Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

12punto anbean takipte... Sinan Ateş davası dördüncü gününde

Türkiye'de uzun süredir merakla beklediği Sinan Ateş davası dördüncü gününde devam ediyor. Davanın ilk iki gününde sanıkların çelişkili ifadeleri dikkat çekerken; üçüncü gününde Sinan Ateş'in annesi Saniye Ateş baygınlık geçirdi. Duruşma öncesi açıklama yapan Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş de bugün mahkemede konuşacak. Gazeteci ve 12punto yazarı Müyesser Yıldız gelişmeleri anbean aktarıyor...

12punto anbean takipte... Sinan Ateş davası dördüncü gününde

Sinan Ateş davasının dördüncü gününde gazeteci ve 12punto yazarı Müyesser Yıldız gelişmeleri anbean aktarıyor...

Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş, bugün mahkemede ifade vereceğini belirtirken Mahkeme Başkanı'nın, iddianeme kapsamı dışında kalan ifadelerini dinlememesi halinde ifadesini basın mensuplarına vereceğini söyledi.

Sinan Ateş'in annesi Saniye Ateş, beyanları sırasında fenalaştı, Mahkeme Başkanı sağlık görevlilerini salona çağırdı.  Saniye Ateş dün de baygınlık geçirmişti. 

Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Sincan Cezaevi yerleşkesindeki duruşma salonunda görülen davanın bugünkü celsesinin başlangıcında Mahkeme Başkanı, suikastın azmettiricisi Doğukan Çep’in dünkü celsede iki kez tuvalete giderken müştekilere tehdit anlamına gelecek şekilde başını salladığının Üye Hakim tarafından tespit edildiğini açıklayıp Çep’i uyardı. Çep söz isteyince de, “Bir şey söyleyemezsin.” dedi.

Duruşma, sanık Alper Atay’ın avukatı Engin Çelebi’nin savunmasıyla başladı.

09:00 Dava başladı

'AYŞE ATEŞ'İN SANİYE ATEŞ'İN GÖZYAŞLARINDA BOĞULACAKSINIZ'

CHP lideri Özgür Özel, duruşmaya verilen arada açıklamalarda bulundu.

Özel şunları söyledi:

Sinan Ateş'in annesi Saniye Ateş konuştu. Sanık avukatının saatlerce konuşması bir yana Saniye Ateş'in konuşması üzerine söylenecek bir kelime kalmadı.

Oğlunu vuranları değil, vurduranların kim olduğunu öğrenmek istediğini söyledi.  Kimin azmettirdiğini öğrenmek istediğini söyledi. Siyasilerin isimlerini söyledi. 

Sinan Ateş'in öldürüleceğini kendisine söylediğini söyledi. Sözlerini bitiremeden de baygınlık geçirdi.

Birazdan Ayşe Hanım konuşacak, muhakkak o da çok kritik şeyler söyleyecek. 

Suçu üstüne alan ve meseleyi adi bir cinayet olarak göstermeye çalışanların kimi koruduklarını hep beraber görüyoruz. Duruşmayı izleyen kim varsa aynı çıkarımda bulunuyor. 

Burada ülkeyi yönetenlere ve ülkeyi yönetenlerin ortaklarına söylenecek tek bir söz var mızrak artık çuvala sığmıyor. Partinizi ve iktidarınızı bu çürümüşlükten kurtulmak için yapacağınız şey çürümüşleri ayırmak. Ayşe Ateş'in Saniye Ateş'in gözyaşlarıyla boğulacaksınız. Birkaç çürümüşü ayırın bu yükten hepiniz kurtulun. Bir süre sonra dönemeyeceksiniz. 

Milletin vicdanında çok olumsuz bir yere doğru gidiyorsunuz. Bu işin artık siyasi çıkarı kalmadı. Bu iş vicdan meselesidir. Gücün, kaba kuvvetin, siyasi tehdit ve şantajın değil Saniye Ateş'in yanında durur millet. 

Ailesi diyor ki; dost bildiklerimiz düşmanmış, düşman bildiklerimiz dostmuş diyor."

