Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Merkez Bankası’nda başkanlık istikrarsızlığı! Son 4 başkanın ortalama görev süresi...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eski Başekonomisti Hakan Kara, kendisine ait sosyal medya hesabından, Merkez Bankası başkanlarının görev sürelerinin seyrini paylaştı.

Merkez Bankası’nda başkanlık istikrarsızlığı! Son 4 başkanın ortalama görev süresi...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, dün akşam (2 Şubat) görevden affını isteyerek istifa etti. Erkan’ın yerine Merkez Bankası Başkanlığı’na Fatih Karahan getirildi.

22 yıllık AKP iktidarı döneminde Merkez Bankası ve Başkanları tartışma konusu olurken, çarpıcı bir ayrıntı ortaya çıktı.

Türkiye, 2017 yılında iktidarın ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ dediği partili cumhurbaşkanlığı sistemine geçti. Bu sistemle birlikte ekonomide kötü gidişat başladı ve ekonomi yönetiminde sık sık değişiklikler meydana geldi. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı’da yapılan değişiklikler Merkez Bankası’na da yansıdı. İktidarın yanlış politikaları ve ekonomi yönetimindeki değişiklikler gidişatı olumsuz yönde etkiledi.

Özellikle 2018 yılından itibaren, Merkez Bankası başkanlarının görevde kalma süresi git gide düştü. Son 4 başkanın ortalama görev süresi ise 9.5 ay oldu. 

TCMB eski başekonomisti Hakan Kara, sosyal medya hesabından TCMB Başkanları’nın görevde kalma süresiyle ilgili hazırladığı grafiği paylaştı.

Kara X (Twitter) hesabından yaptığı paylaşıma “Merkez Bankası Başkanlarının görev sürelerinin seyri, ülkemizin kurumsal gelişim tarihinin bir özeti niteliğinde” notunu düştü.

 

 


Haber Kaynağı : 12punto

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Fatih Karahan Hafize Gaye Erkan Merkez Bankası TCMB Hakan Kara