Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8412
Dolar
Arrow
33,9580
İngiliz Sterlini
Arrow
44,8874
Altın
Arrow
2747,0000
BIST
Arrow
9.771

AKP grubu istedi 'ötenazi' ifadesi yasadan kalktı: Veteriner gözetiminde yapılacak

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik kanun teklifi görüşmelerinde 5. maddede yer alan “ötenazi” ibaresi, AKP Grubu’nun önergesiyle metinden çıkarıldı.

AKP grubu istedi 'ötenazi' ifadesi yasadan kalktı: Veteriner gözetiminde yapılacak

Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmeleri TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda sürüyor. Görüşmelerde AKP tarafından verilen değişiklik önergesiyle kanun teklifinin 5. maddesinde yer alan “ötenazi” ibaresi metinden çıkarıldı. 

Kanun teklifinin 13'ncü maddesinin birinci fıkrasından önce gelmek üzere, 'Bakımevlerine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına 'Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9'ncu maddesinin 3'ncü fıkrasında belirtilen tedbir uygulanır' ibareleri eklendi. 

5. maddesi kabul edilen yasa teklifinin diğer maddeleri görüşülmeye devam ediyor.

"VETERİNER HEKİM GÖZETİMİNDE YAPILACAK"

AKP'nin verdiği, "Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 9 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen tedbir uygulanır" önergesiyle "ötanazi" ifadesinin yerine gelecek hükümler ise şöyle:

"Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda, veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilecek. Ötanazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılacak."

GÖRÜŞMELERDEN ÖNEMLİ ANLAR

AKP Amasya Milletvekili Hasan Çilez, teklife yapılan eleştirileri gördüklerini, bu eleştirileri değerlendirdiklerini ve önerge verdiklerini söyledi.

Konuyla ilgili kendilerine on binlerce mailin geldiğini aktaran Çilez, gelinen noktada bir kutuplaşmanın olduğunu, bu nedenle sorunu çözmek istediklerini kaydetti.

Yerel yönetimlerin görevlerinden kaçmaması gerektiğine işaret eden Çilez, "Herkes görevini yapsın, bu hayvanlar yaşatılsın. Bunun önü açılmıştır. Bu hayvanların rehabilite edilmesini istiyoruz. Bu hayvanlar, barınağa getirilip kayıt altına alınmalı. İlgili bakanlıklar zaten yüzde 40'a varan bir katkı sağlıyor." diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ise halkın sesini duyurmaya çalıştıklarını belirtti. Emir, önerge ile mevcut kanun teklifinin çöktüğünü savundu.

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, konuyu AKP grubu, kendi grubu ve komisyon üyeleriyle konuştuğunu belirtti

Başarır, şu açıklamalarda bulundu:

"Elimizden geldiği kadar uzlaşmak istedik. Maalesef ortak bir noktada buluşacak bir teklif değil. Önergeyle ötenazi çıkartılıyor ama onu besleyen bir sürü madde var. Ayrıca bütün sorumluluk belediyelere veriliyor. Şimdiye kadar kimse sorumluluğunu yerine getirmemiş, ne merkezi yönetim ne yerel yönetimler. Şimdi bugün belediyelere cezai yaptırımlar getiriliyor. Benim teklifim şu; bu teklif ekim ayına bırakılsın. Sokaklarda 4 milyondan fazla hayvanı ne yapacağız, ne AKP ne de CHP'li belediyelerin altyapısı var."

Başarır'ın eleştirilerine yanıt veren AKP'li Çilez, CHP'nin hayvanların hakkını korumaktan belediyelerin hakkını korumaya geçtiğini, bu yaklaşımı doğru bulmadıklarını kaydetti.

Çilez, "Belediye ayrımı yapmıyoruz. Bu sokaklarda hepimiz yaşıyoruz. Bu köpekleri toplayım, aşısını, tedavisini, kısırlaştırmasını yapalım. Barınaklar yoksa, ilgili bakanlıklarımız yüzde 40'a kadar destek veriyor. Konu paraysa başka kaynaklar da bulalım." dedi.

DEVA Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, herkesin sahipsiz köpeklerin saldırılarıyla mağdur olan ailelerin acılarını paylaştığını ancak bu sorunun çözülmesi için uzlaşı içerisinde hareket edilmesi ve bütün taraflarla görüşülmesi gerektiğini söyledi.

Yapılan oylamada AKP'nin önergesi kabul edildi. Teklifin maddeleri üzerindeki görüşmelere devam ediliyor.


Haber Kaynağı : İHA

AKP Hayvanları Koruma Kanunu kanun teklifi komisyon Köpek Ötenazi TBMM veteriner