Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Küresel piyasaların gözü Fed kararında: Hangi mesajlar bekleniyor?

Fed'in faiz kararı ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın vereceği mesajlar Türkiye'de ve küresel piyasalarda dikkatle bekleniyor. Açıklanacak kararla beraber Fed yetkililerinin tahminlerini yansıtan noktasal grafik de takip edilecek.

Küresel piyasaların gözü Fed kararında: Hangi mesajlar bekleniyor?

Fiyatlamaları krtik bir şekilde değiştirebilecek Fed kararı Türkiye saatiyle 21:00’da açıklanacak. Alınan kararla beraber Fed üyelerinin faiz ve diğer ekonomik veri tahminlerinin yer aldığı noktasal grafik de yayımlanacak. 

Fed Başkanı Jerome Powell ise 21:30’da kameraların karşısına çıkacak.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tamamı faizin yüzde 5,25,-5,5 seviyesinde bırakılmasını tahmin ediyor. Fed’in kısa sürede faiz indirimlerine başlayacağı mesajını vermesi beklentiler arasında değil.

Fed üyeleri kritik toplantılarına son aylarda beklenti üzeri açıklanan enflasyonun gölgesinde girse de işsizlik seviyesinin de iki yılın zirvesinde çıkması toplantıdan çıkacak mesajların daha dengeli olmasını sağlayabilir.

"GÜVERCİN YÖNDE BİR SÜRPRİZ..."

Bloomberg Economics’e göre, son noktasal grafikte yer alan 2024’te 75 baz puanlık faiz indirimi beklentisinde değişiklik yapılmayacak. Powell’ın yavaşlayan ekonomik aktivite sinyallerine geçmişte duyarlı olduğunu hatırlatan Bloomberg Economics ABD Başekonomisti Anna Wong, Powell’ın güvercin yönde bir sürpriz yapabileceğini aktardı.

Citigroup Ekonomisti Veronica Clark ise medyan faiz tahmininin 75 baz puandan 50 baz puana düşmesi için sadece iki Fed üyesinin tahminini düşürmesine ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

ÖNEMLİ BİR İPUCU OLACAK

Clark “Fed’in bulunduğu konumdan memnun olduğunu düşünüyoruz. Ancak bu (medyan tahminin düşürülmesi) risk faktörü” dedi. Karar metninde ise faizlere yönelik “enflasyonun hedefe doğru düştüğünden emin olana kadar faiz indirimi uygun olmayacak” ifadesinde değişiklik beklenmiyor. Metinde istihdam piyasasının nasıl tanımlandığı da önemli bir ipucu olacak.

Ocak toplantısında Fed işsizlik oranını “düşük” olarak tanımlamıştı. Bank of America ekonomistlerine göre bu tanım yeni karar metninde “işsizlik arttı ancak düşük kalmaya devam ediyor” ifadelerinin yerini tutabilir.


Haber Kaynağı : 12punto

Bloomberg Enflasyon Jerome Powell piyasa Fed