Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

550 milyonluk kredi verilmiş! Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında 'Halkbank' ayrıntısı

Ayhan Bora Kaplan soruşturması için hazırlanan Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) raporunda, Kaplan'ın kara para aklamak için kullandığı 50 şirkete Halkbank'ın toplamda 550 milyon TL kredi verdiği iddia edildi.

550 milyonluk kredi verilmiş! Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında 'Halkbank' ayrıntısı

Türkiye gündemine oturan Ayhan Bora Kaplan davasında yeni bir gelişme yaşandı. 

BirGün yazarı Timur Soykan, Ayhan Bora Kaplan soruşturması için hazırlanan Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) raporunda, Kaplan'ın kara para aklama sisteminin incelendiğini, 50 şirketin mercek altına alındığını ve Halkbank'ın bu şirketlere kredi verdiğini öne sürdü. 

Soykan, "Yurttaşların parasının mafyaya nasıl peşkeş çekildiği anlatılan MASAK’ın raporunda BDDK’nin inceleme başlatması istenildi. Ancak raporda, diğer bankalardan çeteyle bağlantılı şirketlere kredi verildiğine dair bilgi yer almadı" dedi. 

"TEK SEFERDE 150 MİLYON LİRALIK KREDİ"

Soykan'ın yazısından ilgili bölüm şöyle:

"MASAK raporunda Halkbank’ın bu şirkete kredi yağdırdığı bir tablo ile anlatıldı. 2021-2022 yıllarında 25 kredi verilmiş. Kamu bankasından, yani halkın bankasından mafyanın şirketine verilen toplam kredi miktarı: 480 milyon 515 bin TL.

Halkbank, mafyanın kara parasının aklandığı Ayyıldız Tünel A.Ş.’ye 1 Haziran 2022 tarihinde tek seferde 150 milyon TL kredi vermiş.

"ŞİRKET DEĞERİ ANALİZ EDİLMELİYDİ"

Üstelik Ayyıldız Tünel A.Ş., bu kredi karşılığında De Solar 7 Limited Şirketi’nin hisselerini rehin göstermiş.

MASAK, Ayhan Bora Kaplan ile ilgili raporunu hazırlarken Halkbank’tan 150 milyon TL kredi verilirken hisseleri rehin alınan De Solar 7 şirketinin değerleme raporunu istedi. Elbette bir banka, kredi karşılığında kendisine rehin verilen şirketin değerini önceden analiz etmiş olmalıydı. Ancak Halkbank, yurttaşın parasını mafyaya verirken şirket değerleme raporu bile hazırlamamıştı. Sadece şirketin 150 milyon TL’nin çok ama çok altında olan cihaz ve ekipmanlarına dair göstermelik bir rapor kredi dosyasına konulmuştu."


Haber Kaynağı : 12punto

MASAK Ayhan Bora Kaplan Halkbank