Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Prof. Dr. Duran Bülbül açıkladı: Yasa değişikliği ile kayıt dışılığın kapısı mı açıldı?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51'inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan gecikme zammı oranı, her ay için ayrı ayrı uygulanmak üzere yüzde 4,5 olarak belirledi. Konuyla ilgili Prof. Dr. Duran Bülbül 12punto.com.tr'ye değerlendirmelerde bulundu.

Prof. Dr. Duran Bülbül açıkladı: Yasa değişikliği ile kayıt dışılığın kapısı mı açıldı?

Ezgi Sivritepe-12punto/Özel

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51'inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan gecikme zammı oranı, her ay için ayrı ayrı uygulanmak üzere yüzde 3,5'dan yüzde 4,5'a çıkartıldı. 

"KAYIT DIŞILIĞA NEDEN OLACAKTIR"

Prof. Dr. Duran Bülbül,  yapılan bu değişiklik ile ilgili,  olarak gecikme faizinin mevduat faizinin hiçbir zaman üstüne çıkmadığını belirtti ve sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Ekonominin krize girdiği, insanların vergisini ödeyemediği bir dönemde Maliye Bakanlığı, bir kez daha vergi mükelleflerine ciddi bir şekilde yük getirmiştir. Bu karar vergilerin ödenmesini sağlamak yerine kayıt dışılığa neden olacaktır. O nedenle ilginç bir durumla karşı karışıyayız"

Gecikme zammının 21 Mayıs tarihi itibarıyla yüzde 4.5 olarak uyugulandığını aktaran Bülbül, "Gecikme zammı yıllık yüzde 54; aylık yüzde 4.5 ki bunun anlamı şudur; ciddi bir şekilde vergi kaçakçılıklarını gündeme getirecek ve ciddi bir şekilde vergi mükelleflerini kayıt dışına çıkaracak. Bir başka boyut ise, mevduat faizlerinin üstündeki bir gecikme zammı sürdürülebilirliği yoktur bu ciddi ve tehlikeli bir durumdur"

BAKANLIK ÜRÜNLERE ZAM YAPTI!

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Tahsilat Genel Tebliği ile tecil faiz oranları da yıllık yüzde 36 olarak uygulanırken yüzde 48 olarak belirlendi. Bülbül bu durumu şu şekilde yorumladı:

"Bunun anlamı, maliye bakanlığı yüzde 20-30 civarında bir zam yaptı. Ekonominin yükünü; mükellefler, yoksullar, dar gelirli aileler ödeyecek. Bu yapılan zamlar marketlere yansıyacak"

Bülbül, son olarak Hazine ve Maliye Bakanlığının tüm ürünlere yüzde 20 ile yüzde 30 arasında zam yaptığını ifade etti ve, "Bu yapılan son vergi zamlarını, mükellef piyasaya yansıtacaktır. Bu da Gıda ürünlerinin fiyatlarının artacağı anlamına gelir" diyerek cümlesini tamamladı. 


Haber Kaynağı : Ezgi Sivritepe

Hazine ve Maliye Bakanlığı Kayıt dışılık Duran Bülbül