Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Vergide sıra engelliye geldi: ÖTV'siz araç hakkı kaldırılıyor

Engellilere sağlanan ÖTV’siz araç alma hakkını kaldırılacağı ve yerine Aile Bakanlığı tarafından sınırlı araç alım desteği verileceği öğrenildi.

Vergide sıra engelliye geldi: ÖTV'siz araç hakkı kaldırılıyor

AKP iktidarının hazırladığı yeni vergi paketinin içeriğine ilişkin ayrıntılar gelmeye devam ediyor.

Pakette, engellilere sağlanan ÖTV’siz (Özel Tüketim Vergisi) araç alma hakkının iptal edilmesini öngören maddenin olduğu öğrenildi. Buna göre, engelliye ÖTV’siz araç uygulaması tamamen kaldırılacak.

Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer'in haberine göre, araç almak isteyen engelliler Gelir İdaresi Başkanlığı yerine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvuracak. Çok yoksul olduğunu belgeleyenlere araç alım desteği yapılacak.

Ancak araç aldığı için yoksul engellinin diğer yardımları kesilecek.

İKİ ALTERNATİF VAR

İktidarın Meclis'e getireceği vergi paketinde, engellilerin ÖTV’siz araç alımının sınırlandırılması amacıyla iki alternatifli madde yer alıyor. Birinci alternatifte engelli araç alma hakkının 10 yıldan 1’e düşürülmesi, engellinin ölümünden sonra tüm vergilerin mirasçılarından alınması, engelli araç limitinin belirlenmesinde yeniden değerleme oranın yarısının dikkate alınması gibi maddeler yer alıyordu.

İkinci alternatife göre ise engellilerin ÖTV’siz araç alma hakkı tümden kaldırılacak. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı engellilere, gelir durumuna bakıp yerli araç fiyatlarını da dikkate alarak bir miktar nakit destek verecek. Sosyal desteklerin birinden yararlanan diğer destekleri kaybettiği için yoksul engelliler bir daha araç yüzü göremeyecek.


Haber Kaynağı : 12punto

engelli Gelir İdaresi Başkanlığı ÖTV