Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,0698
Dolar
Arrow
34,2356
İngiliz Sterlini
Arrow
44,4960
Altın
Arrow
2993,0000
BIST
Arrow
8.654

AKP'den 'Özel'in seçim vaadi' çıkışı: İBB Meclisi’nde ‘alkol’ tartışması yaşandı

Türkiye gündemine oturan kadın cinayetlerine ilişkin tartışmalar İBB Meclis gündemine taşındı. AKP’li Meclis Üyeleri tarafından İstanbul Sözleşmesi’nin hedef alındığı toplantıda kadın cinayetlerinin nedeni alkole bağlandı.

AKP'den 'Özel'in seçim vaadi' çıkışı: İBB Meclisi’nde ‘alkol’ tartışması yaşandı

Haber: Nagihan YILKIN

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi ekim ayı oturumlarının birinci birleşimi Saraçhane’deki başkanlık binasında gerçekleştirildi. Oturuma meclis 1'inci başkanvekili Nuri Aslan başkanlık yaptı.

Meclis’in gündem dışı konuşmalarına İstanbul sözleşmesi ve alkol tartışması üzerinden polemikler yaşandı. 

Türkiye’nin gündemine oturan kadına yönelik cinayetler ve tartışmalar İBB Meclisi’ne de taşındı.

AKP Zeytinburnu Meclis Üyesi Işıl İlgin Oktay, Kadına yönelik şiddetin küresel bir sorun olduğunu, CHP ilçelerinden yapılan açıklamalarda şiddet olayların nedeni olarak 6284 kanunun gösterildiğini ve AKP hükümetinin suçlandığını söyledi.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’Nİ HEDEF ALDI

İstanbul Sözleşmesi’nin cinayetleri engellemediğini belirten Oktay, 18 buçuk dakikalık konuşmasında sözleşmeyi hedef aldı. İstanbul sözleşmesinde olan ülkelerde de kadın cinayetlerinin olduğunu söyleyen Oktay, Türkiye’de yaşanan somut vakaların İstanbul Sözleşmesi’ne bağlanmasını akıl tutulması olarak değerlendirdi. Oktay, yeni infaz düzenlemelerinin bütün açmazlara çare olacağına inandığını söyledi.

Oktay’ın ardından söz alan CHP Tuzla Meclis üyesi Filiz Akyol Akar, “İstanbul sözleşmesi kadını, çocuğu ve aileyi koruyan bir sözleşmedir. Şimdi 6284 tartışmaya açılmaya çalışılıyor. Biz bunu İkbal ve Ayşenur cinayetinde de gördük. 1 yıldır uzaklaştırma talep edilmiş. İnfaz düzenlemelerinden bahsediyorsunuz. 2023 yılındaki infaz düzenlemelerinden kimler faydalandı. Katiller, tecavüzcüler dışarı çıkarıldı. Samimi olun, özeleştiri getirin” ifadelerini kullandı.

Kadına yönelik şiddetle mücadelede İBB kadın sosyal medya sayfasında kadına hiçbir içeriği görmediğini ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun sözlerini tutmadığını söyleyen İBB AKP Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz’a İBB CHP Grup Sözcüsü Gencay Özcan verilerle yanıt verdi. Özcan, “Sahayla ilgisi olmadığını bu sorudan anlamış oldum. İBB’nin bağımlılıkla mücadele konusunda 5 merkezi bulunuyor. Çünkü içinde bulunduğu durum vahim. Bağcılar, Esenyurt, Ataşehir, Sultanbeyli ve Sultangazi. Bir tane yapmışlığınız var mı? Kadın sığınma evlerinin ikincisi de açılmak üzere ama açılışını yapamıyoruz. Çünkü gizli kalmalı. İstanbul Barosundan da hukuki destek de söz konusu. İBB hem sağlık hem kadın alanında bugüne kadar yapılmamış birçok çalışmayı yapıyor” dedi. 

Tekrar söz alan İBB AKP Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz, AKP döneminde yapılan ‘icraatleri’ anlatırken çıkan tartışmalara ilişkin uyarıda bulunan 1'inci başkanvekili Nuri Aslan, 5 yıllık İBB yönetimini hükümetle karşılaştırıldığını belirtti.

ÖZGÜR ÖZEL’İ HEDEF ALDI

Türkyılmaz, Dünya Sağlık Örgütü’nün istatistiği diyerek Kadına yönelik şiddetin yüzde 70’inin alkollüyken gerçekleştiğini söyledi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i hedef alan Türkyılmaz,  “Genel başkanınıza söyleyin bir seçim vaadi olarak alkolü ucuzlatacağız diyenler bize bağımlılıkla mücadeleden bahsetmeyin” dedi. Aslan bu sözlere yanıt olarak, “Toplumdan kopuk yaşıyorsunuz” dedi.

Türkyılmaz’ın sözlerine ilişkin CHP Grubundan arka arkaya tepkiler geldi. İBB Meclisi CHP Grup Başkanvekili Ülkü Sakalar, “Buradaki amaç siyaset yapmak. Siyaset yapmak uğruna kadına karşı şiddeti yüzde 70’i içkiliylen meydana geliyor diye bir söz attınız. Oradan da konuyu genel başkanımıza bağladınız. Kınıyorum. Her gün kadınlarımız öldürülüyor. 6284’ün uygulamayı konulmasını istiyoruz. İstanbul Sözleşmesi’nin de kadınları ne kadar koruduğunun farkına varılmasını istiyoruz” dedi.

“SIĞ BİR GÖRÜŞ”

Söz konusu verinin DSÖ ile alakası olmadığını belirten CHP Meclis üyesi Rahşan Sertkaya Türkyılmaz’ın açıklamasına yönelik şöyle konuştu: “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık 2023 yılında yaptığı bir konuşmada kadına şiddette yasal zaaflar olmadığını bunun yerine alkolizmin yüzde 70 ile 75 olduğunu söylemiştir. Dünya Sağlık Örgütüne dayandırılarak dolaştırıldığı Bakan Yanık’ın iddiasının yeniden gündeme gelen verileri araştırdığımızda karşımıza Yeşilay’ın sayfası çıkıyor. Dünya Sağlık Örgütü kaynaklarını taradığımızda ise yüzde 70 gibi bir oranla karşılaşmıyoruz. Türkiye’ye dair herhangi bir bilgi paylaşılmamıştır. Kadına karşı devletin pozitif yükümlülüğü olmadığına ilişkin alkolizme sığınmak sığ bir görüştür.”


Haber Kaynağı : Nagihan Yılkın

İlgili Haberler

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı AKP Alkol CHP Genel Başkanı Özgür Özel CHP Dünya Sağlık Örgütü Ekrem İmamoğlu İstanbul Sözleşmesi kadın cinayetleri kadına şiddet