"OĞLUM BANA 'İPİMİ ÇEKTİLER' DEDİ"

Sinan Ateş'in annesi Saniye Ateş verdiği ifadede şunları aktardı: 

“Çok şükür demek isterdim. 18 aydır öldüm öldüm dirildim. 4 gündür 22 kez daha öldüm. ‘Ana benim kalemimi kırdılar, bana suikast düzenleyecekler’ dedi. Bir gün sırtında çelik yelekle geldi. “Benim ipimi çektiler ana’ dedi. 10 yıl İsmet Büyükataman’ın danışmanlığını yaptı. İsmet Büyükataman benim evime gelmiş gitmiş birisi…Ben ne kadar dayanırım bilmiyorum. Bu kadar mı zalim bu insanlar. Cezaevinde olanların çocukları babalarının yüzüne hasretmiş, benim torumlarım hiç göremeyecekler babalarını… Ölen çocuğun abisi (Mersin’de Çağrı Ünel’e yapılan saldırı) benim oğlumu tehdit etti, O da ‘Sorumlu ben değilim. Olcay Kılavuz’a, Semih Yalçın’a İzzet Ulvi yönter’e soracaksın’ dedi. Ana ben ne yapayım şimdi ne diyeyim bunlara. Dedim ki ‘Git Bahçeli’ye söyle’. Defalarca ona ulaşmaya çalıştı hiçbir şekilde ulaştırmadılar. Benim oğlumu öldürmek için Ülkü Ocakları başkanı yaptılar. Devlet Bahçeli’den habersiz bir çay içilmiyordu. Bu kadar basit mi insan öldürmek. Devletin üstünde devlet mi bunlar? Ben 18 ayda iki tane cenaze kaldırdım. Babası dayanamadığı için vefat ettim. Torunlarım kapıları, pencereleri kapatıyorlar bir şey olmasın diye. O zaman ben de kısasa kısas isterim. Madem ki bu kadar basit.”

“BEN  BUNLARIN İNANDIĞI ÜLKÜCÜLÜKTEN DEĞİLİM”

“Avukat bey diyor ki ‘ipi çekilmek.’ Defalarca benim oğlumu takip ettiler. Hala benim kapıma gelebiliyorlar. Bizi öldürmekle mi korkutuyorlar. 18 ay bekledim yavrumun katilleri ortaya çıksın diye. Ankara’nın göbeğinde kime gözdağı veriyorlar. Vicdanları kabul ediyorsa ben onların vicdanına bırakıyorum” dedi. O sıra Ayşe Ateş, “Olmayan bir vicdana hiçbir şeye bırakılmaz” dedi. Saniye Ateş şöyle devam etti: “Bir tanesi diyor ki para…Zerre kadar çocuğuma haram yedirmedim. Ben öyle bir evlat yetiştirdim. Zalimlere yem oldu çocuğum. Gelinimi tehdit ediyorlar, benim gelinim çelik yelekle dolaşıyor. Bu devletin üstünde devlet mi var ben nereye gideyim kime gideyim. Ben Türk’üm, Müslümanım, ülkücüyüm ama bunların inandığı ülkücülükten değilim ben. Benim yavrumun kimseye hiçbir zararı olmadı hakim bey? Ben onu öğretmen yapabilmek için dişimi tırnağıma taktım. Ben kenar bir mahallede yetiştirdim o çocuğu. Oğlumu öldürenlerden hesap istiyorum. Bunlar maşa. Oğlumu öldürenler çıkacak hesap verecek.”

'BU İŞİ TETİKLEYEN MERSİN OLAYIDIR'

Sanıkların ifadelerinin ardından konuşan Ayşe Ateş, şunları söyledi:

Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş ifade vermeye başladı:

“Bugüne kadar anlattığınız yalanları dinledik şimdi de mahkeme heyeti bir insan nasıl katledildi onu dinleyin. Günlerce sanıklar hadsiz savunmalar yaptı. Sinan’ı kimin vurduğunu kimin vurdurduğunu çok iyi bildikleri halde Sinan’ı koruyan insanı öldürdüğünü söylediler.  Eray Özyağcı Sinan’a ateş ediyor. Bilinci kapalı yere düşüyor. Ayaklarına sıksalar böyle olmaz. 3 gündür burada tiyatro oynuyorsunuz. Siz kimsiniz(sanıklar seslendi). Eray Özyağcı Doğukan Çep kiralık katillerdir.  Olcay Kılavuz ve Ahmet Yiğit Yıldırım beni öldürtmek için katil arıyorlarmış kapı kapı geziyorlarmış dedi Sinan bana.  Benim eşim de Ülkü Ocakları Başkanlığı yaptı Ülkü ocakları başkanının haberi olmadan tuvalete bile gitmezler.  Bu işi tetikleyen Mersin olayıdır. Tehditler daha da arttı.  Çağrı Ünel ile konuştu. Çağrı sen benim kardeşimsin merak etme dedi. Sonra öldürülen çocuğun sorumlusu Ahmet Yiğit Yıldırım ve dahli olan kişilerdir.  Sinan’a ikimiz de memuruz bırak bu işleri dedim “devletim beni korur” dedi.  Cumhurbaşkanı bana sen merak etme her şey açığa çıkacak dedi. Cumhurbaşkanımızın da üzerinde karanlık güçler var.  Sinan’a Ahmet Yiğit Yıldırım talimatlarıyla hakaretler devam etti. Sinan zamanında birilerini dövdürdü. Ben sana bunlar yakışmıyor dedim. Sinan bana “Ayşe ben MHP’den gelen talimatları yerine getirtiyorum eğer yapmazsam bana da ceza keserler” dedi. Sonra Sinan apar topar Ülkü ocakları başkanlığından alındı. Belki istenilenleri yerine getirmedi"

AYŞE ATEŞ İSİM VERDİ

“Son sözlerimi söyleyeceğim bunlar yapacaklarından geri kalamayacaklar bildiklerim benimle birlikte mezara gitmesin. Sinan tehditler başladığında bana ‘İzzet Ulvi Yönter ve Semih Yalçın beni öldürmek için talimat verdi” dedi.

Buradaki bazı şahıslar gözaltına defalarca alındılar bırakılınca delil kararttılar. Asıl failler dışarıda. Dışarıda olmasa devlet bana koruma verir miydi? Bu mahkemeden ne sonuç çıkar bilmiyorum ama bu söylediklerim zapta geçsin. Burası muz cumhuriyeti değil. Bu ifadelerimin dosyaya eklenmesini istiyorum. Eksik ifadelerin dosyaya eklenip iddianamenin yeniden yazıl asını istiyorum. Bu ülkede adalet istiyorum”

ANNE SANİYE ATEŞ DURUŞMA SALONUNA GERİ DÖNDÜ

Sinan Ateş'in annesi Saniye Ateş rahatsızlanınca müdahale eden CHP Trabzon Millletvekili Sibel Suiçmez, hastaneye kaldırılan anne Saniye Ateş'in duruşma salonuna geri döndüğünü aktardı. Suiçmez, "Tansiyon nedeniyle sağlık ekiplerince müdahale edilen Ateş, verilen aranın ardından ifadesini vermeye devam edecek" dedi.

SİNAN ATEŞ'İN ABLASI DA İFADE VERDİ

Sinan Ateş’in kardeşi Selma Ateş Kazancı:

“Buradaki sanık ve yakınları beni ısrarla takip ediyor, beyanlarımı ayakta vereceğim beni iyice görsünler. Benim çocuklarım bile kardeşimden değerli değil. Önemli olan adaletin sağlanması. Benim çocuklarım bu mahkemeye gelmek zorunda kaldılar. Dayılarının nasıl katledildiğini izlediler. Sinan bizim en küçük kardeşimiz. Bursa’da kenar mahallede büyüdü. Biz kardeşimi okutmak için kendi hayatımızdan vazgeçtik. Kenar bir mahalleden doçent doktor çıktı. Ülkü Ocakları Genel Başkanı oldu. Biz ülkücü aileye doğmak zorunda kaldık. Kimse bize solcu olur musunuz demedi. Bu camianın içinde büyüdük. Sinan da ben de ortaokulda görev aldık. MHP’nin birçok kurumunda görev aldık. İçine sızmış insanların bizim olduğumuz dönemlerle alakası yok. Ben MHP’ye de Ülkü Ocaklarına da iftira atmam. Alparslan Türkeş’in izinde yetişmiş çocuklarız. Sinan Ateş Ülkü Ocakları Başkanlığı’na apar topar getirildi. Devlet Bey, Sinan’ı aradı, ‘oğlum seninle konuşmam gerekiyor’ dedi. Bizim ailemizin içinde hiçbir şey gizli değildir. Benim kardeşim her şeyi anlatırdı. Devlet Bey aradı, Sinan’a söylediği bir söz var. Devlet Bey kendisi söylesin. Sinan sonra istifa etti. İstifa eden ilk kişi. Sinan ateşe itibar suikastları başladı.”

