Kulaklık kullanımını günde 60-90 dakika arasında tutun! Risk altındasınız!
Odyolog Arş. Gör. Büşra Aksu, yüksek, sürekli ve uzun süreli gürültüye maruz kalmanın duyu hücrelerinde kalıcı hasara yol açarak geri dönüşü olmayan işitme kaybına neden olabileceğini vurguladı. Aksu, ayrıca yaygın kulaklık kullanımı ve yüksek sesle müzik dinlemenin potansiyel zararlarını ele aldı.
KULAKLIKLA MÜZİK DİNLEYENLERİN ORANI YÜZDE 75 ARTTI!
Son yıllarda teknolojideki gelişimlerin ve kulaklıklara erişimin etkisiyle birlikte kulaklıkla müzik dinleyenlerin sayısı yüzde 75 arttı.
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Anabilim Dalı'nda Arş. Gör. Büşra Aksu, genç nüfusun kulaklık kullanımında ve yüksek sese maruz kalma oranlarında artışa neden olduğunu ifade ederek, “Dünya Sağlık Örgütü, dünya çapında 1,1 milyar gencin güvenli olmayan dinleme yöntemleri nedeniyle işitme kaybı riski altında olabileceğini tahmin etmektedir. ABD'de yapılan çalışma, kulak üstü ve kulak içi müzik dinleyen bireylerin sayısının 1990 ve 2005 yılları arasında yüzde 75 oranında arttığını göstermektedir. Bu oranının günümüzde çok daha yüksek olduğu tartışılmaz bir konudur” dedi.Kulaklıkla yüksek sesle müzik dinlemenin işitme kaybına yol açıp açmayacağını da değerlendiren Arş. Gör. Büşra Aksu, “Gürültüye uzun süre maruz kalma nedeniyle işitme kaybı tehdidi dünya çapında nüfusun yaklaşık yüzde 12'sinde mevcuttur, bu aynı zamanda en önlenebilir nedenlerden biridir. Çünkü gürültü ortadan kalktığında işitme kaybı riski azalır. Kulaklıklar aracılığıyla yüksek sese sık sık maruz kalmanın zararlı etkilerinin çocuklarda, ergenlerde ve genç yetişkinlerde eğlence amaçlı gürültüye bağlı işitme kaybı oranının yüksek olmasına yol açtığı öne sürülmüştür” diye konuştu.
GÜRÜLTÜ ORTADAN KALKTIĞINDA İŞİTME KAYBI RİSKİ AZALIR
Kulaklıkla yüksek sesle müzik dinlemenin işitme kaybına yol açıp açmayacağını da değerlendiren Aksu, “Gürültüye uzun süre maruz kalma nedeniyle işitme kaybı tehdidi dünya çapında nüfusun yaklaşık yüzde 12'sinde mevcuttur, bu aynı zamanda en önlenebilir nedenlerden biridir. Çünkü gürültü ortadan kalktığında işitme kaybı riski azalır. Kulaklıklar aracılığıyla yüksek sese sık sık maruz kalmanın zararlı etkilerinin çocuklarda, ergenlerde ve genç yetişkinlerde eğlence amaçlı gürültüye bağlı işitme kaybı oranının yüksek olmasına yol açtığı öne sürülmüştür” diye konuştu.
İDEAL SES DESİBELİ SEVİYESİ NE OLMALI?
Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı açıklamaya göre, 75 dBA'nın (insan kulağının duyacağı sesler) üzerindeki bir ses seviyesinin potansiyel olarak işitmeye zarar verebilir.
Arş. Gör. Büşra Aksu, “85 dBA'nın üzerindeki bir ses seviyesinin, günlük maruziyeti 1 saatten fazla ise kalıcı işitme hasarına neden olabilir” dedi.
