Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8412
Dolar
Arrow
33,9580
İngiliz Sterlini
Arrow
44,8874
Altın
Arrow
2747,0000
BIST
Arrow
9.771

AKP’de ‘TRT’yi kim kurtardı’ kavgası: Süleyman Soylu ile Efkan Ala’yı karşı karşıya getiren 15 Temmuz detayı

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden 8 yıl geçti ama TRT’nin darbecilerden nasıl temizlendiği konusu hala AKP içinde netleştirilemedi. Dönemin Çalışma Bakanı Süleyman Soylu TRT konusunda yaklaşık 20 kişilik grupla girip kurtarmanın öncü kadrolarından olduğunu öne sürerken dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala ise TRT’nin kendi talimatıyla Emniyet İstihbarat görevlileri tarafından alındığını açıkladı. İki farklı açıklama sonrası kafalar karıştı ve “AKP’de ‘TRT’yi kim kurtardı’ kavgası” yorumları yapıldı.

AKP’de ‘TRT’yi kim kurtardı’ kavgası: Süleyman Soylu ile Efkan Ala’yı karşı karşıya getiren 15 Temmuz detayı

15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden 8 yıl geçti. Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) yapılanmasının arkasında bulunduğu darbe girişimi, 15 Temmuz 2016 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait bazı askeri birliklerin saat 22.00 sıralarında İstanbul’da Boğaziçi Köprüsü'nü trafiğe kesmesi, Ankara'da ise savaş uçaklarının alçak uçuş yapmasıyla başladı.

Meclis, Ankara Emniyet Müdürlüğü, Özel Harekat Daire Başkanlığı, TÜRKSAT ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, darbeci askerler tarafından bombalandı. Darbe girişiminde yaklaşık 9 bin asker, 35 uçak, 37 helikopter, 74'ü tank 246 zırhlı araç ve 4 bine yakın hafif silah kullanıldı.

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminin kritik kurumlarından biri TRT olmuştu. Darbeciler bildirilerinin TRT’de okunması için TRT’yi basmıştı.

Okunan bildirinin ardından TRT’nin FETÖ’cü darbecilerden temizlenmesi gerektiği konusu gündemdeydi. Ancak bu konuda kafalar karıştı. 15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden 8 yıl geçti ama TRT’nin nasıl alındığı konusu hala net değil. 

Dönemin Çalışma Bakanı Süleyman Soylu TRT konusunda yaklaşık 20 kişilik grupla girip kurtarmanın öncü kadrolarından olduğunu öne sürerken dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala ise TRT’nin kendi talimatıyla Emniyet İstihbarat görevlileri tarafından alındığını açıkladı. İki farklı açıklama sonrası kafalar karıştı ve “AKP’de ‘TRT’yi kim kurtardı’ kavgası” yorumları yapıldı. 

Süleyman Soylu, kuzeni Sadık Soylu’dan telefon geldiğini, TRT’nin alınması noktasında havanın olumlu olduğunu, kendisinin TRT binasına gelmesiyle TRT’nin alınabileceğini söylediğini aktarmıştı. Bu telefonla TRT binasına gittiğini anlatan Soylu TRT’nin alınması için giren ikinci grup olduklarını ve oradaki darbecilere müdahale ederek TRT’nin alınmasını sağladıklarını söylemişti. 

TRT ÖNÜNDEKİ AYHAN BORA KAPLAN DETAYI 

Ayrıca… 

15 Temmuz gecesi TRT önündeki isimlerden biri de suç örgütü lideri olmaktan tutuklu bulunan Ayhan Bora Kaplan’dı. 

Süleyman Soylu’nun kuzeni Sadık Soylu o gece Ayhan Bora Kaplan’ı aradığını şu sözlerle doğrulamıştı:  

“15 Temmuz'da TRT'ye gittik. Ayhan'ı ben aradım. 15 Temmuz bir savaştı. Savaşa beraber girdik.”

Ayhan Bora Kaplan’ın TRT önünde çekilen fotoğrafı ise şöyle: 

Ancak, 15 Temmuz 2016 darbe gecesi İçişleri Bakanlığı koltuğunda oturan Efkan Ala ise TRT’yi kendi talimatıyla dönemin Emniyet İstihbarat Başkanı olan Engin Dinç ve ekibinin aldığını açıkladı. 

Efkan Ala, konuk olduğu televizyon programında Süleyman Soylu’nun açıklamalarına karşılık şunları anlattı:  

“TRT’nin yıkılması pahasına, çünkü bu tür darbe teşebbüslerinde bu işlerin etkisini biliyorum, yıkılması pahasına, eğer içeri giremiyorsanız, onları tarayın, elinizde ne varsa kullanın ve binayı yıkın dedim. Verdiğim talimat budur. Ve Emniyet İstihbarat zaten TRT’nin hemen karşısında…

Görevden aldığımız o istihbarat müdürleri dahil olmak üzere, bu FETÖ’cüler de orayı teslim almaya gitmişlerdi. Sonradan anladığımız, kendi aralarında haberleşmişler ve toplanmışlar, orayı almaya gitmişler. Şimdiki Ankara Emniyet Müdürümüz, o zaman oranın başkanı, onları derhal derdest ediyorlar, gözaltına alıyorlar, benim talimatım da gelince gidip TRT’yi aldılar. Yani, Emniyet İstihbarat gitti ve Emniyet güçleri TRT’yi teslim aldı, temizledi o alçaklardan…”


Haber Kaynağı : 12punto

15 temmuz darbe girişimi AKP Ayhan Bora Kaplan Efkan Ala İçişleri Bakanlığı Süleyman Soylu