“İsmet Büyükataman milletvekili olduğu dönemde yoğun çalışma yaptık. Serkan Akın diyor ki Ataman’a “abi el at Sinan’ı sıkıştırıyorlar” diyor. Ataman da hiçbir şey olmaz en fazla iki tokat atarlar diyor. Ahmet Yiğit Yıldırım ve Olcay Kılavuz’un Sinan Ateş göreve gelince zaten karın ağrıları vardı. İzzet Ulvi Yönter, Semih Yalçın, Olcay Kılavuz… Sanıkların yakınları benim arabamı çizdiler ben iki üç gündür buradayım. Benim derdim yukarıda kardeşimin katilini ve diğer çocukların katilini hazırlayan insanlarla. Yeri geliyor namaz kılıyorsunuz yeri geliyor içki alıyorsunuz ortama göre davranıyorsunuz. Benim kardeşim kameraların önünde öldürtüldü. Daha o koltuklarda kaç yıl oturacaklar ben hiçbirine hakkımı helal etmiyorum. Bu dünya sultan Süleyman’a kalmadı. Onlara da kalmaz. Biz 3 kadınız annem Ayşe ablam ben.. Biz adalet mücadelesi veriyoruz.”

Sinan Ateş’in büyük ablası Sevda Ateş Yörükoğlu, “Kardeşimin katilleri MHP’nin içindedir. Doğukan sadece azmettirici, Eray sadece tetiği çekendir” dedi.

ANNE SANİYE ATEŞ İFADE VERMEYE DEVAM ETTİ

Azmettirici olduğu iddiasıyla yargılanan Doğukan Çep’in, kızını mahkemede tehdit ettiğini söyleyen Saniye Ateş, “Doğukan denen çocuk hâlâ kızıma bakarak el işaretleri yapıyor. Kızımı da mı öldürmek istiyorlar? İzzet Ulvi Yönter, Semih Yalçın, Olcay Kılavuz ve Ahmet Yiğit Yıldırım bunlardan şikâyetçiyim. Devlet Bahçeli’nin benim oğlumun katillerini bulmasını istiyorum” dedi.

Sanıklara seslenen Saniye Ateş, “Çocuklarınız rahat yaşıyor mu, siz rahat yatabiliyor musunuz? Selman Bozkurt’a yıkmaya çalışıyorlar cinayeti. Bilse ki abisi onu kesip doğrayacak, ‘Tamam abi’ derdi. Hiç kimse boşuna kimsenin üstüne atmaya kalkmasınlar. Madem kalem kırabiliyorlar, devletten büyük mü bunlar? Kaç tane daha Sinan’ı öldürecekler? Bana neden oğlumu öldürdüklerini açıklayacaklar. Benim ciğerim delik hakim bey” diye konuştu.

Sinan Ateş’in çelik yelekle gezmek zorunda kaldığını belirten Saniye Ateş, “Ne istediler? Bu kadar masum (sanıklar) nasıl bir araya gelmiş. Hepsi ne kadar masummuş bunların. Herkes beş vakit namazındaymış, Allah yolundaymış. Kimin zerre kadar bu olayda dahli varsa Allah bin beterini yaşatsın. Gelinim neden çelik yelekle dolaşmak zorunda? Kadınlara da mı artık musallat oluyorsunuz?” dedi.

SELMAN BOZKURT İLK KEZ KONUŞTU

Sinan Ateş suikaste uğradığında yanında bulunan Selman Bozkurt ilk kez konuştu. 

Bozkurt şunları söyledi:

"Rahmetli Sinan Ateş, öz halamın oğlu, aynı zamanda bacanağımdır.

Olay günü 'Çocuklar abdestinizi alın, namaza gidelim. Bunlar bana sosyal medyadan saldırıyorlar. Bana yine  bir şeyler yapabilirler' diye telkinde bulundu. Sonra camiye geçtik. Silahın bir tanesini bana verdi 'bu silah beni rahatsız edecek' dedi.

Namazdan sonra arabaların arasından şahıs çömelir vaziyette çıktı ve önce abime ve sonra bana ateş etti. Ben can havliyle ateş ettim. Sonra abimi yere yığılmış gördüm. Olayın önü ve sonu budur. Bir hafta yoğun bakımda kalıp, taburcu oldum. Abim son bir senedir ağır hakaretlerle saldırıya uğruyordu. Rabbim mekanını cennet etsin, biz kendisinden razıyız."