Bluetooth ve diğer kablosuz teknolojilerin kullanımı hakkında da Aksu, şunları ifade etti: “İyonlaştırıcı olmayan radyasyonun bir formu olarak Bluetooth teknolojisinin hem işitsel hem de diğer sağlık alanlarında bir zararı olduğu henüz kanıtlanmamıştır. Yine de maruziyeti azaltmak için kulaklıkların kullanılmadığında çıkarılması önerilmektedir.”
YÜKSEK SESE MARUZİYET DÜZENLİ VE UZUN SÜRELİ İSE DİKKAT EDİLMELİ!
Aksu, kulaklıklarla yüksek sese uzun süre maruz kalmanın geçici işitme kaybı veya kulakta çınlamaya neden olduğu konusunda uyararak, “Maruziyet özellikle yüksek, düzenli veya uzun süreli olduğunda, duyu hücrelerinde kalıcı hasara ve geri dönüşü olmayan işitme kaybına sebep olur. Gürültü, önce tiz/ince seslerin işitilmesini zorlaştırır. Bu durum konuşmayı anlamayı zorlaştırır. Çınlamayı artırabilir ve kişinin yaşam kalitesini etkileyebilir. Bazı insanlar gürültüye bağlı işitme kaybına diğerlerinden daha duyarlı olabilir. Dikkatsizce kulaklık kullanımı, işitme duyunuza zarar verme riskine neden olur. İşitme kaybı durdurulamasa da genellikle önlenebilir. Kulaklık kullanımını günde 60-90 dakika arasında tutmak, sık sık ara vermek ve maksimum ses seviyesini yüzde 60 ila yüzde 80 arasında tutmak önerilmektedir. Doksan dakikadan daha uzun süre dinlemek istendiği durumlarda, ses seviyesinin daha da düşürülmesi önerilmektedir” şeklinde konuştu.
YENİ NESİL KULAKLIKLAR İŞİTME SAĞLIĞINI TEHTİT EDİYOR MU?
Yapılan çalışmalarda kablosuz kulaklıklardaki EMR’ye (elektro manyetik radyasyon) maruz kalmanın zararlı olduğuna dair bir veri bulunmadığını ifade eden Arş. Gör. Büşra Aksu, “İster kablolu ister kablosuz olsun, işitmeye olan asıl zarar sesin şiddeti ve sese maruz kalınan süredir” dedi.
KULAKLIK ALIRKEN HANGİ ÖZELLİKLERE DİKKAT EDİLMELİ?
Arş. Gör. Büşra Aksu, kulaklık tipi ve özelliklerinden bağımsız olarak işitme sağlığını korumak için aynı önlemlerin geçerli olduğunun altını çizdi. Aksu, “Dünya Sağlık Örgütü, işitme sağlığını korumak için sesi düşük seviyede tutmayı ve sesi dinleme süresini sınırlandırmayı öneriyor. Günlük güvenli ses seviyesi, haftada 40 saati aşmayacak şekilde 80 dBA seviyesinde olmalıdır,” diyerek sözlerini tamamladı.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar
Gelinim Mutfakta kim elendi? 10 bileziği kim aldı? 22 Kasım 2024 puan durumu
Fenerbahçe En-Nesyri için Al-Nassr'den gelen rekor bonservisi reddetti
22 Kasım 2024 burç yorumları
BEDAŞ 22 Kasım'da İstanbul'da elektrik kesintisi yaşanacak mahalleleri açıkladı
Lüks araba markası Jaguar logosunu neden değiştirdi? Yeni logosu ne oldu?
Netenyahu'yu tutuklayacak ülkeler belli oldu!
Bakan Yusuf Tekin'den Teğmen Ebru Eroğlu ve diğer teğmenleri kurtaracak karar!
21 Kasım 2024 reyting sonuçları: Perşembe günü hangi yapım birinci oldu?
Mauro Icardi’nin Greeicy ile kulis paylaşımı Nara’yı çileden çıkardı
İsmi Fenerbahçe ile anılıyordu: Al Nassr'da flaş Talisca gelişmesi