUĞUMUZ FİRMALAR VAR'

Bölgeye çikolata ve şekerleme ihracatı yapan bir şirketin sahibi ise "Şirketimizin İsrail pazarı için özel olarak ürettiği ve ambalajları tamamen İbranice olan ürünler var. Bizim için büyük maddi kayıp. İsrail'de alacaklı olduğumuz, borcumuz olan firmalar var. Ticaret durduğunda bu alacaklarımız ne olacak?" diye sorarak, İsrail'deki ticari ortaklarıyla görüştükten sonra duruma çözüm arayacaklarını söyledi.


Haber Kaynağı : 12punto

İsrail Türkiye ihracat Reuters