Son dönemde yatırımcısına kazandırmıyordu: Dolar'daki düşüş sürecek mi? 'Bu ABD'nin tercih ettiği yol'
ABD Başkanı Donald Trump’ın tarifeleri sonrası dolar değer kaybederken, bu süreçte doların daha fazla değer kaybedip kaybetmeyeceği merak ediliyor. Uzmanlara göre rezerv para konumunu sürdüreceğini ancak değer kaybının durmayabileceğini belirtiyor. İşte ayrıntılar...

ABD Başkanı Donald Trump’ın nisan ayı başlarında duyurduğu “kurtuluş günü” tarifeleri, küresel piyasalarda dalgalanmalara yol açarken, ABD doları bu süreçten olumsuz etkilendi. Söz konusu açıklamalardan sonra toparlanmakta zorlanan dolar, analistlerin değerlendirmelerine göre hâlen değer kaybetme sürecinde.
ICE ABD Dolar Endeksi (DXY), 2 Nisan’dan bu yana yaklaşık yüzde 4 oranında değer yitirdi. Aynı dönemde S&P 500 endeksi toparlanma sinyalleri verse de, dolar bu performansı sergileyemedi.
EKONOMİK BELİRSİZLİKLER ENDİŞE YARATIYOR
BofA Global Research tarafından yayımlanan son piyasa notunda, doların yaşadığı değer kaybına dikkat çekildi. Uzmanlar, tarife belirsizlikleri, resesyon riski ve sürdürülemez maliye politikalarının piyasalarda baskı yarattığını ifade etti. Bu faktörlerin yaz aylarında “endişe dolu” bir döneme yol açabileceği vurgulandı.
Raporda ayrıca, aşırı değerlenmiş doların diğer ana para birimleri karşısında zayıflamaya devam edeceği yönündeki beklentilere yer verildi. BofA stratejistleri, ABD ile Çin arasında yapılan 90 günlük geçici anlaşmanın da dolara yalnızca kısa süreli bir rahatlama getirdiğini ifade etti.
REZERV PARA STATÜSÜNDE BÜYÜK DEĞİŞİKLİK YOK
Doların küresel rezerv para olma özelliği ise şimdilik risk altında değil. TS Lombard ekonomisti Dario Perkins’e göre, rezerv para statüleri tarihsel olarak yaklaşık bir yüzyıl sürüyor ve dolar bu konumunu korumaya devam ediyor.
Doların bu statüsü, 1944’te Bretton Woods anlaşmasıyla resmi olarak başladı. Bu sistem kapsamında ülkeler kurlarını dolara, dolar da altına sabitliyordu. 1971’de Başkan Richard Nixon’ın doları altınla bağını koparmasına rağmen dolar, küresel finans sistemindeki ağırlığını sürdürdü.
Perkins’e göre, Trump yönetimi doların rezerv para statüsünü bir avantajdan çok dezavantaj olarak görüyor. Bu görüşe göre, aşırı değerli dolar ABD’nin imalat sektörünü baskılıyor ve dış ticaret açığını artırıyor. Ancak Perkins bu düşüncenin sistemin yapısını tam anlamadığını belirtiyor.
Ona göre, ABD’nin dış ticaret açığı vermeye “zorlandığı” iddiası temelsiz ve doların değer kaybetmesi, küresel hâkimiyetini kaybetmesi anlamına gelmeyebilir. Aksine, bu durum ABD’nin kendi tercihlerinin bir sonucu olabilir.
DOLAR DÜŞÜYOR AMA REZERV KONUMU SÜREBİLİR
Perkins, “ABD ekonomik olarak kendi ayağına kurşun sıkarken, dünya da alternatiflerini oluşturmaya başlıyor,” diyerek gelişen sürecin farkında olunması gerektiğini ifade ediyor. Bu politikaların sonucunda Beyaz Saray’ın istediği gibi daha zayıf bir dolar elde edilebilir. Ancak bu zayıflama, doların rezerv para statüsünü hemen kaybedeceği anlamına gelmiyor.
Perkins yatırımcılara, “ABD’nin ekonomik üstünlüğü artık eskisi gibi değil. Doların değeri düşmeye devam edebilir. Bu, ABD’nin kendi tercih ettiği bir yol” dedi.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

2025'in en iyi devlet üniversiteleri belli oldu

Real Madrid - Real Sociedad maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?

Son seçim anketinde çarpıcı sonuç! '25-30 yıldır ilk kez oluyor' diyerek duyurdu

Terör örgütü PKK silah bıraktığını açıklamıştı ama...

'İmamoğlu’nun Kasası' diye gözaltına alındı

Gerici Yeni Akit'ten Mansur Yavaş'la ilgili çirkin başlık!

Narin Güran cinayetiyle ilgili skandal sözler! Cezaevi çıkışı konuştu

Oğuz Murat Aci'nin hayatını kaybettiği kazada yeni görüntüler ortaya çıktı

Aziz Yıldırım- Ali Koç zirvesinden öne çıkanlar! Adaylık bilmecesi

Aziz Yıldırım kongrede adaylığını açıklayacak mı?
