Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Küçük esnafın yüzü gülecek: 'Marketler pazar günü kapalı kalsın' çağrısına ilk destek

Pazar günleri zincir marketlerin kapanması konusu tekrar gündemde. Küçük esnafın en fazla şikayet ettiği konuların başında gelen zincir marketlerin pazar günü kapalı olma konusu İstanbul Ticaret Odası (İTO) Perakende Meslek Komitesi tarafından masaya yatırıldı.

Küçük esnafın yüzü gülecek: 'Marketler pazar günü kapalı kalsın' çağrısına ilk destek

Küçük esnafın talebi üzerine İstanbul Ticaret Odası (İTO) Perakende Meslek Komitesi, İstanbul'daki tüm marketlerin üye olduğu bir çalıştay düzenleyerek sektörün karşılaştığı sorunları değerlendirdi. Çalıştayın en önemli gündem maddesi, sektörün uzun süredir üzerinde durduğu zincir marketlerin pazar günleri kapatılması konusunu içeriyordu.

"ZİNCİR MARKETLER PAZAR GÜNÜ KAPATILMASI GEREKİYOR"

İTO Perakende Meslek Komitesi Başkanı Yavuz Altun'un divan başkanlığında gerçekleşen çalıştaya, İTO Başkan Yardımcısı Ahmet Özer, İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe ve İstanbul Tarım İl Müdürü Ahmet Yavuz Karaca da katıldı. Perakende Meslek Komitesi üyelerine açık olan çalıştayda, marketlerin pazar günleri kapatılmasının artık bir zorunluluk haline geldiği vurgulandı. Katılımcılar, "Sosyal denge ve bireysel özgürlükler açısından zincir marketlerin pazar günleri kapatılması gerekiyor. Bu aynı zamanda sektörün önemli beklentilerinden biri. Çünkü küçük esnafın da hayatta kalabilmesi için bu önemli bir adım. Aksi takdirde onların yaşama şansı olmayacak" şeklinde görüş bildirdiler.

Çalıştayda ayrıca, eğer pazar günleri market zincirleri kapalı olursa, tüketicilerin bakkallara yöneleceği ve İstanbul'daki ekosistemde en az 15-20 bin yeni bakkalın faaliyete geçeceği belirtildi. Bu durumda, market çalışanlarının pazar günlerini aileleriyle geçirebilme olanağına kavuşacaklarına dikkat çekilerek, bu adımın sosyal hayat için de önemli bir gelişme olduğu vurgulandı.

CİROLARDA YÜZDE 8-12 ARASINDA BİR DÜŞÜŞ OLABİLİR 

Çalıştayda ayrıca, Tekel ürünlerinin sadece bakkal ve küçük işletmelerde satılması meselesi de tartışıldı. Pazar günleri kapanma gerçekleşirse ve ayrıca Tekel ürünleri de zincir marketlerde satılmazsa, çalıştayda belirtildiğine göre marketlerin cirolarında yüzde 8 ila 12 arasında bir düşüş yaşanabilir. Bu durumda, zincir marketlerin cirolarında düşüş yaşansa da, küçük esnafın hayatta kalabilmesi için bu rakamın gözden çıkarılması gereken bir bedel olduğu konusunda görüş bildirildi.

Çalıştayın sonunda, marketlerin pazar günü kapanması konusu katılımcıların oylarına sunuldu. Tüm katılımcılar, marketlerin pazar günü kapanması yönünde oy kullandı ve bu konuda görüş birliği sağlandı. İstanbul İl Tarım Müdürü ve İl Ticaret Müdürleri de sektörün tüm aktörlerinin aynı fikirde olması durumunda, devlet kurumlarının da böyle bir kararı onaylayabileceği belirtildi.


Haber Kaynağı : 12punto

küçük esnaf bakkal zincir market İstanbul Ticaret Odası