Kartla yaşayanlar ülkesi: Türkiye'de 42 milyon kişi borçlu! Ortalama kredi borcu 100 bin lirayı aştı
Türkiye’de bireysel borçluluk rekor seviyeye ulaştı. Kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarında borç katlanırken, kişi başı ortalama borç 100 bin TL’yi aştı. Halkın büyük kısmı geçimini sağlayamazken, ekonomiye olan güven her geçen gün azalıyor.

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin Mart 2025 verilerine göre bireysel kredi borcu olanların sayısı 42 milyon 159 bine çıktı. Kredi kartları, konut, taşıt, ihtiyaç kredileri ve kredili mevduat hesaplarının da dahil olduğu bireysel kredilerde kişi başına düşen ortalama borç tutarı ise ilk kez 100 bin TL sınırını aştı.
BirGün'den Havva Gümüşkaya'nın haberine göre, sadece kredi kartı borçlarının toplamı 2 trilyon 36 milyar TL’yi buldu. Geçtiğimiz yıl Mart ayında 37,2 milyon olan kredi kartı kullanıcısı sayısı, bu yıl 39,1 milyona yükseldi.
Kısa vadeli borçlanma yöntemi olan Kredili Mevduat Hesapları’nda (KMH) da dikkat çekici bir artış yaşandı. 2024’te 220 milyar lira olan toplam KMH bakiyesi, 2025 itibarıyla 518 milyar liraya ulaştı. Bu hesapları kullanan kişi sayısı 30,5 milyona yükselirken, kişi başına düşen borç miktarı ortalama 16 bin 975 TL oldu. Tasfiye edilmesi gereken KMH borçlarının oranı ise yüzde 3,6’ya çıktı.
İhtiyaç Kredisi Kullanımı Düştü, Borç Yükü Arttı
Sıkı para politikalarının etkisiyle ihtiyaç kredilerine erişim zorlaştı. Bir yıl içinde ihtiyaç kredisi kullanan kişi sayısı 13,4 milyondan 11,1 milyona gerilese de, kişi başına düşen ortalama borç 66 bin 318 TL’den 97 bin 575 TL’ye yükseldi. Tasfiye sürecine giren ihtiyaç kredilerinin oranı da yüzde 5’e dayandı.
Halkın Ekonomiye Güveni Azalıyor
İstanbul Ekonomi Araştırma’nın hazırladığı Türkiye Raporu’na göre, halkın büyük çoğunluğu ekonomik gidişattan memnun değil. Mayıs ayı anketine katılanların yüzde 71’i mevcut ekonomik durumu “kötü/çok kötü” olarak nitelendirirken, geleceğe dair karamsarlık oranı yüzde 53 olarak kaydedildi. Katılımcıların yalnızca yüzde 21’i ekonomik iyileşme beklerken, yüzde 26’sı herhangi bir değişim olmayacağı görüşünde.
Gelir-gider dengesi açısından en çok zorluk çeken grupların başında işsizler geliyor. “Gelirim giderimi karşılamadı” diyenlerin oranı işsizlerde yüzde 66’yı bulurken, bu oran yevmiyeli çalışanlarda yüzde 64 olarak belirlendi. Öte yandan emekliler, çalışmayan ancak iş aramayan bireyler ve devlet memurlarının yaklaşık üçte biri ise “Geçtiğimiz ay gelirim giderimi ucu ucuna karşıladı” yanıtını verdi.
Ekonomik veriler, bireysel borçluluğun her geçen gün arttığını ve halkın alım gücünün giderek zayıfladığını gösteriyor. Artan borç yükü ve azalan gelir dengesi, ekonomik geleceğe dair endişeleri daha da derinleştiriyor.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

TSK’da yeni 'Vesayet'!..

Erdoğan'ın belediyeleri ele geçirme planı belli oldu: Kimsenin haberi yok!

İstanbul 19 Mayıs konser ve etkinlik takvimi 2025

Ne Koç, Ne Sabancı... 'Nas Ekonomisi' en çok ona yaradı

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen hâlâ 'resmen' yaşıyor

Süleymancılar cemaatinde 'miras' ve 'cinayet' iddiası !

İktidarın masasına gelen anketi açıkladılar

Atatürk’ün 1927’deki seri fotoğraf çekimine ait görüntüleri ortaya çıktı

Artık onlara da maaş bağlanacak! Yasal düzenleme yolda

19 Mayıs 2025 gazete manşetleri
