Korkunç Dubai çikolatası iddiası: İtalya'nın iade ettiği toksin içeren antep fıstıklarıyla mı yapıldı?
Dubai çikolatası adıyla nam salan ve irili ufaklı tüm gıda işletmelerine giren Dubai çikolatasının fiyatı ve yapım şekli tartışma yarattı. Son olarak marketlerde fiyatı ucuzlayan antep fıstığı İtalya'dan dönen aflotoksin içeren ürünler mi sorusunu akıllara getirdi. Ayrıca birçok kişi ucuza satış yapan yerlerin bu aflotoksin içeren fıstıklarla yapılıp yapılmadığını merak ediyor.
Ekim ayı başında sosyal medyada gündem olduktan hemen sonra neredeyse tüm çikolata satan işletmelerde ve pastanelerde de satışa çıkan Dubai çikolatasının içinde yer alan antep fıstığıyla ilgili dikkat çekici bir iddia ortaya atıldı.
Zincir marketlerde de satılan Dubai çikolatasında kullanılan antep fıstığı aflotoksin madde mi içeriyor? sorusunu akıllara getirdi.
Son olarak İtalya'dan içinde 7 ila 9 kat fazla aflotoksin madde olduğu gerekçesiyle geri gönderilen antep fıstıklarının iç piyasaya sürüldüğü endişesi arttı.
Küflü gıdalarda ve özellikle fıstığında bulunan aflotoksin madde başta karaciğer olmak üzere birçok sağlık tehdidi yaratıyor.
Son dönemde marketlerde satılan antep fıstığının kilogram fiyatında da düşüş görüldü.
Birçok yurttaş Dubai çikolatasında yer alan antep fıstığında var mı? endişesini duymaya başladı.
Sosyal medyada yer alan bazı kullanıcı yorumlarıysa şöyle:
"Dubai çikolatası olarak kakalıyorlar insanlara."
"Önüne gelen Dubai çikolatası üretiyor içinde ne var belli değil kim denetliyor sıfır"
"Güzel ülkemde hiç bir şey yere dökülmez. Özellikle ihracat tan dönenler"
AFLOTOKSİN NEDİR?
İnsan gıdalarında, tahıllarda, yemlerde ve her türlü kuru yiyeceklerde rutubetin artmasına ve sıcaklığa bağlı olarak, mantar türleri hızla üreyerek mikotoksin (küf zehri) denilen zararlı bir toksin (zehir) üretirler.
Bunların en önemlisi Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus küflerinin oluşturduğu “Aflatoksin”dir. Aflatoksinler, kuvvetli zehir ve kanserojen maddelerdir. En zehir etkili olanı hem kanser hem de gen yapısını değiştirebilen Aflatoksin B1'dir.
Aflatoksin bulaşması, ürünün tarladaki gelişimi, hasat edilmesi, depolanması veya son ürün haline getirilmesi sırasında ortaya çıkabilir. Aflatoksinler özellikle Antep fıstığı, yer fıstığı, badem, fındık gibi sert kabuklu ile kuru incir gibi kurutulmuş meyvelerde; buğday, arpa, pirinç gibi tahıllarda, mısırda, kırmızıbiber gibi baharatlarda bulunur.
Aflatoksin bulaşmış yem tüketen hayvanların sütlerinde ve bu sütlerden üretilen ürünlerde de bulunabilir. Gıdalardan aflatoksin herhangi bir işlem ile arındırılamaz.
Aflatoksinler yüksek dozlarda tüketildiğinde zehir etkisi gösterir. Tüketicilerin korunması amacıyla ithalat, ihracat ve rutin kontroller esnasında numuneler alınarak Bakanlığa bağlı laboratuvarlarda analizleri yapılır. Zararlı olabilecek miktarda aflatoksin içeren gıda ve yemler tüketime sunulmaz.
Küflerin üremesi için en ideal şartlar nemli ve sıcak ortamlardır. Bu nedenle aflatoksin riski bulunan gıdalar kuru ve soğuk ortamlarda uygun ambalajlarda saklanmalıdır.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar
Ahmet Çakar'dan çarpıcı Atilla Karaoğlan iddiası
4 Kasım 2024 Pazartesi: Bugün TV'de neler var?
4 Kasım Pazartesi günü maçları: Bugün hangi maçlar var? Hangi kanalda?
Enflasyon farkı ile 2025 Ocak en düşük memur maaşı ne kadar olacak?
Reyting sonuçları 3 Kasım 2024: Deha mı Teşkilat mı birinci?
İstanbul'da elektrik kesintisi: 4 Kasım'da hangi mahalleler etkilenecek?
Nefes kesen maçın tartışmalı 6 pozisyonu
Jose Mourinho'nun açıklamaları Avrupa basınında!
Narin Güran davasında güvenlik önlemleri artıyor!
Fenerbahçe-Trabzonspor maç sonucu manşetlerde!