'MAKAMLARLA, PARTİLERLE BİR İŞİMİZ YOK'

Ateş ailesinin avukatlarında ve Sinan Ateş’in 20 yıldır arkadaşı olduğunu belirten Şeyda Şahin:

“Sinan Ateş bir akademisyendir aynı zamanda önemli bir siyasi kişiliktir. 2023 yılında ayrılan Olcay Kılavuz dosyası var. 2022 yılında Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım var bu dosyada. Talha Atalay, Murat Kırılıç, Suat Yılmazbozu diye bir isim var. Bunlar bizim belgeleri olabildiği için tespit edilmişler. Soruşturmanın bir bütün olması, gerek sanık müdafileri gerekse müşteki vekilleri olarak hepimizin hukukçu olarak baktığımız da bu dosyanın kısıtlılık kararı hiçbir şekilde kalmamıştır. İlk soru Olcay Kılavuz’a yönelikti ve ‘İddianemeyle sınırlıdır sorular’ diye ikaz geldi. Ben bu soruyu sorabilmeliydim. Bizim soru sorma hakkımız sürekli olarak abluka altına alındı. Hiçbir şekilde soru soramadık. Dosya içine giren 2 tane araç var korkmayalım adalet yerini bulsun. AT ve DB plakalı iki tane araç vardır. Bu iki araç milyonlarca tesadüf şeklinde sürekli peşpeşe gezmiştir. Biz bu araçların kimlere ait olduğunu sorgulamaktan neden korkuyoruz. Evet bu araçlar MHP’ye aittir. MHP tarafından alınıp Ülkü Ocakları’na tahsis edilmiştir. Makamlarla, partilerle bir işimiz yok.”

'RAHAT UYKU UYUYAMAYACAĞIZ'

Ateş ailesinin avukatlarından Kürşat Ergün ise şunları söyledi:

“Aynı cinayet vakası ile ilgili iki dosya bulunmakta. Bir tanesi soruşturma aşamasında bir tanesi de bizim önümüzde. Bu yüzden sormamız gereken birtakım soruları soramıyoruz. Bu dosyanın bozulacağı daha iddianamenin kabul edildiği anda belliydi. Ayıramayacağınız dosyaları ayrı ayrı görmeye çalışıyoruz. Sinan Ateş’i bu saatten sonra kimse geriye getiremez. Ancak Sinan Ateş eylemine karışan kişilerin cezalandırılmadığı takdirde rahat uyku uyuyamayacağız.”

16:30 Sinan Ateş cinayeti duruşmasında Mahkeme Başkanı, CHP Milletvekili Mahmut Tanal'ı salondan attı.

 
 
 

DAVANIN GEÇMİŞİ

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, 26 Nisan'da sadece 22 tutuklu sanık hakkında dava açmış, iddianameyi 7 Mayıs'ta kabul etmişti.

Yargılanacak 22 tutuklu sanık arasında eski Ülkü Ocakları yöneticileri Tolgahan Demirbaş, Emre Yüksel ve Serdar Öktem de bulunuyor.

İddianamede, tetikçi Eray Özyağcı ile onu olay yerine getiren ve kaçıran Vedat Balkaya ile Suat Kurt hakkında "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

Sanıklardan ''silahlı eylemi organize ettiği'' iddia edilen Doğukan Çep ve şüpheli eski Ülkü Ocakları yöneticisi Tolgahan Demirbaş'ın ise ''suça azmettiren olarak maktüle yönelik toplu halde, iştirak halinde tasarlayarak kasten öldürme'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor.

Sanıklardan Zekeriya Asarlaya, Hakan Saraç, Ufuk Köktürk, Mehmet Yüce, Mustafa Uzunlar, Askın Mert Gelenbey, Murat Can Çolak, Osman Bayraktar, Caner Güney, Umut Ersoy, Çaglar Zorlu, Aytaç Ataç, Emre Yüksel, Serdar Öktem, Erdem Karadeniz, Alper Atay, Mustafa Ensar Aykal hakkında ise ''iştirak halinde islenen suça yardım eden fail olarak maktüle yönelik toplu halde, iştirak halinde tasarlayarak kasten öldürme'' suçundan hapis cezası isteniyor.


Haber Kaynağı : 12punto

Sinan Ateş Ayşe Ateş