Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Sigaraya ÖTV zammı geliyor! En ucuz sigara ne kadar olacak?

Temmuz ayında yapılacak ÖTV zammı ile birlikte en ucuz sigaranın fiyatı 66 TL’ye yükselecek.

Sigaraya ÖTV zammı geliyor! En ucuz sigara ne kadar olacak?

Son günlerde sigara grupları peş peşe zam yaparken, temmuz ayında da ÖTV zammı gelecek.

Sigara ve alkollü ürünlerde ÖTV kanun gereği Ocak ve Temmuz aylarında 6 aylık üretici fiyat endeksi (ÜFE) kadar artırılıyor.

Habertürk’ten Rahim Ak’ın aktardığına göre, temmuz ayı yaklaşırken yılın ilk 5 ayında Üretici Fiyat Endeksi'nin yani ÜFE'nin yüzde 17.87 olduğunu göz önüne aldığımızda yılın ilk yarısında artışın yüzde 20'nin altında olmayacağı da neredeyse kesinleşti.

Sigaranın ÖTV'si kanun gereği ocak ve temmuz aylarında geçmiş 6 aylık üretici enflasyonu (ÜFE) kadar artırılıyor. Bu altı ayda ÜFE yüzde 20'nin altında olmayacak. Böylece ÖTV açısından sigaranın perakende satışı 60 liranın altında olamayacak. Eğer sigara şirketleri vergi zammını sineye çekmez ise fiyatlar en az 10 lira daha artacak.

YÜZDE 82'Sİ VERGİ

Sigara ve alkol üzerindeki ÖTV temmuzda yüzde 20 oranında artırılacak. Her sigara paketinin ortalama yüzde 82’si vergiye gidiyor

EN UCUZ SİGARA 66 LİRA OLACAK

Sigaranın vergisinde bir şart daha var. Satış fiyatının yüzde 57'sinin asgari maktu vergiden (34,2 liraya yükseleceğinin varsayıyoruz) daha az olmaması gerekiyor. Böylece ÖTV açısından sigaranın perakende satışı 60 liranın altında olamayacak. Şu anda bu rakam 50 lira ve en düşük sigara fiyatı da 56 lira. 10 liralık vergi artışı direkt yansıtılırsa en ucuz sigara da 66 lira olacak.


Haber Kaynağı : 12punto

Alkol sigara zam ÖTV