Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

AKP'den yerel seçim öncesi dikkat çeken hamle! Kaçak işçi çalıştıran patronlar hapis cezası ile karşı karşıya kalacak!

Türkiye çok sayıda sığınmacıya ev sahipliği yapmaya devam ederken AKP'den beklenmedik bir hamle geldi. Önceki gün Bursa'da bir gıda firmasına baskın düzenlendi ve kaçak Afganlıları çalıştıran iş yeri sorumluları gözaltına alındı. 2020 yılında alınan Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararı doğrultusunda özel statüsü bulunan Suriyeliler dışında kaçak işçi çalıştıran patronlar 5 ila 8 yıl arası hapis cezaları ile karşı karşıya kalacak

AKP'den yerel seçim öncesi dikkat çeken hamle! Kaçak işçi çalıştıran patronlar hapis cezası ile karşı karşıya kalacak!

Türkiye, tarihinin en zorlu ekonomik kriz süreçlerinden birini yaşarken, gözler milyonlarca sığınmacı ve sığınmacıların kalabalık gruplar halinde sınırlarımızdan içeri girmesine izin veren AKP iktidarının üzerine çevrildi. 

Yurttaşlar, sıklıkla iş bulma ve ekonomik krizle mücadelede zorlandığını ifade ederken, krizi ve iş bulma sorununu, ucuz iş gücü olarak görülen sığınmacı sayısının fazlalığına bağlıyor. 

AKP'DEN YEREL SEÇİM HAMLESİ 

Bu sorun Türkiye gündeminde sıcaklığını korurken, yerel seçimlere az bir zaman kala AKP iktidarından 'seçim hamlesi' olarak değerlendirilebilecek yeni bir hamle geldi. 

Önceki gün Bursa'da, yasa dışı yollarla Türkiye'ye giren Afgan işçileri çalıştıran bir gıda firmasına operasyon düzenlendi. 

Operasyonda firmanın personel müdürünün de aralarında olduğu 4 sorumlusu gözaltına alındı. 

Kaçak çalıştırılan Afgan işçiler ise sınır dışı edilmek üzere 'Geri Gönderme Merkezi'ne götürüldü. 

KAÇAK İŞÇİ ÇALIŞTIRANLARA HAPİS CEZASI 

2020 yılında alınan Ceza Genel Kurulu kararının uygulanması sonrasında yaşanan bu gelişme, Suriyeliler dışında kaçak yollarla Türkiye'ye giriş yapan yabancı uyrukluları çalıştıran herkesin 5 yıldan 8 yıla kadar hapisle karşı karşıya kalacağı anlamına geliyor. 

2020 yılında alınan Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararı, yakın tarihe kadar uygulanmamış, polis ve Jandarma karar çerçevesinde işlem yapmamıştı. 

Türk Ceza Kanunu'nda 'Göçmen kaçakçılığı' suçunun tarifi ve cezası şu şekilde tanımlanıyor:

Madde 79- 

(1) Doğrudan doğruya veya dolaylı olarak maddi menfaat elde etmek maksadıyla, yasal olmayan yollardan;

a) Bir yabancıyı ülkeye sokan veya ülkede kalmasına imkan sağlayan,

b) Türk vatandaşı veya yabancının yurt dışına çıkmasına imkan sağlayan, kişi, beş yıldan sekiz yıla kadar hapis ve bin günden onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. (Ek cümle: 22/7/2010 - 6008/6 md.) Suç, teşebbüs aşamasında kalmış olsa dahi, tamamlanmış gibi cezaya hükmolunur.

(2) (Ek fıkra: 22/7/2010 - 6008/6 md.) Suçun, mağdurların;

a) Hayatı bakımından bir tehlike oluşturması,

b) Onur kırıcı bir muameleye maruz bırakılarak işlenmesi,

hâlinde, verilecek ceza yarısından üçte ikisine kadar artırılır.(23)

(3) (Değişik:6/12/2019-7196/56 md.) Bu suçun; birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi halinde verilecek ceza yarısına kadar, bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde verilecek ceza yarısından bir katına kadar artırılır.

(4) Bu suçun bir tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, tüzel kişi hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.

TUTUKLAMA SEBEBİ 

Öte yandan Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 2019 yılında yürürlüğe giren 100/3 maddesinin 2 no'lu bendi yasa dışı yollarla ülkeye giriş yapan kaçakları çalıştırmayı tutuklama sebebi olarak tanımlıyor.

 


Haber Kaynağı : Mustafa Büyüksipahi

Kaçak göçmen kaçakçılığı Kaçak İşçi Yargıtay